«Έρωτας» Γερμανίας για τους ΟΤΑ

Είναι όντως αξιοθαύμαστος ο θυελλώδης έρωτας των Γερμανών εταίρων μας για την ελληνική φτωχή και ανοργάνωτη –κατά τους ίδιους– τοπική αυτοδιοίκηση. Το ενδιαφέρον της γερμανικής πλευράς για συνεργασία στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης «σφράγισε» με τον πλέον επίσημο τρόπο η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στη χώρα μας.
Η ούτως ή άλλως συνεχής παρουσία στην Ελλάδα του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας και αρμόδιου για θέματα ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης, Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, οι επαφές του με Έλληνες αιρετούς, αλλά και η συμφωνία μεταφοράς τεχνογνωσίας με το υπουργείο Εσωτερικών είχαν εδώ και αρκετό καιρό «δείξει» τους τομείς πάνω στους οποίους επιθυμούν συνεργασία οι Γερμανοί. Επισήμως, δηλώνεται ότι οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα συνεργαστούν οι δύο πλευρές είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών των δήμων, οι αναπτυξιακές δράσεις με ευρηματικά χρηματοδοτικά εργαλεία και η μεταρρύθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ. Όμως, είναι κρυφό μυστικό πως Γερμανοί επενδυτές λοξοκοιτάζουν τη διαχείριση των απορριμμάτων, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας των δήμων.

Παρατείνεται μέχρι τον Μάρτιο η «Βοήθεια στο Σπίτι»
Έκλεισε και τυπικά η διαδικασία για την παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013, καθώς η Βουλή έκανε δεκτή τη σχετική τροπολογία. Σε σχέση με τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στις πληρωμές των εργαζομένων στο πρόγραμμα, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης υποστηρίζει ότι οφείλονται σε γραφειοκρατικές εμπλοκές. Όπως έκανε γνωστό, οι σχετικοί πόροι έχουν διασφαλιστεί και θα αποδοθούν στους δικαιούχους.

ΣτΕ: «Όχι» σε αρμοδιότητες χωρίς πόρους
Μέχρι τώρα ήταν πεπατημένη πολιτική της κεντρικής διοίκησης, υπό την όποια κυβέρνηση, να μεταφέρει αρμοδιότητές της στην τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς να έχει εξασφαλίσει και τα απαραίτητα οικονομικά κονδύλια. Οι δήμαρχοι, παρά τις συνεχείς και έντονες διαμαρτυρίες τους και τα πολλά και έκτακτα επί τούτου συνέδριά τους, ήταν πάντα τα θύματα και παρέμεναν πάντα στο περίμενε. Η στήριξη των κομμάτων σε συγκεκριμένους κομματικούς υποψηφίους είχε ως αντάλλαγμα τη μετεκλογική ομηρία του εκλεγμένου δημάρχου από το κόμμα που τον είχε χρίσει υποψήφιο.
Επιτέλους, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με μια απόφαση – σταθμό για την τοπική αυτοδιοίκηση, την υπ’ αριθ. 2599/2011, έρχεται να τους «ακούσει» –διά μέσου Δήμου Ηρακλείου Κρήτης– και να «μπλοκάρει» κάθε αρμοδιότητα που πηγαίνει στους δήμους χωρίς πιστώσεις. Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης προσέφυγε στις 22 Ιανουαρίου 2008 στο ΣτΕ κατά της απόφασης του τότε γενικού γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης, ο οποίος μετέφερε στον δήμο, χωρίς επιπλέον πόρους, αρμοδιότητες για τη συντήρηση του οδικού δικτύου (φανάρια, ηλεκτροφωτισμό, πεζοδρόμια κτλ.) και το ΣτΕ δικαίωσε τον δήμο.

Απόρρητα τα στοιχεία των παιδιών αλλοδαπών
«Σε καμία περίπτωση δεν ζητήθηκαν, ούτε πρόκειται να ζητηθούν τα στοιχεία των παιδιών που πάνε στους βρεφονηπιακούς σταθμούς των δήμων, παρά μόνο το ποσ

Keywords
Τυχαία Θέματα