Εισαγγελική Παρέμβαση για “Λίστα Φαλτσιάνι”

Με παρέμβασή του ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης, αιτείται να πληροφορηθεί για το εάν πράγματι ο ΣΔΟΕ έχει λίστα με ονόματα φυσικών προσώπων ή εταιρειών, με καταθέσεις στην Ελβετία, δηλαδή τη γνωστή και ως «Λίστα Φαλτσιάνι», η οποία πήρε το όνομά της από το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της HSBC Γενεύης, Εβρέ Φαλτσιάνι.

Η λίστα αυτή, σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα αλλά και πρόσφατη σχετική ερώτηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, φέρεται να έχει

παραδοθεί από την Κριστίν Λαγκάρντ στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, την εποχή που εκείνη ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, και ο κ. Παπακωνσταντίνου υπουργός Οικονομικών της χώρας μας. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο πως στην λίστα αναγράφονται 1991 «φοροφυγάδες».

Ο κ. Πεπόνης με παραγγελία του ζητεί να εντοπιστεί η λίστα αυτή, εάν υπάρχει στο ΣΔΟΕ, και σε περίπτωση που υπάρχει, να διερευνηθεί το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφων, όπως επίσης και τι έπραξαν εκείνοι που είχαν στα χέρια τους τη λίστα.

Παλαιότερα, με βάση τη λίστα αυτή, ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, είχαν καταφέρει να εισπράξουν φόρους που οφείλονταν στα κράτη τους από τους φοροφυγάδες. Για παράδειγμα, στην ερώτηση του κ. Κουίκ, αναφέρεται πως μόνο η Ισπανία, αξιοποιώντας την λίστα, πέτυχε να εισπράξει το ποσό των 6 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως και την περασμένη Τρίτη, για το ίδιο θέμα η κ. Κωνσταντοπούλου και ο κ. Κουρουμπλής έκαναν διάβημα στους οικονομικούς εισαγγελείς ζητώντας την λίστα της κ. Λαγκάρντ, όσο και το CD από τις αρμόδιες αρχές της Γερμανίας, όπου φέρεται να περιέχει ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία.

Keywords
Τυχαία Θέματα