Η ευρωζώνη παρακολουθεί την Κύπρο

Οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις στην Κύπρο συζητήθηκαν χθες στη συνεδρίαση του Eurogroup. Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε ότι η Ευρωζώνη παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Κύπρο και είναι έτοιμη να συζητήσει με τις κυπριακές αρχές για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία.
Επισήμανε επίσης ότι η κυπριακή οικονομία, λόγω του ότι είναι πολύ συνδεδεμένη με την ελληνική, αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπέφεραν από τη συμμετοχή τους στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρές ανισορροπίες.
Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία
Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι η τρόικα των δανειστών της χώρας επιστρέφει στην Αθήνα. Μέχρι το τέλος του μήνα, δήλωσε, το Ταμείο Στήριξης της ΕΕ θα αποδεσμεύσει για την Ελλάδα ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Στο μεταξύ, στη Ρώμη πραγματοποιήθηκε μίνι σύνοδος Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας και Γερμανίας, διάρκειας μιας ώρας, με στόχο να υπάρξει συγκερασμός των θέσεων Μέρκελ και Ολάντ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της EE την επόμενη εβδομάδα.
Όλοι χαρακτήρισαν χρήσιμη και παραγωγική τη συνάντηση και επεσήμαναν ότι το ευρώ είναι και θα παραμείνει το κοινό νόμισμα της ΕΕ. Η λέξη «ανάπτυξη» κυριάρχησε στις δηλώσεις και των τεσσάρων ηγετών, ενώ η λιτότητα ακούστηκε μία φορά, όταν ο Ολάντ είπε ότι «δεν του αρέσει».
Για παραγωγική συνάντηση έκαναν λόγο ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να ενισχυθούν οι πολιτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη.
«Χρήσιμη» χαρακτήρισαν τη συνάντηση ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και η Καγκελλάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστούμε το ευρώ» είπε η κ. Μέρκελ.

πηγή: politis-news.com

Keywords
Τυχαία Θέματα