Ελεύθερες μετακινήσεις στο εξωτερικό υπό όρους για τον Πιστόριους

Την άδεια να ταξιδεύει και πάλι στο εξωτερικό έλαβε ο Νοτιοαφρικανός Ολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους ο οποίος κατηγορείται για τον φόνο της συντρόφου του.

Ο δικαστής Μπερτ Μπαρν αναθεώρησε τους όρους αποφυλάκισης που είχε επιβληθεί στον αθλητή.

“Η απόφαση του δικαστή να μην επιστραφεί το διαβατήριό του (…) ήταν ένα σφάλμα”,

δήλωσε ο δικαστής Μπαρν, ο οποίος αναφερόταν στην απόφαση που έλαβε τον περασμένο μήνα ο συνάδελφός του Ντέσμοντ Νερ. “Το διαβατήριο του κατηγορούμενου θα παραδοθεί στον δικηγόρο του” και “θα του επιτραπεί να το χρησιμοποιήσει εκτός της Νότιας Αφρικής”, πρόσθεσε.

Ο Μπάρι Ρου, ο δικηγόρος του Πιστόριους, είχε δηλώσει νωρίτερα μέσα στη μέρα ότι ο αθλητής ήθελε να του ξαναδοθεί η ελευθερία μετακίνησης όχι “για να φύγει διακοπές στον Μαυρίκιο, αλλά για να κερδίζει το ψωμί του”, αφήνοντας να εννοηθεί μια πιθανή επιστροφή του στον αθλητισμό.

Στον Πιστόριους επετράπη επίσης η πρόσβαση στο σπίτι του, εκεί όπου σκότωσε τον Φεβρουάριο την σύντροφό του, την 29χρονη Ρίβα Στέενκαμπ. Η εισαγγελία υποστηρίζει την υπόθεση ότι ο Πιστόριους είχε διαπληκτιστεί βίαια με την σύντροφό του πριν από τον φόνο, αμφισβητώντας την θέση της υπεράσπισης ότι επρόκειτο για ατύχημα και ότι ο αθλητής πυροβόλησε επειδή φοβήθηκε πως είχε μπει στο σπίτι ένας κλέφτης.

“Η κατηγορία είναι πολύ σοβαρή. Ο φόνος είναι το πιο σοβαρό έγκλημα που μπορεί να διαπράξει κανείς”, σημείωσε ο δικαστής Μπαρν, ο οποίος περιορίστηκε ωστόσο κατά την εξέταση της υπόθεσης μόνον στην αποτίμηση του κινδύνου που υπάρχει να δραπετεύσει ή όχι ο κατηγορούμενος.

Η υπεράσπιση του αθλητή διευκρίνισε ότι ο Πιστόριους θα επιστρέψει στο σπίτι του όχι όμως για να ζήσει εκεί. “Ναι, του δόθηκε η άδεια να κατοικήσει εκεί, αλλά δεν πιστεύω ότι έχει αυτήν την πρόθεση”, δήλωσε ένας άλλος από τους δικηγόρους του, ο Κένι Όλντγουεϊτζ, κατά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα