«Φρένο» στις γονικές παροχές για χρέη στο Δημόσιο

«Μπλόκο» στις γονικές παροχές ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων βάζει η εφορία, στην περίπτωση που υπάρχουν χρέη προς το Δημόσιο, ακόμη κι αν αυτά έχουν ρυθμιστεί και πληρώνονται κανονικά.

Φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον όρο αυτόν, που προβλέπεται στον τελευταίο φορολογικό νόμο, κατά μεταβίβαση ακινήτων τους προς τα παιδιά τους.

Στον εν λόγω νόμο προβλέπεται ότι προϋπόθεση για την έκδοση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας που απαιτείται για να προχωρήσει η γονική

παροχή, στις περιπτώσεις που υπάρχουν οφειλές προς το Δημόσιο ακόμη και αν πληρώνονται με βάση ρύθμιση, είναι η υποθήκη ακινήτου του οφειλέτη.

Ο λόγος, όπως διευκρινίζεται, είναι η διασφάλιση της πληρωμής της οφειλής, αφού λόγω της ρύθμισης η είσπραξη της οφειλής δεν θεωρείται διασφαλισμένη.

Σε περίπτωση πώλησης ακινήτου, όπου υπάρχει τίμημα, η εφορία εκδίδει φορολογική ενημερότητα καθώς δεσμεύει το ποσό από την πώληση για την εξόφληση των οφειλόμενων φόρων του φορολογούμενου.

Συνεχίζεται το αλαλούμ με το φόρο υπεραξίας

Για το φόρο υπεραξίας ακινήτων η εφορία θα ελέγχει τη δήλωση που θα υποβάλει ο πωλητής του ακινήτου και στη συνέχεια θα βεβαιώνει το φόρο που προκύπτει. Στη συνέχεια θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής με το ποσό του φόρου που θα πρέπει να καταβάλει ο πωλητής του ακινήτου.

Ο συμβολαιογράφος μετά τη σύνταξη του συμβολαίου θα παρακρατεί το φόρο υπεραξίας και θα τον αποδίδει στο Δημόσιο. Δηλαδή θα είναι υπεύθυνος μόνο για την παρακράτηση και απόδοση του φόρου υπεραξίας.

Πάντως, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει τον τρόπο υπολογισμού της τιμής κτήσης σε ειδικές περιπτώσεις, με στόχο ο προσδιορισμός της να γίνεται με τη χρήση αντικειμενικών κριτηρίων και τιμών.

The post «Φρένο» στις γονικές παροχές για χρέη στο Δημόσιο appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα