Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση

Η Ευρώπη οδεύει ολοταχώς προς την τραπεζική ένωση. Μετά τη συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς με τον κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, απομένουν μόνον διαδικαστικές λεπτομέρειες για να ολοκληρωθεί το μοναδικό αυτό διασυνοριακό επίτευγμα.

Τραπεζική Ένωση στην Ευρώπη σημαίνει ενιαία εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών αλλά –κυρίως- ενιαία εγγύηση ΟΛΩΝ των τραπεζικών καταθέσεων.

Η Ελλάδα,

με τις μεγάλες θυσίες του λαού της, είναι έτοιμη και ικανή να συμμετάσχει πλήρως σε όλες τις διαδικασίες και να αποκομίσει τα τεράστια οφέλη από την τραπεζική ένωση της Ευρώπης.

Η αξία ενός Ευρώ στην Αθήνα θα είναι ακριβώς ίδια με την αξία ενός Ευρώ στο Βερολίνο αφού η εγγύηση της αξιοπιστίας της τράπεζας θα έρχεται όχι από την ίδια την τράπεζα αλλά από την ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση δεν γίνεται για να σωθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά για να επιταχυνθεί η χρηματοπιστωτική ενοποίηση της ευρωζώνης. Μόνο τότε μπορούμε να συζητούμε για θέματα αμοιβαιοποίησης χρεών, έκδοσης ευρω-ομολόγων και περαιτέρω δημοσιονομική ενοποίηση.

Το κατακερματισμένο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης παραμένει εύθραυστο, όπως αποδεικνύεται από το «καμπανάκι» του ΔΝΤ για ταχεία αναδιάρθρωση των αυστριακών τραπεζών (την οποία χαρακτήρισε δαπανηρή, αλλά διαχειρίσιμη), την αύξηση της εξάρτησης των πορτογαλικών τραπεζών από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013 τον Αύγουστο (στα 51,57 δισ. ευρώ από 50,15 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα) ή την αύξηση 22% των κόκκινων δανείων στην Ιταλία τον Ιούλιο.

Ήδη έχει δημιουργηθεί ένα περίπλοκο αλλά αποτελεσματικό Ευρωπαϊκό Σύστημα Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (ΕΣΧΕ), το οποίο συγκεντρώνει τους φορείς που ασκούν χρηματοοικονομική εποπτεία σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο ευρωζώνης και τους επιτρέπει να λειτουργούν ως δίκτυο.

Το Εθνικό Σύστημα Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας αποτελείται από:

α) το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ), το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μακροπροληπτική επίβλεψη του χρηματοοικονομικού συστήματος στην Ένωση με σκοπό να συμβάλλει στην πρόληψη ή στον μετριασμό των συστημικών κινδύνων που απειλούν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ένωση

β) την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, η κύρια αποστολή της οποίας είναι η προστασία των καταθετών και των επενδυτών

γ) την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων, η οποία πρέπει ιδίως: να προστατεύει τους ασφαλισμένους, τα μέλη του συνταξιοδοτικού συστήματος και τους συνταξιούχους· να αποτρέπει την καταχρηστική επιλογή του ευνοϊκότερου καθεστώτος εποπτείας· να εξασφαλίζει ισότιμους όρους ανταγωνισμού· και να ενισχύει τον διεθνή εποπτικό συντονισμό και

δ) την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών, η οποία πρέπει να αποδίδει ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε είδους συστημικό κίνδυνο που προέρχεται από τους συμμετέχοντες στη χρηματοοικονομική αγορά, σε περίπτωση αποτυχίας των οποίων μπορεί να πληγεί η λειτουργία του χρηματοοικονομικού συστήματος ή της πραγματικής οικονομίας

Το συμπέρασμα είναι ότι στην Ευρώπη έχει δημιουργηθεί ένας Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός για τις τράπεζες υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ευτυχώς η Ελλάδα συμμετέχει στις εξελίξεις και δεν παρακολουθεί από απόσταση ως φτωχός και θυμωμένος καταχρεωμένος συγγενής…

Keywords
Τυχαία Θέματα