Εύη Χριστοφιλοπούλου: Το ΠΑΣΟΚ δεν κληρονομείται

Στον Βαγγέλη Γιακουμή

Το μήνυμα ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν κληρονομείται…» στέλνει μέσω του «Π» η Εύη Χριστοφιλοπούλου, βουλευτής Αττικής και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του συγκυβερνώντος κόμματος. Για τη σημερινή ηγεσία επισημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσει να λέει την αλήθεια και να διορθώνει όποια λάθη γίνονται. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου δηλώνει παρούσα να προσφέρει από κυβερνητικό πόστο σε περίπτωση ανασχηματισμού και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ

για άσκηση αντιπολίτευσης με «κοντόφθαλμο κομματικό τρόπο», που «δεν του επιτρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων». Επίσης, επαναφέρει την πρότασή της να επιτραπεί η ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων, διερωτώμενη πώς είναι δυνατόν κόμματα με ελάχιστη ή ανύπαρκτη επιχορήγηση να διεξάγουν εντυπωσιακές προεκλογικές εκστρατείες.

Πιστεύετε, κ. Χριστοφιλοπούλου, ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανακάμψει από την πολιτική του νιρβάνα, όπως λένε, παραμένοντας προσκολλημένο στον κ. Σαμαρά; Η αξιωματική αντιπολίτευση σας χαρακτηρίζει «συνιστώσα της ΝΔ»…

Το ΠΑΣΟΚ έχει ως προτεραιότητα την ανάκαμψη της χώρας εντός του ευρώ και την τόλμη να λέει αλήθειες στον ελληνικό λαό παρά το πολιτικό κόστος. Η συνεργασία με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ είναι πράξη εθνικής ευθύνης. Ο κοντόφθαλμος κομματικός τρόπος που ασκεί αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς, δεν του επιτρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλει στην προσπάθεια. Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης είναι ο μόνος τρόπος για να βγει η χώρα από την κρίση. Οφείλουμε να το εξειδικεύσουμε και να πιέσουμε για την εφαρμογή του.

Τελικά, τι συμπέρασμα βγάζετε προσωπικά για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και τα ελλειμματικά ταμεία την περίοδο του κ. Γ. Παπανδρέου;

Το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό από τα υπερχρεωμένα κόμματα που τολμά να αναδείξει το θέμα και πρωτοστατεί στη διαφάνεια. Τα πορίσματα των ελεγκτικών εταιρειών πρέπει να αξιοποιηθούν και να υπάρξει και σχέδιο εξυγίανσης.

Γενικότερα, προσωπικά πιστεύω, και έχω αναφερθεί και παλαιότερα στην ανάγκη να θεσμοθετηθεί και η ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων. Ας αναλογιστούμε μόνον πώς γίνεται κόμματα που λάμβαναν ελάχιστη ή καθόλου κρατική επιχορήγηση, τελικά να καταφέρνουν να κάνουν εκλογές με πολυέξοδες καμπάνιες. Οι άδηλοι πόροι πρέπει να βγουν στο φως.

Στον επικείμενο ανασχηματισμό σάς ενδιαφέρει μια θέση στο νέο υπουργικό συμβούλιο;

Οχι, αναγκαστικά. Είναι, ωστόσο, δύσκολο να αρνηθεί κανείς, εφόσον κληθεί να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια.

Κατά τη γνώμη σας, κ. Χριστοφιλοπούλου, τι νομίζετε ότι θα πρέπει να γίνει, έτσι ώστε το ΠΑΣΟΚ να μπορέσει να ξαναβρεί την πολιτική του αίγλη; Εχουν γίνει λάθη από την ηγεσία;

Οφείλουμε να συγκρουστούμε πιο δυναμικά και αποτελεσματικά με τις πρακτικές λαϊκισμού και πελατειακής συνδιαλλαγής και να αναδείξουμε την πολιτική διαφορά από τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση. Οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν και πάλι, εφόσον συνεχίσουμε να λέμε αλήθειες, αντί της ξύλινης κομματικής επικοινωνίας. Λάθη είναι φυσικό να γίνονται, όταν υπάρχει έργο και προσπάθεια. Αρκεί να μαθαίνει κανείς από αυτά.

Μπορείτε να φανταστείτε το μέλλον της παράταξής σας χωρίς το όνομα Παπανδρέου;

Το όνομα Παπανδρέου παραπέμπει στον ιδρυτή μας και, ως εκ τούτου, έχει σφραγίσει το DNA μας. Ωστόσο, αξίζει να θυμηθούμε κάτι που είχε πει ο ίδιος ο Ανδρέας: «Το ΠΑΣΟΚ δεν κληρονομείται…».

Με το μνημόνιο μπορεί η χώρα να μη βυθίστηκε στη χρεοκοπία, όμως, δεινοπαθούν εκατομμύρια συμπολίτες μας. Τελικά, ευημερούν μόνο οι αριθμοί;

Οσο η χώρα βρίσκεται σε ύφεση, δεν θα μπορέσουν να ευημερήσουν ούτε οι αριθμοί ούτε οι πολίτες. Η υλοποίηση του προγράμματος μπορεί να οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα και κατ’ επέκταση σε μείωση του χρέους της χώρας. Ετσι, θα πιάσουν τόπο οι θυσίες και θα ξεκινήσει η ανάκαμψη.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά; Ικανοποιητική, μέτρια, συμπαθητική ή αποτελεσματική;

Ολα αυτά κατά περιόδους και κατά περίπτωση. Είναι πρωτόγνωρο το εγχείρημα για τα πολιτικά πράγματα της χώρας. Χρειάζεται επικαιροποίηση της στρατηγικής συμφωνίας, καλύτερος συντονισμός και ενεργοποίηση, τόσο του Υπουργικού Συμβουλίου, όσο και του Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση πρέπει να γίνει περισσότερο τρικομματική και λιγότερο κυβέρνηση ΝΔ με ολίγον ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Keywords
Τυχαία Θέματα