«Εκλογές για να σταματήσει η καταστροφή»

Στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Ούτε ο Ειρηνικός Ωκεανός δεν μπορεί να ξεπλύνει τις ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τη μνημονιακή καταστροφή του λαού και της χώρας, δηλώνει ο Δημήτρης Στρατούλης. Γι’ αυτό, όπως ο ίδιος εξηγεί, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει πάραυτα τα καταστροφικά μνημόνια και θα διαπραγματευτεί διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους.

Θεωρεί, δε, αναγκαία την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος με στόχο να χρηματοδοτηθεί ένα σχέδιο αναπτυξιακής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εκλογές. Είναι έτοιμος; Εχει πρόγραμμα με σαφή εναλλακτική και πειστική κυβερνητική πρόταση;

Επιδιώκουμε με τους αγώνες και την ψήφο του λαού να ανατραπεί η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου και να αναδειχθεί μία αριστερή κυβέρνηση. Μία τέτοια κυβέρνηση θα ακυρώσει τα καταστροφικά μνημόνια. Θα αμφισβητήσει το δημόσιο χρέος της χώρας με στόχο τη διαγραφή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του. Θα προωθήσει την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ώστε να λειτουργεί με αναπτυξιακά κοινωνικά κριτήρια, καθώς και τη φορολόγηση των πλουσίων και του πλούτου. Ταυτόχρονα, θα δρομολογήσει την επανάκτηση από το Δημόσιο των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων στρατηγικής ή κοινωνικής σημασίας και τη δημοκρατική ανασυγκρότηση, τον κοινωνικό έλεγχο και τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα. Με αυτούς τους τρόπους, θα εξοικονομήσει τους αναγκαίους πόρους και θα αποκτήσει τα αναπτυξιακά εργαλεία για να στηρίξει και να χρηματοδοτήσει ένα σχέδιο αναπτυξιακής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Προτεραιότητες αυτού του αναπτυξιακού σχεδίου θα είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, η αποκατάσταση και η αναβάθμιση των λαϊκών εισοδημάτων, των εργασιακών δικαιωμάτων και των κοινωνικών πολιτικών. Επίσης, η επαναφορά του μηνιαίου κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και του επιδόματος ανεργίας στα 461 ευρώ, η αποκατάσταση και η αναβάθμιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας, η θέσπιση φραγμών στις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και η απαγόρευσή τους στο Δημόσιο, η οικονομική στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, η διασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης για όλους και η αποκατάσταση κατ’ αρχήν των κατώτατων συντάξεων. Ακόμη, η κατάργηση των χαρατσιών στα ακίνητα και στα εισοδήματα των λαϊκών οικογενειών, η ανακούφιση των υπερχρεωμένων στις τράπεζες νοικοκυριών με μερική ή και ολική διαγραφή των χρεών τους, ανάλογα με τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών στα εισοδήματά τους, η στήριξη και η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας, η αποκατάσταση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Η ανεργία θα αντιμετωπιστεί με δραστική αύξηση κυρίως των δημόσιων, κοινωνικών, αλλά και ιδιωτικών επενδύσεων, στήριξη με το αναγκαίο προσωπικό της δημόσιας υγείας, πρόνοιας και παιδείας, αποκατάσταση των λαϊκών εισοδημάτων, χρηματοδότηση από τις τράπεζες της πραγματικής οικονομίας και πρωτίστως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανάσχεση των απολύσεων, αύξηση και αποτελεσματική αξιοποίηση των δημόσιων και κοινωνικών πόρων για την απασχόληση και τη μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών.

Σε περίπτωση μη κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ποιες άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες θα απευθυνθεί και θα ζητήσει στήριξη;

Επιδιώκουμε να γίνουν εκλογές για να σταματήσουμε τη συντελούμενη μνημονιακή καταστροφή και ν’ ανοίξουμε νέους ελπιδοφόρους προοδευτικούς δρόμους για τον λαό και τη χώρα. Θα επιδιώξουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτος και όσο το δυνατόν πιο ισχυρός. Προτεραιότητά μας παραμένει η συγκρότηση αριστερής κυβέρνησης, η οποία να προκύψει με τη συνεργασία μας με δυνάμεις της Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας, αλλά και με δυνάμεις που έχουν αποδεσμευτεί ή αποδεσμεύονται από το ΠΑΣΟΚ, που προσεγγίζουν την Αριστερά και δεν βαρύνονται είτε ως άτομα είτε ως συλλογικότητες με ψήφιση ή εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται ευρύς λόγος για την Κεντροαριστερά. Ποιος ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτήν την Κεντροαριστερά και ενόψει του ενδεχομένου να ζητήσει μελλοντικά κάποια κυβερνητική συμμαχία;

Το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο επιδιώκει την ανασυγκρότηση της λεγόμενης « Κεντροαριστεράς», δηλαδή την ενοποίηση του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και κάποιων ενδιάμεσων σε αυτά ομάδων, για να τη χρησιμοποιήσει ως ανάχωμα στη λαϊκή ψήφο προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ως «μαξιλάρι συμμαχιών», με το οποίο η ΝΔ να ξανασχηματίσει κυβέρνηση, εάν έρθει πρώτη στις εκλογές. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που πιστεύουμε ότι ο λαός θα το αποτρέψει με τους αγώνες και την ψήφο του.

Στην Ευρώπη επεκτείνεται ο ευρωσκεπτικισμός. Η συζήτηση για έξοδο από την ευρωζώνη του ευρώ βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές ακόμη και στο κόμμα σας. Ποια είναι η άποψή σας;

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι το πρόγραμμά του για ακύρωση των μνημονίων, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους και προώθηση σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτο. Δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε εκβιασμό του εγχώριου και ευρωπαϊκού οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου περί διακοπής της χρηματοδότησης ή εξόδου από το ευρώ. Η αριστερή κυβέρνηση με βάση αυτό το πρόγραμμα και τη διαρκή ενεργοποίηση, τη στήριξη και τον έλεγχο του λαού θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα, έχοντας ως κριτήρια και όρια την επιβίωση και την αξιοπρέπεια του λαού και της χώρας μας και όχι τα συμφέροντα των πιστωτών και της ευρωζώνης.

«Δεν τους ξεπλένει ούτε ο Ειρηνικός»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η υπόθεση της Χρυσής Αυγής επικάλυψε θέματα πρώτιστου πολιτικού ενδιαφέροντος, όπως τα νέα μέτρα και η μνημονιακή πολιτική, ο Δημ. Στρατούλης αναφέρει τα εξής:

«Η κυβέρνηση, όσο κι αν προσπαθεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την παραπομπή των εγκληματικών ενεργειών της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής στη Δικαιοσύνη, ως πολιτικό πλυντήριο των ευθυνών της για τη συντελούμενη μνημονιακή καταστροφή, αυτές δεν μπορεί να τις ξεπλύνει ούτε ολόκληρος ο Ειρηνικός Ωκεανός. Η κυβέρνηση παρέπεμψε τη νεοναζιστική οργάνωση στη Δικαιοσύνη όχι από δική της πολιτική βούληση, αλλά επειδή αναγκάστηκε εξαιτίας της λαϊκής οργής και της διεθνούς κατακραυγής μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η αντιμετώπιση, όμως, του νεοναζισμού δεν μπορεί να γίνει από μία κυβέρνηση ορισμένες πτέρυγές της οποίας έχουν εκλεκτικές συγγένειες με τη Χρυσή Αυγή και που η ίδια υπονομεύει τη δημοκρατία, εφαρμόζει μνημονιακές πολιτικές κοινωνικής λεηλασίας και μετατρέπει τη χώρα μας σε αποικία χρέους και σε προτεκτοράτο της τρόικας.

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου επέδειξε για μεγάλο διάστημα ανοχή σε εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής και στη διείσδυσή της στον κρατικό μηχανισμό. Η ηγεσία της ΝΔ με τη θεωρία των δύο άκρων, με την οποία ταύτιζε την πολιτική και την κινηματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ με δολοφονικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής, ουσιαστικά νομιμοποιούσε και αθώωνε την εγκληματική δράση της. Συνεχίζοντας να την προβάλλει, βάζει βόμβα στα θεμέλια της Δημοκρατίας.

Η αντιμετώπιση του νεοναζισμού δεν είναι μόνο δικαστικό και νομικό ζήτημα, αλλά κυρίως πολιτικό. Γιγαντώθηκε μέσα στα μνημόνια και για να περιθωριοποιηθεί χρειάζεται, εκτός από την πολιτική και κινηματική αντιμετώπισή της, ανατροπή των μνημονίων και της κυβέρνησης που τα υπηρετεί και μία νέα προοδευτική πορεία οικονομικής και κοινωνικής ανόρθωσης της χώρας μας.

Επίσης, πρέπει να κοπούν τα νεοναζιστικά καρκινώματα στην Αστυνομία, στον στρατό, στη Δικαιοσύνη, στην ΕΥΠ. Τέλος, πρέπει να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι χρηματοδότες της Χρυσής Αυγής, που την ανέδειξαν και την τάισαν για να τη χρησιμοποιούν ως μακρύ τους χέρι ενάντια στο εργατικό κίνημα και στην Αριστερά».

Συνέντευξη από το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφορεί

The post «Εκλογές για να σταματήσει η καταστροφή» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα