Δημοτικές εκλογές … Καρουζέλ επιδιώκει ο Βενιζέλος

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Η συζήτηση για το ενδεχόμενο μετάθεσης των εκλογών της Αυτοδιοίκησης κάνει τις δημοτικές εκλογές να μοιάζουν λίγο με το… βιολί του Ναστραδίν Χότζα που, σύμφωνα με το μύθο, όλοι γνωρίζουν την ύπαρξη του, αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο, από τότε που το βλέπουν ακούν τη μουσική του. Μόνο που στην περίπτωση των δημοτικών εκλογών, φαίνεται να υπάρχει, μια σύμπτωση, ανάμεσα τουλάχιστον στους δυο εκ των τριών κυβερνητικών εταίρων, στο ότι η… μουσική των δημοτικών

εκλογών καλό θα ήταν να ακουστεί λίγο αργότερα από τον προκαθορισμένο… Μάιο του 2014…

Νέα Δημοκρατία και ΠΑ. ΣΟ. Κ. ξεκινούν, βεβαίως, από διαφορετικά εφαλτήρια τον προβληματισμό τους, αλλά κάπου στο δρόμο συναντούν δυο κοινούς στόχους. Την διερεύνηση μιας από κοινού καταγραφής ως Ευρωπαϊκού τόξου σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες όπου αυτή καταγραφή θα έχει και βαθύ πολιτικό συμβολισμό – κάτι που συζητά πολύ λιγότερο η ΝΔ και με αρκετή ένταση ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ – αλλά και το «ψαλίδισμα» της Χρυσής Αυγής, αφού αν το λαϊκό αίσθημα συνεχίσει να καθοδηγείται από αυτήν την αναβράζουσα κοινωνική οργή, είναι ενδεχόμενο το κίνημα του κ. Μιχαλολιάκου να ενισχυθεί επικίνδυνα .
Οι δυο αυτοί πυλώνες της σχετικής φημολογίας βασίζονται σε εντελώς διαφορετική θεμελιακή σκέψη: Για τον Αντώνη Σαμαρά, όλο αυτό το σκεπτικό περνάει από την επίδοση της κυβέρνησης και την πορεία της χώρας, ενώ για τον Ευάγγελο Βενιζέλο από την ίδια την επιβίωση του ΠΑ. ΣΟ. Κ. στο χώρο που πολιτικά – ιδεολογικά καταλαμβάνει , μέχρι σήμερα, ως κυρίαρχος μέχρι πρότινος, πολιτικός φορέας.

Τα δυο σκεπτικά εμφανίζουν πάντως ως τώρα, κενά και αστάθμητες παραμέτρους: Ο στόχος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να «τραβήξει» χρονικά τις εξελίξεις με γνώμονα την επίδοση της κυβέρνησης, δεν περνά μόνον από το ενδεχόμενο επικοινωνιακό κρεσέντο που θα προσπαθεί να μας πείσει ότι «όλα πάνε καλύτερα από πριν…». Πρέπει αυτό να αποτυπωθεί και στην καθημερινότητα των πολιτών, στον κοινωνικό σφυγμό.
Από την άλλη ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από τον οποίο ξεκίνησε, βασισμένη, σε μιαν ακόμη , για πολλούς, Ακραία Συνταγματική διαστολή, η σχετική συζήτηση περί μετάθεσης των δημοτικών εκλογών, έχει μπροστά του, δυο κορυφαία στοιχήματα, πριν από είτε την οριστική απόσυρση του, είτε την ανάκτηση της δυνατότητας να συνομιλεί ως επικεφαλής ενός πολιτικού κόμματος με κύρος, παρά ενός φορέα που σύρεται αναπόδραστα στην εξαϋλωση…

Πρέπει πρώτα να του βγει η «επιχείρηση νέο αίμα» του συνεδρίου ενός, χρεοκοπημένου πολιτικά και οικονομικά – ΠΑ. ΣΟ. Κ. κι ύστερα να εξηγήσει στην κοινωνία πρακτικά τι εννοεί, συμμετέχοντας ο ίδιος και κάποια άλλα κορυφαία πολιτικά στελέχη του πάλαι ποτέ «Κινήματος» στην κυβέρνηση. Διαφορετικά η τοποθέτηση του πορτρέτου του, δίπλα σε αυτό του αείμνηστου Ιωάννη Ζίγδη, που επί των ημερών της δικής του ηγεσίας εξαφανίσθηκε η Ε. ΔΗ. Κ. φαίνεται αναπόφευκτη. Και τότε η μοίρα της συνιστώσας της εξαιρετικά πολιτικά ανθεκτικής Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη, θα είναι για το ΠΑ. ΣΟ. Κ. κάτι σαν το Ρέκβιεμ…

Επί του παρόντος πάντως ο πανικός στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ είναι τόσο έκδηλος που κάποιοι δεν διστάζουν να συζητούν κοινή κάθοδο με την ΝΔ στο δήμο της Αθήνας (!) και μάλιστα κάτω από το πρόσωπο της κ. Φώφης Γεννηματά (!!!!). Αυτό το σενάριο, δεν συζητείται καν από την ΝΔ, που οι επιτελείς της γνωρίζουν ότι μετά την μαύρη τετραετία Καμίνη η ΝΔ θα κερδίσει άνετα το Δήμο με δικό της υποψήφιο ενώ ( το σενάριο αυτό) αγνοεί και την δυναμική του ΣΥ. ΡΙΖ. Α. που σε ένα τέτοιο, επί της ουσίας μη υπαρκτό, ενδεχόμενο, θα κάνει πάρτι !!!
Δεδομένου ότι το 2014 θα είναι σίγουρα εκλογικό αφού τον Μάιο του έτους θα γίνουν ευρωεκλογές, η αναβολή των εκλογών της αυτοδιοίκησης, προς αποφυγή της καταγραφής της κυβερνητικής φθοράς, θα ήταν μάταιη. Ούτε οι οικονομικά απισχνασμένοι δήμοι είναι σίγουρο πως τη θέλουν.
Το θέμα πάντως, θα συζητηθεί σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό που αναμένεται περί τα τέλη Μαρτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα