Η υγεία “νοσεί”…

Σε… καταστολή βρίσκεται σύμφωνα με το protothema.gr, το 22% των κλινών Εντατικής Θεραπείας στη χώρα, με τις μεγαλύτερες «βλάβες» του τομέα λόγω της έλλειψης προσωπικού να διαγιγνώσκονται στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Την ίδια ώρα, τη δική τους μάχη για να μην βρεθούν διασωληνωμένοι στους διαδρόμους ή στους κοινούς θαλάμους των νοσοκομείων δίνουν καθημερινά τουλάχιστον 30 ασθενείς. Από αυτούς περίπου οι μισοί θα νοσηλευτούν τελικά εντός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αυξάνοντας και τις πιθανότητες της καλής

έκβασης της υγείας τους. Για τους υπόλοιπους αυξάνεται έως και 45% ο κίνδυνος να χάσουν τη ζωή τους.

Η βαριά κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ΜΕΘ έχει κινητοποιήσει τους αρμόδιους, που συγκαλούν τις τελευταίες ημέρες το ένα μετά το άλλο «ιατρικά συμβούλια» για τον ασθενή τομέα των Εντατικών. Η στελέχωσή τους με επικουρικό προσωπικό των οποίων οι διετείς συμβάσεις λήγουν σταδιακά μέχρι και τον ερχόμενο Μάρτιο ανεβοκατεβάζει δραματικά τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών Εντατικής Θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία. Είναι ενδεικτικό ότι στο «Σωτηρία» η ΜΕΘ λειτουργεί με επικουρικούς νοσηλευτές των οποίων λήγουν σταδιακά οι συμβάσεις. Ανάλογη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Ευαγγελισμός».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή από τις 694 κλίνες ΜΕΘ που υπάρχουν στο ΕΣΥ ήταν διαθέσιμες οι 517. Από αυτές, οι μισές (222) βρίσκονται στην Αττική, γεγονός που απεικονίζεται με τον πιο σκληρό τρόπο με τις διακομιδές ασθενών από όλη τη χώρα προς το λεκανοπέδιο. Άλλες 140 κλίνες λειτουργούν στη Βόρεια Ελλάδα, 48 στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, 45 στη Θεσσαλία και 42 στην Κρήτη.

Προκηρύξεις θέσεων την τελευταία στιγμή

Υπό τις συνθήκες αυτές ο διπλασιασμός των κλινών ΜΕΘ, που είναι το πάγιο αίτημα των Εντατικολόγων της χώρας, προκειμένου να εναρμονιστεί η χώρα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κλινών ΜΕΘ, φαντάζει ανέφικτος.

«Ζητάμε αρχικά να σταματήσει ο κατήφορος και να μην κλείσουν άλλες κλίνες ΜΕΘ. Να καλυφθούν οι θέσεις των επικουρικών νοσηλευτών και γιατρών» λέει στο protothema.gr ο καθηγητής Εντατικολογίας, διευθυντής της ΜΕΘ του «Αττικόν» κ. Απόστολος Αρμαγανίδης.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ, καταγράφει τις ελλείψεις των ΜΕΘ και προωθεί την κάλυψη των κενών με την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Την εβδομάδα αυτή πρόκειται να προκηρυχθούν 180 θέσεις σε ΜΕΘ, διετούς διάρκειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα