Έλληνες και ξένοι βετεράνοι στις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης

Εμείς που πολεμήσαμε στην Μάχη της Κρήτης για την Ελευθερία, θέλουμε όλους τους έλληνες ενωμένους, η χώρα μας να ξεπεράσει την κρίση και οι νέοι μας να δουν με αισιοδοξία το μέλλον, λένε στο ‘Έθνος’ βετεράνοι ‘πρωταγωνιστές’, της ιστορικής μάχης, της «Μάνας των Μαχών» που συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι μνήμες ζωνταντανεψαν και τα συναισθήματα όλων πλημμυρισαν στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης (με Δοξολογίες , καταθέσεις στεφάνων,

ομιλίες, ανακρούσεις των κρατών Ελλάδας, Αγγλίας, Αυστραλίας, Ν. Ζηλανδίας που συμμετείχαν στην Μάχη της Κρήτης, εκθέσεις ντοκουμέντων κ.α.) που πραγματοποιηθηκαν το δεύτερο δεκαήμερο του Μάιου σε ολόκληρη την Κρήτη και εκτός νησιού όπου υπάρχουν Κρητικοί.

«Τα συμμαχικά στρατεύματα και όλοι οι Κρητικοί παιδιά, μεγάλοι, γυναίκες, όλοι ενωμένοι και με κάθε τρόπο, όπλα, δρεπάνια, ξύλα, τσουγκράνες, πέτρες, αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά τους γερμανούς αλεξιπτωτιστές του Χίτλερ…» θυμούνται οι αγωνιστές της Μάχης της Κρήτης Γιώργος Παλαιάκης, Νίκος Ανδρουλάκης, Αδάμ Φραγκιαδάκης και Δημοσθένης Ραπτόπουλος.

«Με ένα οπλοπολυβόλο στις δυο πρώτες ημέρες ‘θέρισα’ πολλούς γερμανούς έξω από το Ηράκλειο, αλλά μετά με τραυμάτισαν και σώθηκα από θαύμα» δηλώνει στο ‘Έθνος’ ο 95χρονος βετεράνος πολεμιστής, ανάπηρος πολέμου, Γιώργος Παλαιάκης.

«Οι γερμανοί άρχισαν την εισβολή στις 20 του Μάη του 1941 από τα Χανιά, το αεροδρόμιο του Μάλεμε όπου έγιναν φονικές μάχες και στην συνέχεια οι μάχες μεταφέρθηκαν σε Ρέθυμνο και σε περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Θυμάμαι «ζωντανά» σαν να βλέπω τώρα το Ηράκλειο ‘πνιγμένο’ στους καπνούς από τις φωτιές αλλά και στους δρόμους και τα χωράφια δεκάδες πτώματα γερμανών και ντόπιων» δηλώνει ο 87χρονος αναγνωρισμένος αντιστασιακός Χαράλαμπος Μαυρογιάννης από τα Ανώγεια Ρεθύμνου. Από 17 χρονών, προσθέτει «ζώστηκα τα όπλα και εντάχθηκα στην αντάρτικη ομάδα «Ψηλορείτης» του αείμνηστου αρχηγού μας Γιάννη Δραμουντάνη ή Στεφανογιάννη, και από τους 370 συναγωνιστές μου ζούμε σήμερα μόνο 3 άτομα».

Οι Γερμανοί στην Μάχη της Κρήτης πήραν ένα «γερό μάθημα»
Ο ίδιος επισημαίνει πως οι Γερμανοί στην Μάχη της Κρήτης πήραν ένα «γερό μάθημα» από την καθολική αντίσταση των Κρητικών, και ότι δεν πρόκειται να σβήσουν ποτέ από το μυαλό του τα δεινά του πολέμου και τα αντίποινα ισοπέδωσης και πυρπόλησης των Ανωγείων, του χωριού του από τους ναζί.

Ζωντανές επίσης είναι οι μνήμες στο μυαλό 96χρονου Άγγλου βετεράνου Jack Baker που πήρε μέρος στην Μάχη της Κρήτης και που κάθε χρόνο έρχεται στο νησί στις επετειακές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο Άγγλος Βετεράνος που έχει τιμηθεί από τη Βασιλική Αεροπορία της Μ. Βρετανίας ανήκε στην 32η Μοίρα στο αεροδρόμιο του Μάλεμε όπου έγιναν φονικές μάχες.
«Ήμασταν μέσα στην φωτιά. Κρητικοί και συμμαχικά στρατεύματα δώσαμε σκληρές μάχες δυσκολέψαμε τον πανίσχυρο εχθρό και άλλαξε τα επιχειρησιακά του σχέδια…» δήλωσε ο βετεράνος της Μάχης.

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι, όσο στη ζωή είναι όρθιος το έχει «τάμα» να έρχεται κάθε χρόνο στα Χανιά στις επετειακές εκδηλώσεις της Π.Ε. Χανίων. Μάλιστα προχθές επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ναυτικού ομίλου Χανίων και είχε συνάντηση με τον υπεύθυνο του τμήματος Κώστα Μανιουδάκη και μικρούς ιστιοπλόους 10 έως 16 ετών με τους οποίους φωτογραφήθηκε, συζήτησε για τα κοινά τους ενδιαφέροντα στην ιστιοπλοΐα και έγινε παράλληλα αναφορά και για το πνεύμα της Μάχης της Κρήτης.

Ο Άγγλος Βετεράνος αλλά και οι Κρητικοί Βετεράνοι αναπολώντας τα γεγονότα, έχουν ταυτόσημη άποψη για την έκβαση των μαχών, επισημαίνοντας στο ‘Έθνος’ : «Ο αγώνας, το πείσμα των Κρητικών και των συμμαχικών στρατευμάτων για την ελευθερία καθόρισαν τις τύχες του πολέμου, αφού, παρά τις αντίθετες προβλέψεις των εισβολέων: η μάχη είχε μεγάλη διάρκεια και τα επίλεκτα γερμανικά στρατεύματα υπέστησαν σκληρή δοκιμασία και σημαντικές απώλειες, από τις συμμαχικές δυνάμεις που αντιστάθηκαν και με κάθε τρόπο ανέτρεψαν τα επιχειρησιακά σχέδια του Χίτλερ».

Πύρεια η νίκη των Γερμανών
Η Μάχη της Κρήτης σύμφωνα με τους Βετεράνους πολεμιστές και τους ιστορικούς ήταν πύρεια νίκη των Γερμανών, για αυτό όπως λένε, και δεν επαναλήφθηκε παρόμοια επιχείρηση από αέρος κατά την διάρκεια του πολέμου. Παράλληλα οι ιστορικοί αναφέρουν, ότι, τα θύματα των γερμανών στην δεκαήμερη επιχείρηση στην Κρήτη ξεπερνούσαν τα θύματα τους σε ολόκληρη την επιχείρηση κατά της Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδας.

Μάλιστα έχει γραφτεί ότι ο διοικητής του ΧΙ Γερμανικού Σώματος Αεροπορίας Αντιπτέρερχος Στούντεντ αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι η Κρήτη υπήρξε «ο τάφος των Γερμανών αλεξιπτωτιστών».

Επίσης από τους ιστορικούς έχει γραφτεί ότι η αντίσταση στην Κρήτη και την Ελλάδα συνέβαλε πολλαπλά και ουσιαστικά στην συμμαχική προσπάθεια κατά του Άξονα γιατί καθυστέρησε και απασχόλησε ένα μεγάλο μέρος της γερμανικής πολεμικής μηχανής.

Αυτό, όπως αναφέρεται, είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την δέσμευση ισχυρών γερμανικών δυνάμεων, που διαφορετικά θα ήταν δυνατόν να είχαν διατεθεί σε άλλα μέτωπα. Έτσι, δόθηκε η δυνατότητα στους Βρετανούς να σταθεροποιήσουν την θέση τους στην Αφρική και στην εγγύς Μ. Ανατολή με σημαντικές επιπτώσεις στην εξέλιξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα