Εγκύκλιος-σοκ για τα εργασιακά (Διαβάστε αναλυτικά)

Σειρά αλλαγών οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν ένα ακόμα πιο δύσκολο εργασιακό περιβάλλον θα περιέχονται στην εφαρμοστική εγκύκλιο-σοκ για τα εργασιακά του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας και οι οποίες θα αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, τις συνολικές αμοιβές των εργαζομένων, το ωράριο εργασίας, και τις αποζημιώσεις.

Διαφοροποιημένος ο κατώτατος μισθός

Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο ο κατώτατος μισθός αλλά και το ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα καθορίζονται βάση ηλικιακών κριτηρίων διότι

για τους ηλικίας 25 ετών και άνω, ο κατώτατος μισθός για τους υπαλλήλους ορίζεται στα 586,08 ευρώ ενώ οι εργατοτεχνίτες θα λαμβάνουν κατώτερο ημερομίσθιο στα 26,18 ευρώ ενώ για τους ηλικίας κάτω των 25 ετών, ο κατώτατος μισθός των υπαλλήλων ορίζεται στα 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κατώτερο ημερομίσθιο στα 22,83 ευρώ.
Οι ωριμάνσεις εξακολουθούν να ισχύουν, αλλά η καταβολή τους αναστέλλεται, έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%.
Τι αλλάζει στις υπερωρίες
Ορισμένες αλλαγές προβλέπονται και στο θέμα των υπερωριών. Συγκεκριμένα πρόκειται να καταργηθεί η προέγκριση των υπερωριών, ενώ ο εργοδότης θα μπορεί να αναγγέλλει τις υπερωρίες στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, μία ημέρα μετά την πραγματοποίησή τους.
Μέχρι σήμερα, ο εργοδότης για τις υπερωρίες χωρίς προέγκριση κατέβαλε ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 80%, ενώ για τις υπερωρίες με προέγκριση η προσαύξηση ήταν 40%.
Σημειώνεται πως η διάκριση αυτή καταργείται και η προσαύξηση για όλες τις υπερωρίες θα είναι στο εξής 40%.
«Βλέψεις» για το εξαήμερο
Σχετικά με τα ωράρια εργασίας οι μόνες ουσιαστικές αλλαγές που προβλέπονται είναι η κατάργηση της απαγόρευσης των εργαζομένων τις μεσημβρινές ώρες όπου τα καταστήματα είναι κλειστά, ενώ για την εβδομαδιαία 40ωρη εργασία μπορεί να κατανεμηθεί από τον εργοδότη σε εξαήμερο αντί για πενθήμερο χρόνο εργασίας.
Αλλαγές και στις αποζημειώσεις
Σε ότι αφορά τέλος τις αποζημιώσεις ο χρόνος προειδοποιήσεις για την καταβολή μισής αποζημίωσης μειώνεται από τους 6 στους 4 μήνες, ενώ τα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό αποζημίωσης θα είναι οι τακτικές αποδοχές του τελευταίου μήνα, πριν την καταγγελία της σύμβασης εργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές αυτές δεν επηρεάζουν όσους εργαζόμενους έχουν συμπληρώσει 16 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη. Παράλληλα όσοι από τους εργαζόμενους έχουν συμπληρώσει 17 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη, εκτός της προβλεπόμενης κατά τα ανωτέρω αποζημίωσης, σε περίπτωση απόλυσης θα δικαιούνται επιπλέον αποζημίωση που αυξάνεται κατά ένα μηνιαίο μισθό για κάθε επιπλέον έτος υπηρεσίας μέχρι και 12 μηνιαίους μισθούς, χωρίς ο μισθός αυτός να ξεπερνά τις 2.000 ευρώ.

Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο:

Κείμενο εγκυκλίου:

Όλες οι αλλαγές στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, αλλά και σε ποιες περιπτώσεις υπερισχύει των αμοιβών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας περιλαμβάνονται σε ερμηνευτική εγκύκλιο του

Keywords
Τυχαία Θέματα