Διαβάστε τι αλλάζει στο Μηχανογραφικό

Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος λαμβάνοντας υπόψη αρκετές από τις προτάσεις που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αλλά και τα κόμματα τις αντιπολίτευσης αναφορικά με το σχέδιο Αθηνά αλλά και έπειτα από μια σειρά επαφών, κατέληξε στον τελικό ακαδημαϊκό χάρτη.

Οι υποψήφιοι θα κληθούν το καλοκαίρι

να επιλέξουν ανάμεσα σε 405 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ μέσα από το Μηχανογραφικό Δελτίο, για την εισαγωγή τους σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Παιδείας, δεν συγχωνεύονται οι ξενόγλωσσες φιλολογίες στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ούτε η Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακόμα, αντί για τη μορφή του του ομόσπονδου πανεπιστημίου που προβλεπόταν για το νέο ίδρυμα Αδαμάντιος Κοραής και είχε συναντήσει αντιδράσεις στα πέντε ιδρύματα που θα το συγκροτούσαν (Οικονομικό, Πάντειο, Γεωπονικό, Χαροκόπειο, Παν. Πειραιά), τελικά επελέγη η πιο ήπια μορφή κοινοπραξίας, η οποία δεν προϋποθέτει νέα διοικητική δομή.

Όσο αφορά τις μετακινήσεις των φοιτητών, υπολογίζεται ότι θα μετακινηθούν περίπου 2.500 φοιτητές, αντίθετα με την αρχική πρόταση του σχεδίου “Αθηνά” θα μετακινούνταν περισσότεροι από 15.000 φοιτητές.

Το νέο Μηχανογραφικό Δελτίο, λοιπόν, διαθέτει πλέον 405 τμήματα, έναντι των 534 τμημάτων που ήταν πριν την εφαρμογή του σχεδίου “Αθηνά” (καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν 129 τμήματα).

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”: ” Με στόχο τη αναβάθμιση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κάνουμε σήμερα ένα αποφασιστικό βήμα διόρθωσης των παθογενειών,που όλοι συνομολογούμε” και καταλήγει λέγοντας “ Η τελική πρόταση ελαχιστοποιεί το κόστος για την ελληνική οικογένεια, λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει η ελληνική κοινωνία. “.

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα