Γιατί ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ”ανέστησαν” το ΚΚΕ;

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Δεκάδες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ βρέθηκαν κρατούμενοι, μετά από μια ασυνήθιστη – είναι η αλήθεια - για τα τελευταία χρόνια, ενέργεια, όπως η κατάληψη υπουργικού γραφείου. Μια επικοινωνιακή ανάσα για το Περισσό που ασφυκτιούσε ανάμεσα στη δική του εκλογική συρρίκνωση και στην αλματώδη αύξηση της επιρροής του ”αιώνιου εχθρού” μέσα στους κόλπους της αριστέρας – του ΣΥΡΙΖΑ.

Αίφνης το ΚΚΕ

έγινε ξανά ”πολύφερνος νύφη”. Γιατί όμως; Οι εκτιμήσεις λένε πως αυτό το τυχαίο θαρρείς περιστατικό έδωσε ξανά λόγο ύπαρξης στον τρίτο πυλώνα του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος. Διότι τόσο η αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η αλλαγή της θεσμικής ιδιότητας της αριστεράς του Αλέξη Τσίπρα, είχαν εδώ και καιρό παγιώσει στον Περισσό την εικόνα του κόμματος με τη ξύλινη γλώσσα που έχει μείνει κολλημένο στα λενινιστικά τσιτάτα το 1917.

Για πολλούς και διάφορους λόγους τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν ζωντανό οργανισμό το ΚΚΕ. Πρώτα απ’ όλα, διότι είναι κι αυτό με τον τρόπο του, ως συνομιλητής με τους πανίσχυρους παράγοντες του συστήματος, ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται και ως μία αυτοδύναμη οικονομική οντότητα στον οικονομικό χάρτη. Η λογική της περιφρούρησηςτων δράσεων που έχει εδώ και καιρό υιοθετήσει, συνιστά αρκετά βολικό δεδομένο καθώς η μη υπέρβαση των ορίων της νομιμότητας το καθιστά αυτόματα πόλο σταθερότητας και συνεπή συνομιλητή.

Την ίδια ώρα είναι κοινό μυστικό ότι το ΚΚΕ βρίσκεται προ καταλυτικών εσωτερικών αλλαγών. Από τους ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τα μυστικά του Περισσού διαρρέει ένα κλίμα πως η Αλέκα Παπαρίγα ύστερα από 20 χρόνια και πλέον στο τιμόνι του κόμματος έκλεισε τον κύκλο της, οπότε το πιο πιθανό είναι να έχουμε αλλαγή ηγεσίας στο προσεχές Συνέδριο του κόμματος εντός του 2013.

Ακούγονται διάφορα ονόματα να παίζουν στην κούρσα της διαδοχής. Ο Θανάσης Παφίλης, ο Γιάννης Προτούλης, ο Νίκος Μπογιόπουλος , η Λιάνα Κανέλη και άλλοι. Η “ανάσταση” του ΚΚΕ συνδέεται και με την “επίθεση φιλίας” του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράστηκε μέσω της στήριξης των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ σε μια εποχή που ο Αλέξης Τσίπρας οραματίζεται μια ”μεγάλη – ενιαία” αριστερά.

Για να γίνουν όλα αυτά τα σχέδια πραγματικότητα πρέπει να είναι ζωντανό το ΚΚΕ και για να είναι ζωντανό το ΚΚΕ πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι έχει λόγο ύπαρξης. Κάποιοι λένε πως σε αυτό βοηθάνε όλοι, προαναγγέλλουν δε, ότι θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες ευκαιρίες ανάσας στο κομμουνιστικό κόμμα που θα λειτουργούν είτε ως πολιτικά εφαλτήρια, είτε ως μοχλοί πίεσης για τον Περισσό.

Keywords
Τυχαία Θέματα