Η «Αντιγόνη» κάτω από το κρυμμένο φεγγάρι της Επιδαύρου

Επιχειρώντας να αποκρυπτογραφήσουν την τραγικότητα της αγάπης, η ομάδα ΑΣΙΠΚΑ και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μπίτος παρουσιάζουν την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ.
Σε ολική έκλειψη Σελήνης
Ως μία σύγχρονη αλληγορία στη μόνη απόλυτα αναπόφευκτη κατάληξη της ζωής, τον θάνατο και το αιώνιο σκοτάδι του, η «Αντιγόνη» παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης Σελήνης, για να κυριαρχήσει το φως

της μοναδικής ελευθερίας που έχει κανείς στον τρόπο που πεθαίνει, αφού αυτό φανερώνει και τον τρόπο που ζει.
Φιλοδοξώντας να φέρει τους ήχους του χθες σε μια συνάντηση ουσίας με αυτούς του σήμερα, μέσα από τις μουσικές συνθέσεις του Blaine L. Reininger και του Ψαραντώνη, η παράσταση αποπειράται να αποκωδικοποιήσει την αγάπης ως επαναστατική πράξη, ως εξίσωση χωρίς λύση, ως ανυπέρβλητο φυσικό φαινόμενο και νόμο ενάντια στους νόμους του κράτους, κάθε εξουσίας ή λογικής.
Η τραγωδία
Μετά τον θάνατο των δύο γιων του Οιδίποδα, Ετεοκλή και Πολυνείκη, ο Κρέων ορίζεται νέος βασιλιάς και διατάζει να μείνει άταφο το πτώμα του Πολυνείκη, επειδή τόλμησε να εκστρατεύσει εναντίον της πόλης που τον ανέθρεψε. Όλοι υπακούουν, εκτός από την Αντιγόνη, η οποία θάβει το πτώμα του αδερφού της. Συλλαμβάνεται και – με διαταγή του Κρέοντα- την κλείνουν ζωντανή σε έναν τάφο. Ο μάντης Τειρεσίας δικαιώνει την Αντιγόνη και την πράξη της, λέγοντας πως ο θείος νόμος που επιτάσσει την ταφή των νεκρών είναι ανώτερος από τον ανθρώπινο. Έτσι, ο Κρέων πτοείται και πείθεται να ελευθερώσει την Αντιγόνη. Όμως είναι πλέον αργά.
Ταυτότητα παράστασης: μετάφραση: Μίνως Βολανάκης, σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπίτος, δραματουργική επεξεργασία: Ναταλία Μηνιώτη, βοηθοί σκηνοθέτη: Λένα Μοσχά – Δάφνη Λιανάκη, μουσική: Blaine L. Reininger – Ψαραντώνης, σκηνικά – κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, φωτισμοί: Νύσος Βασιλόπουλος, χορός – κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου, συντονισμός παραγωγής: Γεωργία Ζούμπα, συμπαραγωγή : ΑΣΙΠΚΑ -Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. Ερμηνεύουν: Ειρήνη Δράκου (Αντιγόνη), Ρηνιώ Κυριαζή (Ισμήνη), Τάκης Μόσχος (Κρέων), Χρήστος Σουγάρης (Τειρεσίας, χορός), Γιώργος Συμεωνίδης (άγγελος, εξάγγελος, φύλακας, χορός), Αλέξανδρος Τούντας (Τειρεσίας, χορός), Αντώνης Τσίλλερ (Αίμων). Συμμετέχει το πενταμελές συγκρότημα πολυφωνικών «Διώνη», που αποτελείται από τις Ειρήνη και Παναγιώτα Κολιούση και Παρασκευή, Ευαγγελία και Χριστίνα Γκόγκου.
Πληροφορίες
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, Παλαιά Επίδαυρος – Αργολίδα, τηλ.: 27530 22026. Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: 25 (ζώνη Α), 20 (ζώνη Β), 10 (φοιτητικό – ζώνη Β, ΑΜΕΑ) ευρώ.
Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα