Επικίνδυνο malware στο Play store

Άσχημα νέα για το Play store της Google και για τους χρήστες Android, αφού εκατομμύρια χρήστες μολύνθηκαν με το επικίνδυνο malware BadNews που το ανακάλυψε η εταιρεία ηλεκτρονικής

ασφαλείας Lookout.

Το σημαντικότερο ίσως ερώτημα που δημιουργείται, είναι γιατί δεν κατάφεραν τα συστήματα της Google να ανιχνεύσουν και να μπλοκάρουν τo malware.

Γνωρίζοντας οι δημιουργοί τού BadNews ότι τα συστήματα της Google είναι ικανά και εξελιγμένα, ανέπτυξαν ένα διαφημιστικό δίκτυο που έμοιαζε φερέγγυο και το “συνέδεσαν” με μια σειρά από εφαρμογές. Όταν οι εφαρμογές εγκρίθηκαν από το Play και έγιναν διαθέσιμες, το διαφημιστικό δίκτυο ξεκίνησε τη “βρώμικη δουλειά” σερβίροντας κακόβουλα προγράμματα, αποσπώντας και στέλνοντας σε server τούς τηλεφωνικούς αριθμούς των θυμάτων κ.λπ.

Επίσης, οι χρήστες εξαπατήθηκαν και εγκατέστησαν εν αγνοία τους malware που στέλνει SMS σε αριθμούς με υψηλές χρεώσεις, νομίζοντας πως εγκαθιστούσαν την ανανεωμένη έκδοση της εφαρμογής τού Skype ή του ρωσικού κοινωνικού δικτύου Vkontakte.

Οι χρήστες που κατέβασαν μολυσμένες εφαρμογές υπολογίζονται σε από 2 έως και 9 εκατομμύρια, οι περισσότεροι Ρώσοι, αφού οι μισές περίπου από τις εφαρμογές που διέδωσαν το malware ήταν ρωσικές.

Όλες οι εφαρμογές αφαιρέθηκαν από το Play store, και οι λογαριασμοί των developers των οποίων οι εφαρμογές βρέθηκαν μολυσμένες απενεργοποιήθηκαν, χωρίς πάντως σε πρώτη φάση να μπορεί να εξακριβωθεί εάν ό,τι συνέβη ήταν ή όχι εν γνώση τους.

Πηγή:e-pcmag.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα