Επί τάπητος τα εργασιακά

Με τους εκπροσώπους της τρόικα θα συναντηθεί σήμερα, στις 11:00, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Στο «τραπέζι» της συζήτησης θα βρεθούν οι αποζημιώσεις, η διευθέτηση χρόνου εργασίας και ο επαναπροσδιορισμός του τρόπου υπολογισμού των κατώτατων ορίων, που κρίνονται ως προαπαιτούμενα από την τρόικα, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Για το ωράριο, αναζητείται φόρμουλα υιοθέτησης ευέλικτων μορφών, που δεν θα επηρεάζουν το χρόνο απασχόλησης, αλλά

θα επιμηκύνουν τη λειτουργία. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος των εργοδοτών για διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Για τα κατώτατα όρια η τρόικα ζητεί κατάργηση των τριετιών, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει πλαφόν ανώτερης αύξησης. Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις, ασκούνται έντονες πιέσεις για περαιτέρω μείωση, είτε μέσω περιορισμού του ύψους, είτε από την περαιτέρω μείωση του χρόνου προειδοποίησης.

Το πακέτο των μέτρων, που σύμφωνα με τις πληροφορίες προωθούνται για την εξοικονόμηση των 11,5 δισ.,  μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

- Την αύξηση γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, που αναμένεται να επηρεάσει παλαιούς και νέους ασφαλισμένους που δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

- Την αύξηση του κατωτάτου ορίου χρόνου συνταξιοδότησης από τα 15 έτη σήμερα στα 20 έτη.

- Τη μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, κλιμακωτά, πάνω από τα 1.000 ευρώ από 1% έως και 15%.

- Τη μείωση του εφάπαξ κατά 20-30% σε 22 Ταμεία.

-Την  κατάργηση δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας) συνταξιούχων, εκτός των χαμηλών συντάξεων (360 ευρώ) και του ΟΓΑ του οποίου οι μηνιαίες συντάξεις θα μειωθούν κατά 30 ευρώ.

- Την περικοπή στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μπει πλαφόν στα 720 ευρώ.

- Την κατάργηση της καταβολής του βοηθήματος ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω από τα 65 έτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα