Η ομιλία του Ευριπίδη Στυλιανίδη στη Βουλή

Με την εντολή του ελληνικού λαού, αναλαμβάνουμε την ευθύνη διακυβέρνησης της πατρίδας στην καρδιά της μεγαλύτερης μεταπολεμικής θεσμικής, οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και ηθικής κρίσης. Ενώπιόν μας βρίσκονται κρίσιμες εθνικές αποφάσεις και τραγικά ηθικά διλήμματα, που θα προσδιορίσουν τη μοίρα της κοινωνίας μας, το μέλλον των παιδιών μας και την προοπτική της Ελλάδας και του Ελληνισμού.

Η απουσία κουλτούρας πολιτικής συνεργασίας στον

τόπο μας καθιστά επιτακτικότερη την ανάγκη να επιτύχει αυτή η κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας και Ευρωπαϊκής Προοπτικής», που συνθέτουν με τη συνεργασία τους ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης. Η επιτυχία αυτής της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την υπεύθυνη και εποικοδομητική άσκηση αντιπολίτευσης, είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία να ξανά-αποδείξει ο Ελληνισμός διεθνώς το μεγαλείο του, διαψεύδοντας όλους αυτούς που σωρτάρισαν πάνω στη μοίρα μας, αμφισβήτησαν κακοπροαίρετα τις δυνατότητες και τις προσπάθειές μας και επεδίωξαν να μας παρουσιάσουν ως τα μαύρα πρόβατα της Ευρώπης.

Δεν εθελοτυφλούμε ενώπιον των λαθών που όλοι κάναμε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν αρνούμαστε την αυτοκριτική ή την καλοπροαίρετη κριτική των άλλων για τη χώρα μας. Πιστεύουμε όμως ότι είναι άδικο για την Ελλάδα και για τους Έλληνες, που τόσα πολλά έχουν προσφέρει στην Ευρώπη της Δημοκρατίας, του Πολιτισμού και της ανθρωπιάς, να ισοπεδώνονται, να ταπεινώνονται και να περιφρονούνται.

Το μεγάλο στοίχημα που έχει να κερδίσει αυτή η κυβέρνηση, αλλά και αυτή η Βουλή στο σύνολό της είναι τριπλό:

§ Πρώτον, να ενισχύσει το διεθνές κύρος και την αξιοπιστία της Ελλάδας, σεβόμενη τις συμφωνίες της με την Ε.Ε. και έτσι να διασφαλίσει τη στήριξη της και εντέλει την παραμονή της στο σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας.

§ Δεύτερον, να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια και την περηφάνια των δοκιμαζόμενων Ελλήνων , με μια σοβαρή στοιχειοθετημένη και ρεαλιστική διαπραγμάτευση, που θα συμπληρώσει και θα διορθώσει λανθασμένες πολιτικές του μνημονίου και έτσι θα εγγυηθεί στην πράξη, την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική κινητικότητα και την πραγματική ανάπτυξη προς όφελος των πολλών και κυρίως των νέων. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να καταγράψουμε αμέσως μετρήσιμα, θετικά αποτελέσματα.

§ Τρίτον, να επισπεύσει την έξοδο απ΄ τη διεθνή οικονομική κηδεμονία, να οργανώσει τη στροφή στην πραγματική οικονομία και να προσδιορίσει εκ νέου τον εθνικό μας προσανατολισμό, οριοθετώντας το νέο, ρεαλιστικό αυτή τη φορά όραμα του σύγχρονου ελληνισμού για την Ελλάδα της Ευρώπης.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σ΄ αυτή τη δύσκολη εθνική προσπάθεια που όλοι μαζί ξεκινούμε, σημαντικός είναι ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει το Υπουργείο που μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός, κος. Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου.

Η προσπάθειά μας στο ΥΠ.ΕΣ θα ξεδιπλωθεί συστηματικά πάνω σε 3 (τρεις) άξονες:

§ Άξονας Πρώτος: Σύγχρονη Πολιτεία

§ Άξονας Δεύτερος: Ισχυρή Αυ

Keywords
Τυχαία Θέματα