Έχει, καλέ, Κριστιάνο Ρονάλντο και στη… Λιβαδειά;

Της ΑΡΤΖΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Τον πλούτο πολλοί εμίσησαν αλλά τη δόξα ουδείς, λέει μια ελληνική παροιμία. Στις μέρες μας, όμως, που τα πάντα μετριούνται με το χρήμα, όπως επιβεβαιώνει και η επικαιρότητα, η παροιμία έχει διαστρεβλωθεί. Τον πλούτο ουδείς μισεί, όσο για τη δόξα καρφάκι δεν τους καίγεται, αν η τσέπη γεμίζει. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι εξαιτίας των άλλων οι τσέπες αδειάζουν και πολλές φορές αυτό οδηγεί τους τελευταίους ακόμη και στο απονενοημένο. 
Μια που αρχίσαμε με παροιμιώδη τρόπο,

ας συνεχίσουμε έτσι. Λέει, λοιπόν, ο λαός ότι άλλος έχει το όνομα και άλλος έχει τη χάρη. Κι, όμως, πάλι στη σημερινή κατάσταση, που βέβαια είναι έτσι χρόνια αλλά λόγω της ύφεσης τώρα έχει έρθει στην επιφάνεια, υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν και το όνομα έχουν και τη χάρη, αλλά και που έχουν τη χάρη αλλά δεν έχουν το όνομα, αλλά και που έχουν το όνομα αλλά τη χάρη όχι.
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν ακριβοπληρωμένοι αθλητές με δόξα και χρήμα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του τεθλιμμένου Κριστιάνο Ρονάλντο που του ξινίζουν πια τα 10 εκατομμύρια που παίρνει ετησίως, γιατί έχει το χάρισμα να κλοτσάει με δεξιοτεχνία το… τόπι. Δεν τον παρηγορούν ούτε τα καταγάλανα μάτια της Ρωσίδας καλλονής, Ιρίνα Σάικ, που αυτό το διάστημα έχει στο πλευρό του, ούτε η δόξα, αλλά ούτε τα τόσα χρήματα που παίρνει και από διαφημίσεις, τα οποία αγγίζουν τα 25 εκατομμύρια τον χρόνο. Δεν μπορεί να «καταπιεί» με τίποτα το γεγονός ότι, παρότι βασικό όρο στο συμβόλαιό του με τη Ρεάλ είχε θέσει να είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης παγκοσμίως, τελευταία έχει «πέσει» στην ένατη θέση. Προηγούνται ο Μέσι με 10,5 εκατ., ο Τόρες με 10,8 εκατ., ο Ντρογμπά με 12 εκατ., ο Αγκουέρο με 12,5 κατ., ο Τουρέ με 13 εκατ., ο Ρούνεϊ με 13,8 εκατ., ο Ιμπραΐμοβιτς με 14,5 εκατ. και ο πρώτος, πια, Ετό, που παίρνει 20 εκατ. ετησίως! Σε αυτή την περίπτωση του απαρηγόρητου Κριστιάνο, όπως έχουν διαμορφωθεί πια τα πράγματα στην παγκόσμια κοινωνία, τα ποσά που λαμβάνει «δικαιολογούνται», γιατί έχει καθιερωθεί στον χώρο του ποδοσφαίρου να κυκλοφορούν αμύθητα ποσά.
Βέβαια, η δική μας διαφωνία είναι τεράστια και, κυρίως, ηθική. Πρώτον, γιατί τα ποσά είναι προκλητικά μεγάλα, την ώρα που άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα. Για τον λόγο αυτόν, από τη στιγμή που ζούμε σε οργανωμένες κοινωνίες, θα έπρεπε να υπάρχει ένα πλαφόν στις απολαβές και από εκεί και πέρα το παραπάνω να πηγαίνει στην κοινωνία. Δεύτερον, είναι εντελώς άδικο άνθρωποι που έχουν φάει τα χρόνια τους στα θρανία και, γενικά, που προσφέρουν σε άλλους ανθρώπους με το επάγγελμα-λειτούργημά τους να παίρνουν ψίχουλα, ενώ αμόρφωτοι νέοι με δυνατά πόδια, καλλονές με ατελείωτα πόδια και καλλιτέχνες με ταλέντα στη φωνή και στην ηθοποιία να αμείβονται με δυσθεώρητα ποσά μόνο και μόνο επειδή έχουν αυτά τα προσόντα, με ό,τι επακόλουθα δημιουργεί το παράδειγμά τους, καθώς έχουν μεγάλη επιρροή στους νέους ανθρώπους.

Το νόμιμο και το ηθικό
Στα του οίκου μας, το σκάνδαλο με τη λίστα τραγουδιστών οι οποίοι δηλώνουν χαμηλό εισόδημα με κόλπο νόμιμ

Keywords
Τυχαία Θέματα