Διεθνή έλεγχο των Χημικών προτείνει η Ρωσία – Αποδέχεται την πρόταση η Συρία

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι θα ενθάρρυνε τη Συρία να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή επιστασία εάν αυτό ήταν ικανό να αποτρέψει στρατιωτικά χτυπήματά εναντίον της Δαμασκού.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος κάλεσε τους εκπροσώπους του Τύπου για να ανακοινώσει τη σχετική πρόταση, δήλωσε ότι έχει ήδη μεταφέρει τη ιδέα στο σύρο ομολογό του, Ουάλιντ Αλ Μουάλεμ, σε συνάντηση την οποία είχαν στη Μόσχα και ότι η Ρωσία

αναμένει μια «γρήγορη και, ελπίζουμε, θετική απάντηση» από πλευράς Συρίας.

Η Συρία χαιρέτισε την πρόταση της Ρωσίας να θέσει η Δαμασκός το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο προκειμένου να αποφύγει ένα ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα από τη Δύση, δήλωσε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ αλ Μουάλεμ από τη Μόσχα, εξαίροντας την προσπάθεια του Κρεμλίνου να «εμποδίσει την αμερικανική επίθεση».

«Ο υπουργός Λαβρόφ ανέλαβε μια πρωτοβουλία σχετικά με τα χημικά όπλα. Δηλώνω ότι η Συριακή Αραβική Δημοκρατία χαιρετίζει τη ρωσική πρωτοβουλία, παρακινούμενη από την ανησυχία της συριακής ηγεσίας για τις ζωές των πολιτών μας και την ασφάλεια της χώρας μας, αλλά και από την εμπιστοσύνη της στη σοφία της ρωσικής ηγεσίας, που προσπαθεί να εμποδίσει την αμερικανική επίθεση εναντίον του λαού μας», δήλωσε ο Μουάλεμ.

Την εκτίμηση ότι η Συρία θα πρέπει «να ενθαρρυνθεί να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο» εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, όμως υπογράμμισε ότι αυτή η συζήτηση δεν θα πρέπει να αποτελέσει μια τακτική αντιπερισπασμού.

«Αν η Συρία έθετε το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο, προφανώς θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», είπε ο Κάμερον απευθυνόμενος στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Όμως πρέπει να προσέξουμε αυτό να μην αποτελέσει μια τακτική αντιπερισπασμού για να συζητήσουμε κάτι άλλο αντί για το πρόβλημα που βρίσκεται μπροστά μας», συμπλήρωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζών Κέρυ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε, έδωσε τελεσίγραφο μιας εβδομάδας στον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ για να παραδώσει τα χημικά όπλα που η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή του, προκειμένου να αποτραπεί με τον τρόπο αυτό μια στρατιωτική επίθεση από τη Δύση κατά της Δαμασκού.

Keywords
Τυχαία Θέματα