Ελληνική ποίηση επί σκηνής

Μετά την παράσταση-φόρος τιμής στον Μανώλη Αναγνωστάκη «Είμαι Αριστερόχειρ ουσιαστικά» που παίχτηκε για λίγες μέρες στο Θησείον, μια ακόμη παράσταση που πρωτοανέβηκε στο Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου, το «Σβήσε το πρόσωπό μου και ξαναρχίζουμε» (φωτό) έκανε πρεμιέρα προχθές στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και θα παιχτεί δυο μόνο βραδιές ακόμη (22 & 23/10). Πρόκειται για ένα σόλο της ηθοποιού Δέσποινας Παπάζογλου πάνω στη ζωή και το έργο της ποιήτριας Μάτσης Χατζηλαζάρου. Όπως επισημαίνει και η σκηνοθέτιδα της παράστασης, «η Μάτση Χατζηλαζάρου

υπήρξε από τις πιο ενδιαφέρουσες όσο και αφανείς γυναικείες φιγούρες των ελληνικών γραμμάτων, αφού επισκιάστηκε ποιητικά από το έργο του μέντορα, συζύγου κι αιώνια αγαπημένου της Αντρέα Εμπειρίκου. Χάρη στον Εμπειρίκο, η Χατζηλαζάρου έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τον υπερρεαλισμό και την ψυχανάλυση, αλλά η ίδια αναπτύσσει μια δική της, αυθεντική, ποιητική γλώσσα που γίνεται το όχημα μιας πολυκύμαντης, πληθωρικής ζωής. Ταξιδεύει στη Γαλλία με το θρυλικό Ματαρόα, ζει για χρόνια στο Παρίσι μετά τον πόλεμο αλλά και αργότερα, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και γνωρίζεται με τις σημαντικότερες προσωπικότητες της καλλιτεχνικής και πνευματικής πρωτοπορίας του ’50, του ’60 και του ’70 από τον Πικάσο και τον Ματίς έως τον Καστοριάδη».

Εκτός, όμως, από τη συγκεκριμένη παράσταση, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζεται (μέχρι 28/10) και μια σκηνική σύνθεση με τον τίτλο «Πυξίδες», βασισμένη εξίσου στο αρχαίο δράμα όσο και τη ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, ενώ στο Bios θα δούμε να ανεβαίνει για τρεις μόνο βραδιές (19-21/10) από την Όλια Λαζαρίδου, τους Lost Bodies και τους συνεργάτες τους μια οπτικοακουστική περφόρμανς βασισμένη στην ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη με τον τίτλο «Το Βαπόρι». Η λίστα με τις παραστάσεις που εμπνέονται από τους Έλληνες ποιητές δεν σταματάει εδώ, με τις γυναικείες μορφές του Γιάννη Ρίτσου να πρωτοστατούν: «Η επιστροφή της Ιφιγένειας» ανεβαίνει στο θέατρο Αλκμήνη (από τις 21/10) και η «Ισμήνη» του στο Θέατρο εν Αθήναις (μέχρι τις 6/12). Η μεσοπολεμική ποίηση δίνει επίσης ένα ηχηρό παρών στην περφόρμανς «Μεσοπόλεμος» της ομάδας Κανιγκούντα, η οποία παρουσιάζεται σε επανάληψη στην Οικία Κατακουζηνού (από τις 21/10).

Πηγή : http://www.athinorama.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα