Η τελευταία ευκαιρία;

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Έντρομοι ή αηδιασμένοι δείχνουν μερικοί πρωτοκλασάτοι της διαπλοκής στην ιδέα μιας κυβέρνησης που δεν θα ελέγχεται από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, είτε μαζί, είτε ξεχωριστά. Δεν θα δυσκολευόμασταν να συμφωνήσουμε μαζί τους υπό μία απαραίτητη συνθήκη: οι ερχόμενοι είναι χειρότεροι από τους απερχόμενους. Δεν υπάρχει, όμως, αυτή η συνθήκη.

Θα μπορούσε κανείς να συμφωνήσει ότι τα κόμματα

της Αριστεράς και τα υπόλοιπα της Κεντροδεξιάς-Δεξιάς δεν είναι δοκιμασμένα στη διακυβέρνηση της χώρας και, άρα, η βάρκα θα ταξιδεύει στο άγνωστο με επιβάτη την ελπίδα ότι θα μας βγάλει σε καλύτερο λιμάνι. Μπαίνει κανείς σε τέτοιο δρομολόγιο επιβάτης; Λογικά, όχι. Εκτός εάν η απελπισία του ή η απογοήτευσή του έχει φτάσει σε ακραία όρια.

Αυτό είναι το ζητούμενο για πολλούς στις εκλογές αυτές. Έχει φτάσει σε ακραία όρια η απελπισία και η απογοήτευση της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος; Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι σαφείς και πάντως αν το ποσοστό που θα πάρουν τα δύο κόμματα είναι πάνω από 40%, τότε με πρόσθεση και του ποσοστού άλλων κομμάτων, εκτός της Αριστεράς, η απάντηση θα είναι ότι δεν έχει φτάσει σε αυτά τα όρια.

Θα μιλάμε τότε για τελευταία ευκαιρία; Η απάντηση στο ερώτημα είναι, σίγουρα, ναι. Τελευταία ευκαιρία πριν η πλειοψηφία κάνει το άλμα του... Πεταλούδα στη γνωστή ταινία, στην οποία ο πρωταγωνιστής διαπιστώνοντας ότι θα περνούσε την υπόλοιπη ζωή του ξεχασμένος σε μια άθλια ελευθερία πήδηξε στη «σχεδία και ξεκίνησε προς το άγνωστο ρισκάροντας και τη ζωή του».

Η παλαιά φρουρά των δύο κομμάτων εξουσίας δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο της τελευταίας ευκαιρίας και προσπαθεί εκβιαστικά να εγκλωβίσει τις ηγεσίες στην επιλογή «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων».

Ακόμα χειρότερο είναι ότι αυτή η παλαιά φρουρά στέλνει λανθασμένα μηνύματα στα ευήκοα ώτα κάποιων στις Βρυξέλλες και στα ευρωπαϊκά κέντρα. Ώτα περί αντοχής του «συστήματος» στην Ελλάδα.

Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων πρέπει να αξιολογήσουν σωστά τα ρεπορτάζ ξένων μέσων ενημέρωσης στα οποία αναφέρονται στοιχεία για τον χρηματισμό τους, για την αρπαγή χρημάτων από τις τράπεζες στις οποίες εμφανίζονται υπερχρεωμένα κ.λπ.

Είναι πολύ βαριά τα σύννεφα που μαζεύτηκαν και οφείλουν, αντί να πετούν πάνω από αυτά, να προσγειωθούν και να αντιληφθούν ότι η καταιγίδα θα είναι βιβλικών διαστάσεων. Τότε η πλειοψηφία θα μετακινηθεί και η επιλογή των κομμάτων εκτός εξουσίας θα φαντάζει ο ευκολότερος δρόμος. Και θα είναι και σωστό και δίκαιο να τον ακολουθήσουν, γιατί συγκριτικά από τους ατιμώρητους και αδιόρθωτους κλέφτες, μια κυβέρνηση συνεργασίας αριστερών κομμάτων, όποια και αν είναι, θα είναι μία σώφρων επιλογή. Για πολλούς, αυτή η επιλογή έχει γίνει, μερικοί δεν το έχουν αντιληφθεί και ελπίζουν στην τελευταία τους ευκαιρία στην κάλπη της επόμενης Κυριακής...

Keywords
Τυχαία Θέματα