Επιτέλους: Ανιχνευτής ψεύδους για τους πολιτικούς!

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Η εφημερίδα “Ουάσιγκτον Πόστ ” με χρηματοδότηση ιδιωτικού φορέα κατάφερε και έφτιαξε έναν ηλεκτρονικό ανιχνευτή ψεύδους για πολιτικούς ο οποίος …χτυπάει κόκκινο…όταν ένας πολιτικός στην ομιλία; του λέει άλλα πράγματα σε σχέση με αυτά που έχει δηλώσει στο παρελθόν. Το όνομα αυτού: Truth Teller!

Όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2011 όταν η βουλευτής της Μινεσότα Μισέλ Μπάκμαν, μια από τις πιο συντηρητικές πολιτικούς των ΗΠΑ και αστέρι του κινήματος «Τσάι Πάρτι», μιλούσε σε μια συγκέντρωση ψηφοφόρων

της στην Αϊόβα.

Σε όλη τη διάρκεια του λόγου της η Μπάκμαν, όπως οι περισσότεροι πολιτικοί επανειλημμένως, έλεγε ψέματα στο κοινό της. Ο επικεφαλής του πολιτικού τμήματος της έγκριτης αμερικανικής εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ» Στίβεν Γκίνσμπεργκ ήταν παρών και εντόπισε το πρόβλημα: ουδείς από τους παρόντες κατανοούσε ότι δεν άκουγε αλήθειες.

Από εκείνη την ώρα η «Ουάσιγκτον Ποστ» άρχισε τις προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος ώστε να δίνει στο κοινό την πληροφορία που χρειάζεται τη στιγμή που τη χρειάζεται – δηλαδή τη δημιουργία ενός ανιχνευτή ψεύδους για τους πολιτικούς.

Η λύση που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες είναι το Truth Teller, ένα σύστημα που τσεκάρει τα στοιχεία τα οποία αναφέρονται σε πολιτικές ομιλίες σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.

Το Truth Teller αποτελεί το πρωτότυπο μιας ειδησεογραφικής εφαρμογής που δημιουργήθηκε από την εφημερίδα με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Knight.

Το πρωτότυπο, το οποίο κατασκευάστηκε μέσα σε τρεις μήνες, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για τη διαφάνεια και την ενημέρωση του κοινού καθώς με τη σταδιακή εξάπλωσή του οι πολιτικοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο αληθινά στοιχεία και όχι κατά βούληση…

Το πρωτότυπο εστίασε στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης στις ΗΠΑ, για το οποίο πολλή κουβέντα γίνεται και πολλές δηλώσεις υπάρχουν από πλήθος πολιτικών.

Λειτουργεί με έναν συνδυασμό διαφόρων τεχνολογιών – κάποιες νέες, κάποιες παλιές. Καταγράφεται η ομιλία π.χ. ενός πολιτικού και μέσω της τεχνολογίας τα λόγια του μετατρέπονται σε κείμενο χάρτη στην εφαρμογή Mavis της Microsoft. Αμέσως γίνεται έρευνα στα στοιχεία στα οποία αναφέρεται και πολύ γρήγορα δίπλα από την εικόνα του ομιλούντος αναγράφονται τα πραγματικά στοιχεία και ο τίτλος «Αληθές» ή «Ψευδές».

Ιδιαίτερα σημαντικό, σύμφωνα με τους δημιουργούς του προγράμματος, είναι η εγκυρότητα της βάσης από την οποία αντλούνται τα δεδομένα.

Όπως λέει στέλεχος της «Ουάσιγκτον Ποστ»: «Στόχος μας είναι να εντοπίσουμε τα λάθη και όχι να δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερα».

« Όχι, δεν θα αντικαταστήσουν τα ρομπότ τους δημοσιογράφους» λέει η Κόρι Χάικ, υπεύθυνη του καινοτόμου σχεδίου της αμερικανικής εφημερίδας. «Αλλά το Truth Teller αποτελεί ένα μέρος της νέας τεχνολογίας που μπορεί να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη δημοσιογραφία». Διευκρινίζει πάντως ότι το όλο σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και θα βελτιωθεί πολύ με το πέρασμα του χρόνου τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα επεξεργασίας των δεδομένων. Όμως ακόμη και η αυτόματη απομαγνητοφώνηση μιας ομιλίας βρίσκεται στα σπάργανα.

Όταν ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπόινερ είπε ότι «το έλλειμμα του προϋπολογισμού αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομία μας» χρησιμοποιώντας τον όρο «drag», το λογισμικό κατέγραψε δράκος (dragon), δίνοντας ουσιαστικά εντελώς διαφορετικό νόημα από εκείνο που είχε στο μυαλό του ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός.

Όπως εξηγεί η υπεύθυνη του προγράμματος «μια άλλη μεγάλη πρόκληση είναι να κατασκευάσουμε μια βάση δεδομένων με όλα τα άρθρα ή τα σημειώματα σε μπλογκ που παράγονται καθημερινώς».

Στόχος οι εκλογές του 2016. Η «Ουάσιγκτον Ποστ» κατανοεί φυσικά ότι οι απόψεις για διάφορα δημόσια θέματα δεν κινούνται μόνο στο άσπρο ή στο μαύρο αλλά έχουν πολλές ενδιάμεσες αποχρώσεις. Γι’ αυτό άλλωστε το πείραμα άρχισε με τη φορολογική μεταρρύθμιση που τα στοιχεία είναι πιο εύκολο να εξακριβωθούν. «Δεν προσφέρονται όλα τα θέματα για απλουστευτικές απαντήσεις “ψευδές” ή “αληθές”» παρατηρεί η Χάικ. «Ομως γνωρίζουμε ότι η αλήθεια είναι συχνά περίπλοκη. Θεωρούμε τη νέα εφαρμογή ως ένα πρόσθετο εργαλείο που θα βοηθήσει τους πολίτες να καταλάβουν πιο γρήγορα εάν κάποιος λέει ψέματα ή όχι».

Οι υπεύθυνοι της εφημερίδας ελπίζουν ότι το σύστημα θα είναι πιο ολοκληρωμένο τον επόμενο χρόνο, οπότε και θα αρχίσει η προεκλογική εκστρατεία για την ανάδειξη του κυβερνήτη της Βιρτζίνια. «Στη συνέχεια θα το χρησιμοποιήσουμε για τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο το 2014» προσθέτει η Χάικ. «Και εάν όλα πάνε καλά, θα μπορεί να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις προεδρικές εκλογές του 2016».

Keywords
Τυχαία Θέματα