Ένα παλάτι γεμάτο δεισιδαιμονίες (φωτό)

Επιμέλεια: Φωτεινή Παπαδάκη

Φωνές μέσα στην άγρια νύχτα, έπιπλα κινούνται από το ένα δωμάτιο στο άλλο και οι καθρέφτες  ματώνουν…

Αυτά τα περίεργα φαινόμενα και πολλά άλλα, θα φαίνονταν τραβηγμένα, αν δεν υπήρχε αυτή η εξίσου περίεργη ιστορία για ένα παλάτι στην Αίγυπτο που καταρρέει και  το οποίο περιβάλλεται από δεισιδαιμονίες.

Το ετοιμόρροπο αιγυπτιακό ανάκτορο του Βέλγου εκατομμυριούχου, αν και υπήρξε πρότυπο για τους ναούς ινδουιστών στην περιοχή Ορίσα της Ινδίας, στην πραγματικότητα βρίσκεται 

στο Κάιρο, προάστιο της Ηλιούπολης.

Σήμερα το εγκαταλελειμμένο κτίριο είναι κλειστό για το κοινό. Μάλιστα, πολλοί λένε ότι όταν πέσει το σκοτάδι γίνονται όργια και σατανικές τελετές στα υπόγεια δωμάτια, αλλά οι φρουροί  διαβεβαιώνουν ότι τώρα κατοικείται μόνο από νυχτερίδες, αδέσποτα σκυλιά, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο και για… φαντάσματα.

Το παλάτι χτίστηκε προς τα τέλη του 19ου αιώνα από τον εκατομμυριούχο Βέλγο βιομήχανο, Μπάρον Εμπέιν.

Ο Εμπέιν απέκτησε μεγάλο πλούτο από την κατασκευή των σιδηροδρομικών γραμμών στο Βέλγιο και τη Γαλλία.

Το 1904 ταξίδεψε στην Αίγυπτο για να  κλείσει ένα συμβόλαιο για μια από τις εταιρείες του. Η συμφωνία τελικά δεν κλείστηκε, αλλά ο βαρόνος έμεινε εκεί. Κάποιοι είπαν ότι γοητεύτηκε από την έρημο.

Τον επόμενο χρόνο ο Εμπέιν αγόρασε ένα μεγάλο τμήμα της ερήμου από τη βρετανική αποικιακή κυβέρνηση. Εκεί ξεκίνησε την κατασκευή της Ηλιούπολης «πόλης της αναψυχής», όπως την αποκαλούσε.

Σχεδιασμένη από έναν Γάλλο αρχιτέκτονα, με μοναδικό ανατολίτικο στυλ, το κτίριο του Εμπέιν ήταν ένα κομψοτέχνημα μέσα στις αχανείς εκτάσεις της ερήμου.

Ωστόσο, η αρχιτεκτονική ομορφιά του παλατιού, έρχεται σε αντίθεση με την άθλια προσωπική ζωή του Εμπέιν.

Η σύζυγός του Ελένη, ένιωθε περιφρονημένη και αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή της πέφτοντας από τον περιστρεφόμενο πύργο.

Η κόρη του ζευγαριού, Μύριαμ, φέρεται να είχε ψυχολογικά προβλήματα και όποτε ήταν σε κακή διάθεση καθόταν με τις ώρες στα δωμάτια του υπογείου. Σε ένα από αυτά τα δωμάτια βρέθηκε νεκρή, λίγα χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο της μητέρας της.

Παρά το γεγονός ότι ο Μπάρον ήταν επιληπτικός και συχνά πάθαινε κρίσεις, επέστρεψε στο Βέλγιο τον καιρό που ξέσπασε ο Ά Παγκόσμιος πόλεμος και έζησε μέχρι το 1929.

Μετά το θάνατό του το παλάτι περιήλθε στον γιο του, αλλά το 1952 πωλήθηκε.

Το 2005 αγοράστηκε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση και δυο μήνες αργότερα άνοιξε τις πύλες του για το κοινό. Όμως μυστήριο παραμένει ακόμα γιατί οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να το κλείσουν…

Σήμερα, εν μέσω των αναταραχών της Αραβικής Άνοιξης, το παλάτι στέκεται άδειο περιτριγυρισμένο από συρματοπλέγματα. Εκτός από τα ζώα που μένουν στα «σπλάχνα» του, αυτό το επιβλητικό κτίριο προσελκύει μόνο φήμες, προλήψεις και δεισιδαιμονίες…

Keywords
Τυχαία Θέματα