Χρονιά κάλπης και… ΣΥΡΙΖΑ

Της Ελένης Καλογεροπούλου

«Οι πολίτες τα έχουν χαμένα, ακούνε για εκβιασμούς και μίζες, τη στιγμή που οι ίδιοι δεν μπορούν να αγοράσουν ένα μπουκάλι γάλα για τα παιδιά τους» λένε στην Κουμουνδούρου.

Σίγουροι ότι η νέα χρονιά θα φέρει εκλογές, και μάλιστα πολύ πιο σύντομα απ’ ότι πιστεύουν πολλοί, είναι οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Την άποψη αυτή εξέφρασε, άλλωστε, επίσημα

ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τις μέρες των Χριστουγέννων, ενώ παράλληλα μιλώντας στους στενούς του συνεργάτες τους εμπιστεύτηκε ότι, κατά τη γνώμη του, οι εκλογές θα γίνουν πριν από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αφού η κυβέρνηση δεν θα θέλει να αποχωρήσει έχοντας υποστεί ένα σοβαρό πλήγμα στις ευρωεκλογές. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι ως πιο πιθανοί μήνες για να στηθούν οι κάλπες είναι ο Μάρτιος και ο Απρίλιος, αφού τότε θα έχει τελειώσει και η ελληνική προεδρία.

«Η κυβερνητική πλειοψηφία με 153 βουλευτές κινείται στα όρια. Με δεδομένο πλέον ότι σε κάθε κοινοβουλευτική ψηφοφορία τα δύο κόμματα χάνουν και από έναν βουλευτή, τα πράγματα αποδεικνύονται ιδιαίτερα δύσκολα γι’ αυτούς. Οι πρόσφατες ψηφοφορίες (για τα υποβρύχια, τον φόρο ακινήτων και την άρση των πλειστηριασμών) απέδειξαν ότι ο πρωθυπουργός κυβερνά εκβιάζοντας τους βουλευτές του και συμψηφίζοντας λύτρα προστασίας με τον Βενιζέλο. Το ζητούμενο είναι μέχρι πότε οι βουλευτές θα συνεχίσουν να υποκύπτουν στους εκβιασμούς», λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν πάντως ότι μετά τη διαφοροποίηση Πολύδωρα, ο οποίος μίλησε εκ μέρους της μεσαίας τάξης, υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δυο κομμάτων. «Το να μιλάει ένα στέλεχος της παραδοσιακής Δεξιάς για τον θάνατο του εμποράκου και το να αρνείται να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία έχει θορυβήσει όλη την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ» λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες φτάνει ξανά στη χώρα η τρόικα απαιτώντας νέα μέτρα, όπως μειώσεις μισθών, συντάξεων, κατάργηση επικουρικών, νέο ασφαλιστικό, προκειμένου να καλυφθούν οι ‘‘τρύπες’’ του 2014 και του 2015 κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Πώς θα βρει η κυβέρνηση τα 10,9 δισ. ευρώ που απαιτούνται;» λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι είναι αναγκασμένοι να πάρουν νέα επώδυνα μέτρα παρά το γεγονός ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλο.

Οι μίζες φέρνουν έκρηξη

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δεν αφήνουν ασχολίαστο και το γεγονός ότι ένα πολύ προβεβλημένο στέλεχος της ΝΔ, όπως ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού, Χάρης Τομπούλογλου, συνελήφθη να δωροδοκείται εκβιάζοντας. «Οι πολίτες πλέον τα έχουν χαμένα» λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου. «Ακούνε για εκβιασμούς, για πακέτα με μίζες και για διαφθορά, τη στιγμή που οι ίδιοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητά τους. Δεν μπορούν να αγοράσουν ένα μπουκάλι γάλα για τα παιδιά τους» επισημαίνουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην Κουμουνδούρου φοβούνται ότι το 2014 δεν θα αποφευχθεί η κοινωνική έκρηξη, αφού η υπερφορολόγηση των νοικοκυριών με τη βασική έλλειψη των βασικών αναγκών έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στην κοινωνία. Δίνουν, μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση στα στοιχεία που δημοσίευσε το βρετανικό περιοδικό «Economist», σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι στις χώρες υψηλού ρίσκου, σε ό,τι αφορά την πιθανότητα κοινωνικής αναταραχής. Είναι, μάλιστα, το μοναδικό μέλος της ΕΕ και μόλις η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα μαζί με τη Βοσνία που εντάσσεται έτσι στην ίδια κατηγορία με χώρες της Μέσης Ανατολής σε κατάσταση αναβρασμού ή ακόμη και ανοιχτής εμφύλιας σύγκρουσης, όπως η Αίγυπτος, η Συρία, το Ιράκ, ο Λίβανος και η Υεμένη, χώρες της Αφρικής όπως η Λιβύη, η Νιγηρία και το Σουδάν και κράτη της Νότιας Αμερικής, όπως η Βενεζουέλα και η Βολιβία.

Στην αμέσως επόμενη κατηγορία, εκείνη του «υψηλού ρίσκου», περιλαμβάνονται οι υπόλοιπες «μνημονιακές» χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρος), καθώς και κράτη που γνώρισαν μεγάλες διαδηλώσεις μέσα στη χρονιά που πέρασε (Βραζιλία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Ουκρανία). Η Ιρλανδία και η Ιταλία βρίσκονται στις χώρες «ενδιάμεσου ρίσκου» μαζί με τη Γαλλία και τη Βρετανία…

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πάρει κεφάλι, όχι μόνο στην πρόθεση ψήφου αλλά και στην παράσταση νίκης. «Ωριμάζει η ιδέα ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες η επόμενη κυβέρνηση να είναι με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θα πρέπει να περιμένουμε κλιμάκωση των επιθέσεων με βρόμικα μέσα και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ και από τα φιλικά τους ΜΜΕ» έλεγε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Παπαδημούλης. «Εμείς, από την πλευρά μας, πρέπει να αντιδρούμε με χιούμορ, δηκτικότητα και μαχητικότητα, αλλά κυρίως προβάλλοντας το δικό μας πρόγραμμα και ενισχύοντας την πειστικότητα και την ενότητά μας».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι «οι επιθέσεις θα κλιμακωθούν και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τον κόσμο του γενικά, γιατί από τη στιγμή που απέτυχε παταγωδώς η ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, τώρα επιστρατεύονται άλλα σενάρια».

The post Χρονιά κάλπης και… ΣΥΡΙΖΑ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
συριζα, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, τελευταίες δημοσκοπήσεις, νέα, εκλογες, τσιπρας, ψηφοφορία, βενιζελος, νεα δημοκρατια, τροικα, συλληψεις, βομβα mall, economist, ελλαδα, αιγυπτος, λιβυη, κυπρος, διαδηλωσεις, γαλλια, δημοσκοπηση, ΠΑΣΟΚ, μμε, μυστικες δημοσκοπησεις, δωρο χριστουγεννων, Κορμός Χριστουγέννων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, εκλογες 2014, εκλογες 2015, τελευταίες δημοσκοπήσεις, ξανα, κοινωνια, κομματα, βουλευτες, λιβανος, χωρες, βουλγαρια, γνωμη, ιρλανδια, ιρακ, ιταλια, νεα μετρα, προγραμμα, ρουμανια, υεμενη, απριλιος, ασφαλιστικο, βενεζουελα, βοσνια, βολιβια, γαλα, γεγονος, δεδομενο, ευρω, υπαρχει, εκρηξη, εκρηκτικο, ελλειψη, ιδεα, ιδια, θεωρια, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λυτρα, λογο, μηνες, μιζες, νιγηρια, ομαδα, ορια, παιδια, πιθανοτητες, πορτογαλια, συντομα, συρια, τουρκια, φτανει, χιουμορ, ψηφοφορία, δημητρης, εμφαση, χωρα, ιδιαιτερα, κυριακου, ομαδες
Τυχαία Θέματα