Χατζηδάκης: Πώς θα βγει η χώρα από την κρίση

Μιλώντας στο συνέδριο της «Herald Tribune», με θέμα «Attracting Foreign Investments: An absolute priority» ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε πως «Η συμφωνία με την Τρόικα μπορεί να εξασφαλίσει τις βασικές προϋποθέσεις για το πότε και πώς η Ελλάδα

θα βγει από την κρίση και θα επιστρέψει στο δρόμο της ανάκαμψης. Για να φτάσουμε, όμως, σε μία συμφωνία με την Τρόικα, προϋπόθεση είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «Η Ευρώπη έχει βοηθήσει σημαντικά, αλλά πρέπει και αυτή να κάνει μαζί μας, το τελευταίο μίλι. Άλλωστε, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για όλες τις πλευρές. Η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Υπουργός στη δημιουργία ενός Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου που θα μπορούσε να αντλεί κεφάλαια από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία, αναπτυξιακές τράπεζες, διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς, και κατόπιν και από ιδιώτες επενδυτές, συμπληρώνοντας ότι θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ιδιωτικό μάνατζμεντ.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως έχει ήδη διαμορφωθεί μια Επιτροπή για να υποβάλλει προτάσεις σχετικά με τη δημιουργία του Ταμείο, στην οποία συμμετέχουν το υπουργείο Ανάπτυξης, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ομάδα Δράσης (Task Force) και αναπτυξιακοί φορείς, όπως η EIB, το ΕΙF και η KFW.

Ακόμη ο κ. Χατζηδάκης εστίασε και στην πρωτοβουλία που αφορά τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και της οποίας η διαπραγμάτευση είναι ήδη σε εξέλιξη, επαναλαμβάνοντας τη σημασία επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων για να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα.

Στοίχημα αποτελεί για το υπουργείο και η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, να δηλώνει ότι «εργαζόμαστε σκληρά για την επιτυχή ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO».

Keywords
Τυχαία Θέματα