Μπαρόζο: Η Τραπεζική Ένωση βοηθά στη διαχείριση των κρίσεων

Την αγωνία του για τη καθυστέρηση δημιουργίας της Ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης εξέφρασε σήμερα από την Πράγα, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής δήλωσε σήμερα: «Εάν η Τραπεζική Ένωση είχε ήδη δημιουργηθεί σήμερα, η διαχείριση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε στην Κύπρο θα ήταν πολύ πιο εύκολη».
“Η σημερινή κατάσταση ενισχύει την αποφασιστικότητά μας για τη μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης των τραπεζών, με σημαντικό τρόπο”, σημείωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τσέχο Πρωθυπουργό Πετρ Νέτσας.
Οι ηγέτες της ΕΕ έκαναν το πρώτο βήμα για την Τραπεζική Ένωση τον Δεκέμβριο όταν συμφώνησαν για τις γενικές γραμμές της ενιαίας εποπτείας των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ. Άλλα μέτρα, που αναμένονται φέτος, αργούν να υλοποιηθούν, κυρίως λόγω των διαφορών που προέκυψαν μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας από τη μία πλευρά, και άλλων σημαντικών παραγόντων, όπως η Βρετανία.
«Η πολιτική συμφωνία για τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τη ζώνη του ευρώ αποτελεί το πρώτο βήμα που πρέπει να ακολουθηθεί από ένα ενιαίο μηχανισμό επίλυσης (των κρίσεων)», ο οποίος θα μειώσει τον κίνδυνο της ανεπαρκούς διαχείρισης των πτωχεύσεων των τραπεζών από τα εθνικά συστήματα, εξήγησε ο Μπαρόζο.

Keywords
Τυχαία Θέματα