Εντοπίστηκαν δύο σπείρες που έκλεβαν συντάξεις!

Δύο σπείρες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που έκλεβαν συντάξεις, εντόπισαν αξιωματικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, μετά από πολύμηνες έρευνες. Ενώ παράλληλα, οι αρχές διερευνούν τουλάχιστον 34 περιπτώσεις υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος.

Σχετικά με τη διαδικασία καταγραφής – απογραφής των συνταξιούχων, μπορεί να προσφέρει δημοσιονομικό όφελος της τάξεως των 693.841 ευρώ τον μήνα. Ταυτόχρονα αναζητείται το ποσό των 11.275.086 ευρώ, από συντάξεις που έχουν καταβληθεί, αλλά κανείς δεν γνωρίζει ακόμη

σε ποιους.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Χρήστος Σταϊκούρας , από τη διαδικασία της απογραφής των συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη από το ΓΛΚ, και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2012, διαπιστώθηκε ο θάνατος 2.000 συνταξιούχων με ημερομηνία θανάτου προγενέστερη κατά τουλάχιστον 6 μήνες από την ημερομηνία διαγραφής τους.

Εξ αυτών έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 34 μεγάλες περιπτώσεις, για τις οποίες όχι μόνο δεν είχε γίνει η επιβεβλημένη ενημέρωση των Υπηρεσιών για να προβούν στη διακοπή καταβολής της σύνταξης, αλλά δεν βρέθηκε το ποσό των 2.747.310 ευρώ που είχε κατατεθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Στο μεταξύ, καταγγελίες που είχαν φτάσει αρχές του καλοκαιριού του 2012 στα γραφεία των «αδιάφθορων» του Παναγιώτη Στάθη (υπηρεσία που ασχολείται συνολικά με την αντιμετώπιση της διαφθοράς στον Δημόσιο τομέα) οδήγησαν στη σύλληψη 6 ατόμων και για τις δύο σπείρες.

Βάσει υπολογισμών, το ποσό που χάθηκε λόγω της δράσης τους από τα ταμεία αγγίζει τα 550.000 ευρώ, ενώ όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία πρόκειται για δύο αυτοτελείς εγκληματικές οργανώσεις που δρούσαν παράλληλα.

Ως «εγκέφαλος» της πρώτης οργάνωσης φέρεται μια 57χρονη συνταξιούχος του ΓΛΚ, η οποία είχε εμπλέξει στην υπόθεση ακόμη δύο άτομα. Σε συνεργασία με μία εν ενεργεία υπάλληλο του ΓΛΚ, που εργαζόταν στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου, προχωρούσαν σε μεταβολές στοιχείων θανόντων και άρπαζαν τις συντάξεις. Στο «κόλπο» είχε συμμετοχή και μία ακόμη 84χρονη γυναίκα, φίλη της συνταξιούχου.

Σύμφωνα με έρευνα της υπόθεσης, προκύπτει ότι η συγκεκριμένη ομάδα είχε συγκροτηθεί από τον Οκτώβριο του 2011, ενώ το συνολικό ποσό που αποκόμισε από την εγκληματική της δράση ανέρχεται σε 479.922 ευρώ.

Ωστόσο, η δεύτερη οργάνωση είχε συγκροτηθεί από τον Φεβρουάριο του 2004 και έως και τον Νοέμβριο του 2011 είχε αποκομίσει από τη δράση της 68.711,37 ευρώ. Οι αστυνομικές αρχές υποστηρίζουν πως επρόκειτο για μια οικογενειακή υπόθεση, αφού μία υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που είχε τεθεί σε αργία για σοβαρούς υπηρεσιακούς λόγους, πραγματοποιούσε την απάτη μαζί με τον σύζυγό της!

Στο πλαίσιο άρσης τραπεζικού απορρήτου, ύστερα από σχετική εισαγγελική διάταξη, προέκυψε ότι ο 51χρονος σύζυγος είναι δικαιούχος τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο με 24 διαφορετικές «εντολές» καταβολών είχε πιστωθεί το χρηματικό ποσό των 55.012,37 ευρώ. Επίσης, σε τραπεζικό λογαριασμό της 42χρονης είχε καταβληθεί με τρεις διαφορετικές «εντολές» το ποσό των 13.699,10 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα