Δύο νεκροί στην Αίγυπτο πριν το διάγγελμα Μόρσι

Λίγες ώρες πριν ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι εξαγγείλει διάγγελμα στον αιγυπτιακό λαό δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται πηγές της αιγυπτιακής ασφάλειας –τουλάχιστον ένας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο που επικαλείται το υπουργείο Υγείας–, ενώ 237 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου.

Οι συγκρούσεις αυτές σημειώνονται εν μέσω της έντασης που επικρατεί στην χώρα πριν από μια μαζική κινητοποίηση

που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί εναντίον του Μόρσι στις 30 Ιουνίου, ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, καθώς η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι έχει συγκεντρώσει όλη την εξουσία στα χέρια του.

Σύμφωνα με αξιωματούχους συγκεντρώσεις υπέρ και κατά του Μόρσι έγιναν σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά συμπλοκές σημειώθηκαν μόνο στην Μανσούρα στο Δέλτα του Νείλου, στην βόρεια Αίγυπτο.

Ο Μόρσι αναμενόταν να απευθύνει διάγγελμα γύρω στις 22:30 ώρα Ελλάδας για να μιλήσει για αυτά που υλοποιήθηκαν κατά το πρώτο έτος της θητείας του στην προεδρία.

Στην Μανσούρα οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν οι αντιπολιτευόμενοι άρχισαν να ρίχνουν σκουπίδια εναντίον των συμμετεχόντων σε συγκέντρωση υπέρ του Μόρσι, σύμφωνα με αξιωματούχο της ασφάλειας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 237 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις αυτές, ενώ την ίδια ώρα ιατρικές πηγές στο διεθνές νοσοκομείο της Μανσούρα έκαναν λόγο για θύματα που έχουν τραυματιστεί από σφαίρες.

Στο Κάιρο, στην πλατεία Ταχρίρ, η οποία ήταν το επίκεντρο της εξέγερσης του 2011 με την οποία ανατράπηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ, εκατοντάδες διαδηλωτές κατά του Μόρσι συγκεντρώθηκαν εν αναμονή της ομιλίας του. Άλλοι έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το υπουργείο Άμυνας, φωνάζοντας συνθήματα κατά του προέδρου και κυματίζοντας αιγυπτιακές σημαίες.

Στην Αλεξάνδρεια και σε άλλες επαρχίες στο Δέλτα του Νείλου, υποστηρικτές του προέδρου Μόρσι πραγματοποίησαν σήμερα πορείες.

Keywords
Τυχαία Θέματα