Αξιωματούχος στο «Π»: Οι Αμερικανοί βάζουν ως τώρα καλές προθέσεις και οι Γερμανοί… λεφτά!

Του Γιάννη Ντάσκα

«Οι Αμερικανοί μας λένε πολύ καλά λόγια αυτό τον καιρό,όπως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά οι Γερμανοί είναι εκείνοι που βάζουν τα λεφτά».

Αυτό μας είπε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος που διατηρεί την ανωνυμία του κάνοντας μια ουσιαστική εκτίμηση της κατάστασης που διαμορφώνεται στην Ελλάδα

μετά την επίσκεψη του αμερικανού Υπουργού Οικονομικών Τζάκ Λου και ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ στις 8 Αυγούστου.

Ο αξιωματούχος μας είπε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να κρατήσει την ισορροπία στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία και πρόσθεσε οτι αυτή την περίοδο οι πιέσεις που δέχεται και από τις δυο πλευρές είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

Ο αμερικανός υπουργός ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την προετοιμασία της επίσκεψης Σαμαρά στις ΗΠΑ και σύμφωνα με πληροφορίες έφυγε απο την Ελλάδα έχοντας στην τσάντα του τα λεπτομερή μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και τα αιτήματα που έχει η Ελλάδα.

Τις απαντήσεις σε αυτά θα δώσει ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα στον Αντώνη Σαμαρά κατά την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον.
Ο αξιωματούχος μας είπε ότι οι πιέσεις της Ουάσιγκτον προς τη Γερμανία θα μπορούσαν να ωφελήσουν την Ελλάδα,εάν έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο και όχι μόνο πρόθεση να χαλάσουν την ευρωπαϊκή ισορροπία.

Όπως γράψαμε και το Σάββατο στο «Π» η εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη θα είναι η ίδρυση στο 2014 μιας ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας στα βήματα της αμερικανικής κεντρικής Τράπεζας.Με ισχυρό κεφάλαιο αλλά κυρίως με δυνατότητα να “κόβει” χρήμα και να συμπληρώνει τα χρηματοδοτικά κενά ώστε να μην χρειάζονται νέα μέτρα στις επί μέρους χώρες της ευρωζώνης.

Στα πλαίσια αυτά οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινείται το ευρώ ώστε να μην κοντράρεται με το δολλάριο στο διεθνές στερέωμα.

Τα δεδομένα στις σχέσεις Αμερικανών και Γερμανών είναι συγκεκριμένα και τα σημειώσαμε στο φύλλο του Σαββάτου:

Δεδομένο πρώτο: οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί βρίσκονται σε ΚΟΝΤΡΑ για ευρύτερα θέματα αλλά και ειδικότερα για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Σε γενικές γραμμές η κόντρα οφείλεται στην πορεία της Ευρώπης οικονομικά και στην εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών.
Δεδομένο δεύτερο: ο Αμερικανός Υπουργός έρχεται εσπευσμένα για να ΠΡΟΛΑΒΕΙ όποια εξέλιξη δεν είναι σύμφωνη με τα αμερικανικά πλάνα στην οικονομία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Δεδομένο τρίτο: οι Αμερικανοί ετοιμάζουν συγκεκριμένη κίνηση στις ελληνογερμανικές σχέσεις.Η κίνηση θα είναι ευνοϊκή έως άκρως ευνοϊκή για τις ελληνικές επιδιώξεις και δυσάρεστη έως πολύ δυσάρεστη για τη γερμανική στάση έναντι των οικονομικών ζητημάτων που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Δεδομένο τέταρτο: οι Γερμανοί γνωρίζουν ήδη τα σχέδια των Αμερικανών,τα γνωρίζουν πολύ πριν την επίσκεψη Σόϊμπλε και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών προσπάθησε στην Αθήνα παρασκηνιακά να διαπραγματευτεί το θέμα με το οποίο σχετίζεται ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ η στροφή 180 μοιρών της Γερμανίας στο ζήτημα των γερμανικών ΟΦΕΙΛΩΝ και όχι αποζημιώσεων.
Η Αμερικανική πλευρά εκτιμά ότι αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές η Γερμανία θα αναγκαστεί να συμμορφωθεί με τις αμερικανικές υποδείξεις και στην δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ακριβώς στα πρότυπα της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας της περίφημης FED του Μπερνάκι.

Μάλιστα οι Αμερικανοί εμφανίζονται να γνωρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα θα έχει αρχικό κεφάλαιο το αστρονομικό ποσό του ενός(1) τρισεκατομμυρίου εξακοσίων(600) δισεκατομμυρίων ευρώ και με αυτό το ποσό θα αντιμετωπίζονται όλα τα κενά και οι ανάγκες χρηματοδότησης των κρατών.

Keywords
Τυχαία Θέματα