ΙΡΑΝ: Εξαντλούν την Τεχεράνη

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΛΙΜΗΣΗ

Άλλος ένας γύρος κυρώσεων ξεκίνησε για το Ιράν, καθότι η Ε.Ε. αποφάσισε τη διεύρυνσή τους στον τομέα της τεχνολογίας. Μετά τις κυρώσεις του Ιουλίου, η Δύση θεώρησε ότι το προηγούμενο εμπάργκο δεν ήταν αρκετό ώστε να θέσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ανεπαρκές.
Οι νέες κυρώσεις αφορούν καθαρά σε υλικό τεχνολογίας αλλά όχι φάρμακα, φαγητό και υλικά περίθαλψης. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ιράν έχει υποστεί τέτοιου είδους κυρώσεις, ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εντατικοποιηθεί. Μέσα στους όρους των κυρώσεων υπάρχει και η απαγόρευση παροχής τεχνολογίας

και χρηματικής ασφάλειας για πλοία εμπορικά, κυρίως, τάνκερ που μεταφέρουν πετρέλαιο, κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα. Και αυτό γιατί μετά τις πρώτες κυρώσεις, πριν από έναν χρόνο, η Τεχεράνη συνέχισε το εμπόριο με την Κίνα θέτοντας τα πλοία της υπό κινεζική προστασία. Πάντως, αξιωματούχοι του Ιράν, για άλλη μια φορά, υποστήριξαν ότι οι κυρώσεις στοχεύουν τον ιρανικό λαό, αλλά είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.
Στην πραγματικότητα, αυτό που θέλει να πετύχει η Δύση με τα διαδοχικά εμπάργκο είναι η εξασθένηση του επιστημονικού προσωπικού και της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής που παραμένει σχετικά αυτόνομη. Στοχεύει, πρωτίστως, στην αποδυνάμωση των ιρανικών γραμμών ναυσιπλοΐας προς χώρες που συνεχίζουν να συναλλάσσονται με το καθεστώς. Δεδομένου ότι η Κίνα τελευταία αδυνατεί έως ένα βαθμό να υποστηρίξει τα ιρανικά πλοία, αυτό ίσως αναγκάσει τους Ιρανούς να χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά δικούς τους πόρους για να διατηρήσουν τη μόνη γραμμή εσόδων τους, κάτι που θα απαιτήσει μεγαλύτερη αντοχή.
Άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι ότι οι κυρώσεις ανακοινώθηκαν πριν ακόμα το καθεστώς απαντήσει στην έκκληση του ΟΗΕ για ορισμό ημερομηνίας διεξαγωγής συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα. Δεν αποκλείεται αυτό να σημαίνει ότι η Δύση δοκιμάζει «νέα τακτική», δηλαδή «πρώτα κυρώσεις και μετά συνομιλίες», με στόχο να φέρει την Τεχεράνη στο τραπέζι εξαντλημένη…

ΦΛΑΝΔΡΑ: Νικητές οι εθνικιστές
Ο ηγέτης του φλαμανδικού εθνικιστικού κόμματος του Βελγίου (NVA) Bart De Wever ήταν ο νικητής των τοπικών εκλογών, φέρνοντας έτσι την παράταξή του στην ισχυρότερη θέση από το έτος ίδρυσής της. Οι Φλαμανδοί του Βελγίου, δεκαετίες τώρα, ζητούν απόσχιση από την κεντρική κυβέρνηση γιατί, όπως υποστηρίζουν, ο γαλλόφωνος Νότος τούς αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Γι’ αυτό και η νίκη αυτή αναμένεται να πιέσει την κεντρική κυβέρνηση για άμεσες μεταρρυθμίσεις, αν όχι για μικρής κλίμακας αυτονομία των βόρειων περιοχών.
Η διαμάχη μεταξύ γαλλόφωνων και Φλαμανδών (ολλανδικής καταγωγής) κρατάει πολλά χρόνια, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν γίνει και μικροσυγκρούσεις σε περιοχές με μεικτό πληθυσμό. Οι συγκρούσεις αυτές έλαβαν χώρα σε επαρχίες του Βορρά, όπου οι Φλαμανδοί ακόμα και σήμερα κατηγορούν τις Βρυξέλλες ότι προσπαθούν να εποικήσουν την περιοχή τους με γαλλόφωνους και μετανάστες, με στόχο να αλλοιώσουν τον φλαμανδικό χαρακτήρα της. Οι γαλλόφωνοι,

Keywords
Τυχαία Θέματα