«Η δική μας Πραξαγόρα»

«Τώρα που βουλιάζει το δικό μας πολιτικό σύστημα, είναι σειρά μας να μιλήσουμε για την πολιτική και για την πάλη των δύο φύλων με αφορμή τις ?Εκκλησιάζουσες?. Και να γελάσουμε όχι μόνο με τη μακρινή εποχή της αθωότητας, αλλά και με το κολασμένο σήμερα, αφού η δική μας Πραξαγόρα έχει ακόμα και μαντικές ικανότητες, που της επιτρέπουν να κινείται ελεύθερα μέσα στους αιώνες και να προσγειώνεται στο παρόν». Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί τις «Εκκλησιάζουσες», από τις χαρακτηριστικότερες κωμωδίες του Αριστοφάνη, στην οποία ο ποιητής για άλλη μία φορά ?μετά τη «Λυσιστράτη»? τάσσεται

υπέρ των γυναικών.

Η παραγωγή του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου» παρουσιάζεται απόψε και αύριο στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο των Επιδαυρίων. Μετά τους «Αχαρνής» (το 2005) ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος επιλέγει στην… «κολασμένη συγκυρία που ζούμε» τις «Εκκλησιάζουσες». «Μου φάνηκαν η καλύτερη επιλογή», λέει, για να «σχολιάσουμε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας σε πολιτικό, οικονομικό και ηθικό επίπεδο.
Μας χωρίζουν σχεδόν 2.500 χιλιάδες χρόνια από το πρώτο ανέβασμα του έργου, κι όμως πίσω από τις ατάκες του βλέπουμε καθαρά γνώριμες καταστάσεις και πρόσωπα». Ενα βασικό θέμα που τον απασχόλησε είναι ότι ο «Αριστοφάνης τον 4ο π.Χ. αιώνα δεν θα μπορούσε βέβαια να φανταστεί ότι η θέση της γυναίκας στην πορεία των αιώνων θα άλλαζε αισθητά, και ιδιαίτερα τον 20ό αιώνα, με τη βοήθεια και του φεμινιστικού κινήματος: πολιτικά και εργασιακά δικαιώματα, θέση στην οικογένεια, στη ζωή και στον έρωτα».

Στις «Εκκλησιάζουσες» κυριαρχεί το στοιχείο της μεταμφίεσης. Οι γυναίκες μεταμφιέζονται σε άντρες για να πάρουν την εξουσία και να σώσουν την πόλη, σε μια εποχή που δεν έχουν πολιτικά (και όχι μόνο) δικαιώματα, και οι άντρες μεταμφιέζονται σε γυναίκες. Στην παράσταση οι γυναικείοι ρόλοι ερμηνεύονται από γυναίκες και οι αντρικοί από άντρες.

Μόνη εξαίρεση είναι η σκηνή με τις γριές στο τέλος του έργου. «Σήμερα το βρίσκω σεξιστικό και καθόλου διασκεδαστικό να παίζουν τις γριές γυναίκες ηθοποιοί, και μάλιστα ηλικιωμένες. Στην εποχή του Αριστοφάνη τις έπαιζαν έτσι κι αλλιώς άντρες, και το κωμικό λειτουργούσε μέσα από αυτήν τη μεταμφίεση. Προτιμήθηκε λοιπόν να παιχτούν οι γριές από τους άντρες του θιάσου».
Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, την απόδοση κειμένου ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, τη μουσική ο Θάνος Μικρούτσικος, τα σκηνικά – κοστούμια ο Αγγελος Μέντης, τις χορογραφίες η Αγγελική Στελλάτου, τον σχεδιασμό των φωτισμών ο Σάκης Μπιρμπίλης και τη μουσική διδασκαλία ο Θανάσης Αποστολόπουλος.
Παίζουν: Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Κώστας Κόκλας, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Παντελής Δεντάκης, Νίκος Καρδώνης, Στράτος Χρήστου, Γεωργία Γεωργόνη. Χορός: Μαίρη Σαουσοπούλου, Ντίνη Ρέντη, Πολυξένη Ακλίδη, Ειρήνη Γεωργαλάκη, Μαρία Γεωργιάδου, Γεωργία Γεωργόνη, Αντρη Θεοδότου, Κατερίνα Μαούτσου, Σωτηρία Ρουβολή, Ειρήνη Φαναριώτη, Ελενα Χατζηαυξέντη.
Οι σταθμοί της περιοδείας
Οι «Εκκλησιάζουσες» θα παιχτούν: Θεσσαλονίκη, Θέατρο Κήπου (30, 31/7), Αλεξανδρούπολη (2/8

Keywords
Τυχαία Θέματα