Ένα χρόνο παράταση για Πορτογαλία

Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας κ. Β. Γκάσπαρ ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι η χώρα του εξασφάλισε την πολυπόθητη για αυτήν παράταση για την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

Οι πιστωτές της Πορτογαλίας αποφάσισαν τη χαλάρωση των δημοσιονομικών της στόχων δίνοντάς της ένα χρόνο παράταση, με τον κ. Γκασπάρ να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι η χώρα του πέρασε με επιτυχία την έβδομη αξιολόγηση της τρόικας, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Οι περικοπές στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η χώρα της Ιβηρικής αντιστοιχούν

στο 2,5% του ΑΕΠ της, δηλαδή σχεδόν σε 4 δισ. ευρώ αλλά πλέον αυτές δεν είναι υποχρεωτικό να εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του 2014 αλλά μέχρι το τέλος του 2015. Έτσι η Λισαβόνα παίρνει μεγάλη οικονομική ανάσα και ο Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ δήλωσε σχετικά με τη αξιολόγηση της τρόικας που οδήγησε στην ελάφρυνση αυτή ότι “η εκτίμηση ήταν θετική. Με την καταβολή της όγδοης δόσης των 2 δισ. ευρώ, θα έχουμε λάβει σχεδόν το 90% του χρηματοπιστωτικού σκέλους του προγράμματος, που είχε συνολικό ύψος 78 δισ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί, όπως προβλεπόταν, τον Ιούνιο του 2014».

Να σημειωθεί ότι η νέα χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων οφείλεται στην επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας που θα προκαλέσει φέτος ύφεση 2,3% αντί του 1% που υπολόγιζε η Λισαβόνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα