Ευρωεκλογές, εθνικές εκλογές και επέτειος

Του Βαγγέλη ΓιακουμήΠέραν τις καθημερινής πολιτικής τρέλας, που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, έχουν να δούνε και τι θα κάνουν με τρία ακανθώδη θέματα: ευρωεκλογές, εθνικές εκλογές και επέτειο από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου μαζί με τα θέματα της κεντροαριστεράς.

Στο πρώτο, το θέμα των ευρωεκλογών ο κ. Βενιζέλος

θέλει από τώρα να προετοιμάσει την στρατηγική του και γι αυτό αναφέρει στους συνομιλητές του, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα πρέπει να ταυτιστεί με την εγχώρια πολιτική αντιπαράθεση του στιλ μνημόνιο – αντιμνημόνιο, μέτρα, κ.ο.κ., αλλά καθαρά με το τι Ευρώπη θέλουμε – συντηρητική η προοδευτική;

Μάλιστα, σύμφωνα με πολύ καλές πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος εξετάζει και την πιθανότητα, στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ να μην είναι ως ΠΑΣΟΚ υποψήφιο αλλά ως Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα – ΠΑΣΟΚ, ταυτισμένο με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα, σαν ένας ενιαίος οργανισμός.

Πρόωρες εκλογές

Αν και στο ΠΑΣΟΚ ξορκίζουν τις πρόωρες εκλογές, οφείλουν από την άλλη να τις μελετούν και να είναι προετοιμασμένοι. Έτσι λοιπόν, αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να φέρουν πρόταση για αλλαγή εκλογικού νόμου, αλλά για μοίρασμα, ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα του μπόνους των 50 εδρών. Τι εννοούν: Αν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο ή δεύτερο κόμμα, τότε να υπάρξει πριν τις εκλογές δέσμευση των δύο αρχηγών Σαμαρά και Βενιζέλου ότι θα συνεργαστούν μετά τις εκλογές σε κυβερνητικό επίπεδο και άρα τα δύο αυτά κόμματα θα πρέπει να μοιράσουν το μπόνους των 50 εδρών, που δίνει ο νόμος στο πρώτο κόμμα για να γίνει αυτοδύναμο και να μπορεί να κυβερνήσει.

Αν είναι ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις εκλογές, τότε θα μπορεί να λάβει το μπόνους μόνο του και να το κάνει ό,τι θέλει. Μια τέτοια πολιτική συμφωνία εξυπηρετεί πολιτικά και τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρουν συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα εσωκομματικά -εν όψει επετείου της ιδρυτικής διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη- ο κ. Βενιζέλος από τώρα έχει αρχίσει τις επαφές του για να κάνει ένα γενικό κάλεσμα προς όλους χωρίς εξαιρέσεις. Θέλει να μπούνε στο κέντρο της φωτογραφίας δύο πρώην και ο ίδιος : Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Βαγγέλης Βενιζέλος.

Μυστικές συναντήσεις

Από τις έως τώρα επαφές και μυστικές συναντήσεις διαφόρων στελεχών, προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

Α) Η τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου και Σημίτη, ήταν σε πολύ θετικό κλίμα και αναμένεται νέα συνέχεια.

Β) Η Άννα Διαμαντοπούλου, αν και αρχικά ήταν θετική στο να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ και να είναι ομιλήτρια στο συνέδριο που ετοιμάζουν για τα γενέθλια του κόμματος, όπως της πρότεινε ο κ. Βενιζέλος, έστειλε στη συνέχεια ένα αρνητικό sms που εκνεύρισε τον κ. Βενιζέλο με την τακτική τού πίσω-μπρος, ενώ παράλληλα τηλεφωνικές επικοινωνίες και συναντήσεις έγιναν και προς άλλα στελέχη. Όπως οι: Δημήτρης Ρέππας, Τάσσος Γιαννίτσης, Πέτρος Ευθυμίου, Ηλίας Μόσιαλος, που επιμένει το ΠΑΣΟΚ να τον θέλει κοντά του προτείνοντας ρόλο στη νέα ΕΡΤ, αλλά και άλλα στελέχη που απομακρύνθηκαν πλην του κ. Γ. Ραγκούση, για τον οποίον λένε ότι οι λόγοι -εκτός από πολιτικοί- είναι και προσωπικοί, που δεν τον προσεγγίζουν. Σε ό,τι αφορά άλλα στελέχη, που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ αλλά που δεν πήγαν σε άλλο κόμμα, το εξετάζουν, όπως είναι η περίπτωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, ενώ αντίθετα δεν εξετάζουν την περίπτωση της Λούκας Κατσέλη την οποία θεωρούν ήδη «κλεισμένη» στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Γ) Σε ό,τι αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου, λένε συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι θεωρούν την αποδοχή της πρόσκλησης από τώρα με θετικό πρόσημο και ήδη βρίσκονται σε συνεννόηση μαζί του.

Keywords
Τυχαία Θέματα