Ετσι θα φορολογούν τα ακίνητά

Κατά τη διαμόρφωση του τελικού ποσού του Ενιαίου Φόρου θα λαμβάνονται υπ’ όψιν μόνο η επιφάνεια και η παλαιότητα του κτίσματος

Ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα επιβάλει η κυβέρνηση από του χρόνου είναι σίγουρα ένας δικαιότερος φόρος (αφού πληρώνουν περισσότεροι) αλλά δεν είναι ελαφρύτερος φόρος (αφού το Κράτος θα εισπράττει 4,1 δισ. ευρώ και όχι 2,9 δισ. που αρχικά ήταν ο στόχος).
Για να γίνει δικαιότερος ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν φόρο οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, αγροτεμαχίων και άλλων εκτάσεων που μέχρι σήμερα εξαιρούνταν από το «χαράτσι». Την αδικία του νέου φόρου

θα αισθανθούν όσοι διαθέτουν μονοκατοικία, όχι μόνο για μόνιμη κατοικία, αλλά και για εξοχική, αφού θα πληρώνουν ένα φόρο για το σπίτι και έναν πρόσθετο φόρο για το υπόλοιπο οικόπεδο.
Καλύτερα θα είναι τα πράγματα όσον αφορά τη φορολογία στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές, όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι χαμηλές και θα παραμείνουν χαμηλές τουλάχιστον μέχρι το 2016.
Ο νέος φόρος ακινήτων που επιβάλλεται από την 1η-1-2014 στις κατοικίες, τα λοιπά κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα, θα υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων, ή των στρεμμάτων κι όχι με βάση την αντικειμενική αξία των συγκεκριμένων ακινήτων.

Η νέα κλίμακα

Κάθε ακίνητο θα φορολογείται ξεχωριστά. Ο Ενιαίος Φόρος για τα κτίσματα, θα υπολογίζεται με κλίμακα 33 συντελεστών, οι οποίοι ξεκινούν από τα 1,8 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης μέχρι 500 ευρώ ανά τ.μ. και θα φθάνουν μέχρι τα 23,1 ευρώ ανά τ.μ. για περιοχές όπου οι τιμές ζώνης υπερβαίνουν τα 8.250 ευρώ.
Κατά τη διαμόρφωση του τελικού ποσού του Ενιαίου Φόρου θα λαμβάνονται υπ’ όψιν μόνο η επιφάνεια και η παλαιότητα του κτίσματος.
Αυτό σημαίνει ότι κατά την επιβολή του Ενιαίου Φόρου δεν συνυπολογίζεται κανένα άλλο από τα λοιπά χαρακτηριστικά του κτίσματος, όπως ο όροφος, ο αριθμός των προσόψεων που «βλέπουν» σε δρόμο, η εμπορικότητα του δρόμου, η φάση αποπεράτωσης, ο τρόπος κατασκευής, η ύπαρξη ή μη συνιδιοκτησίας, τα οποία λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας με βάση το σύστημα των αντικειμενικών τιμών.

Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για να εισπράξει 4,1 δισ. ευρώ από τη φορολογία ακινήτων προβλέπει τα εξής:
1. Ακίνητα εντός σχεδίου: Στα αστικά ακίνητα ο φόρος θα επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο, θα ξεκινά από 1,8 ευρώ, ανά τετραγωνικό μέτρο και θα αυξάνεται με βάση μία κλίμακα αποτελούμενη από 33 διαφορετικούς συντελεστές, ανά τετραγωνικό μέτρο!
Θα φτάνει μέχρι τα 23,1 ευρώ ανά τ.μ. για περιοχές όπου οι τιμές ζώνης υπερβαίνουν τα 8.250 ευρώ. Το τελικό ποσό του φόρου θα επηρεάζεται και από άλλες παραμέτρους (που θα συνυπολογίζονται) όπως η τιμή ζώνης ή η τιμής εκκίνησης ανά τετραγωνικό μέτρο, που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, η παλαιότητα, ο όροφος, ο αριθμός των προσόψεων που «βλέπουν» σε δρόμο, η εμπορικότητα του δρόμου στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο κ.λπ.
2. Αγροτεμάχια – εκτός σχεδίου: Θα φορολογηθούν με βάση την επιφάνεια και όχι την άξια. Στην συγκεκριμένη κλίμακα θα προβλέπεται ένα ποσό φόρου σε ευρώ ανά στρέμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο, στο πιο χαμηλό κλιμάκιο, θα αντιστοιχεί συντελεστής φόρου 1 ευρώ ανά στρέμμα.
Ο πολύ χαμηλός αυτός συντελεστής θα ισχύει για τις εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Από κει και πέρα, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα κάθε άλλης εδαφικής έκτασης, ο φόρος του 1 ευρώ ανά στρέμμα θα προσαυξάνεται. Για ορισμένα ακίνητα εκτός σχεδίου μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 60 ευρώ το στρέμμα! Σε κάθε περίπτωση, για την διαμόρφωση του τελικού συντελεστή του φόρου θα λαμβάνονται υπ’ όψιν διάφορα κριτήρια όπως η γεωγραφική θέση της εδαφικής έκτασης (το εάν δηλαδή βρίσκεται σε ορεινή, ημιορεινή ή πεδινή περιοχή, το εάν βρίσκεται κοντά στη θάλασσα κ.λπ.), το εάν η έκταση καλλιεργείται ή είναι χέρσα, το είδος της καλλιέργειας (μονοετής, πολυετής κ.λπ.), το εάν είναι μισθωμένη ή ιδιόκτητη κ.λπ.
- Με αυτό το σύστημα υπολογισμού δεν θα προβλέπεται κανένα αφορολόγητο όριο. Θα ισχύουν μόνο οι εξαιρέσεις και οι απαλλαγές για ανέργους, πολυτέκνους και αναπήρους, που εφαρμόζονται και τώρα με το «χαράτσι» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Τι αντικαθιστά

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ήδη το υπουργείο Οικονομικών, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα αντικαταστήσει:
- το «χαράτσι», το οποίο καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα,
- τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, που επιβαρύνει όσους φορολογουμένους κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα, δηλαδή σε όλα ανεξαιρέτως τα κτίσματα, στα εντός σχεδίου οικόπεδα και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης (αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκότοπους κ.λπ.).

Θα επιβαρύνει δηλαδή επιπλέον:
- όλα τα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι κατοικίες και κτίρια επαγγελματικής στέγης, που έχουν ξενοικιαστεί και έχουν μείνει «κενά», δηλαδή ανεκμετάλλευτα, επειδή λόγω της οικονομικής κρίσης οι ιδιοκτήτες δεν μπόρεσαν να βρουν νέους ενοικιαστές,
- τα εντός σχεδίου οικόπεδα των ιδιοκτητών, με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, τα οποία σήμερα απαλλάσσονται,
- αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκότοπους και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου, που σήμερα απαλλάσσονται.

Ελαφρύνσεις μόνο για λίγους

Ελαφρύνσεις θα υπάρξουν για τους φορολογουμένους που κατέχουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα και πληρώνουν σήμερα μόνο το χαράτσι μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Συγκεκριμένα, σε περιοχές όπου οι τιμές ζώνης / τ.μ. είναι χαμηλές, ο Ενιαίος Φόρος που θα επιβαρύνει το ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα θα είναι λίγο χαμηλότερος από το χαράτσι που εισπράττεται σήμερα από την ΔΕΗ. Στις περιοχές μέση τιμή ζώνης ο Ενιαίος Φόρος θα είναι υψηλότερος από το χαράτσι. Ωστόσο, οι περισσότεροι φορολογούμενοι δεν κατέχουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, αλλά είναι ιδιοκτήτες κι άλλων κατηγοριών ακινήτων, τα οποία σήμερα φοροαπαλλάσσονται αλλά με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου θα επιβαρύνονται.
Οσοι κατέχουν μονοκατοικίες απαλλάσσονται σήμερα από το φόρο, για τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται οι κατοικίες αυτές. Με τον Ενιαίο Φόρο θα πληρώνουν φόρο και για τα οικόπεδα.
Τέλος, υπάρχουν αυτό τον καιρό πάρα πολλοί ιδιοκτήτες κτισμάτων, τα οποία έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα, επειδή έχουν ξενοικιαστεί και έχουν πάψει να ηλεκτροδοτούνται, οπότε δεν επιβαρύνονται με το «χαράτσι». Και αυτά τα ακίνητα πλέον θα φορολογούνται με τον Ενιαίο Φόρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα