Ήρθε η δόση

Γεγονός αποτελεί πλέον η εκταμίευση μέρους της 1ης δόσης, η οποία αποδεσμεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), όπως προέβλεπε η απόφαση του Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου στο οποίο δόθηκε και τυπικά το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα κατατέθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδας, 7 δισ. ευρώ σε μετρητά και 11,3 δισ. ευρώ υπό την

μορφή εξάμηνων ομολόγων του EFSF, που θα χρησιμοποιηθούν την Τρίτη για το διακανονισμό των ομολόγων ονομαστικής αξίας 31,9 δισ. ευρώ που προσφέρθηκαν στην επαναγορά χρέους.

Τα υπόλοιπα 16 δισ. ευρώ θα κατατεθούν και αυτά υπό τη μορφή ομολόγων στην Τράπεζα της Ελλάδας και στην συνέχεια στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να προχωρήσει η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ακόμη, όπως μεταδίδει το διεθνές οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires, αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ότι το υπόλοιπο των 34 δισ. ευρώ θα αποδεσμευθεί έως την Τετάρτη.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, είχε δηλώσει μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ότι το EFSF είναι έτοιμο να διαθέσει στην Ελλάδα 49,1 δισ. ευρώ για την περίοδο μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Αναφορικά με το ερχόμενο έτος, το α΄ τρίμηνο του 2013 προβλέπονται 14,8 δισ. ευρώ σε βοήθεια προς την Ελλάδα εκ των οποίων 7,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα υπόλοιπα σε τρεις μηνιαίες υπο-δόσεις με την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα