Γνώριζαν οι εταιρίες για τη νοθεία με το κρέας αλόγου


Γνώριζαν από πριν οι εταιρείες που διακινούσαν προϊόντα βόειου κρέατος, νοθευμένα με κρέας αλόγου, όπως προκύπτει από τα τελευταία συμπεράσματα των ελέγχων στη συγκεκριμένη υπόθεση του διατροφικού σκανδάλου.

Όπως γνωστοποιεί ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), «η παρουσία κρέατος αλόγου σε προϊόντα που περιέχουν βόειο κρέας, οφείλεται στην εσκεμμένη προσθήκη από δόλο», ζητώντας παράλληλα τη

συνδρομή των εισαγγελικών αρχών και του ΣΔΟΕ «στο πλαίσιο διερεύνησης μη συμβατών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και πρακτικών». Επιπλέον, ο Φορέας επισημαίνει πως στα σκευάσματα στα οποία ανιχνεύθηκε κρέας αλόγου, αυτό δεν αναγραφόταν στην επισήμανση για τα χαρακτηριστικά του τροφίμου, ως όφειλε.

Ωστόσο, στο επίκεντρο των ερευνών τίθενται τρεις εταιρείες οι οποίες φέρονται να έχουν διακινήσει, κατά το έτος 2012, τις μεγαλύτερες ποσότητες κρέατος αλόγου και για τις οποίες, έπειτα από το πρώτο στάδιο των ελέγχων, διαπιστώθηκε πως έχουν καταθέσει ψευδή στοιχεία ως προς τη διεύθυνση της έδρας τους. Ο εντοπισμός τους και η κατάθεση των αρμοδίων στις Αρχές, κρίνεται μείζονος σημασίας. Αφενός μεν, διότι είχαν διοχετεύσει στην αγορά το μεγαλύτερο μέρος προϊόντων νοθευμένων με κρέας αλόγου, αφετέρου δε, ώστε, με βάση τα τιμολόγιά τους, να διαπιστωθεί η γενικότερη διαδρομή των νοθευμένων τροφίμων.

Να σημειωθεί πως τα μέχρι τώρα στοιχεία συγκλίνουν στο γεγονός πως το διατροφικό σκάνδαλο δεν ξεπερνάει το πλαίσιο της καταναλωτικής πλάνης, καθώς οι έλεγχοι καταλήγουν στο γεγονός ότι δεν διαφαίνεται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Ως προς την παρουσία φαινυλοβουταζόνης (phenylbutazone), η οποία αποτελεί κτηνιατρικό αντιφλεγμονώδες φάρμακο, είναι χαμηλή η πιθανότητα να έχουν εκτεθεί σε αυτήν καταναλωτές, καθώς χρησιμοποιείται σε ειδικές κατηγορίες αλόγων και σπανίως εντοπίζεται σε κρέας αλόγου που προορίζεται για διατροφικά προϊόντα.

Στέργιος Ζιαμπάκας

Keywords
Τυχαία Θέματα