Καυτά ερωτήματα για τον κ. Βενιζέλο

Ποικίλα σχόλια και ερμηνείες προκάλεσε η στάση που τήρησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ με τα ονόματα 2000 Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία.

Στην Ιπποκράτους το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ παρά το γεγονός ότι προσπαθούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις με επιχειρήματα του στυλ η λίστα είχε «ξεχαστεί» μαζί με άλλα αρχεία στον φορητό υπολογιστή τουΤα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής:1. Γιατί κράτησε αντίγραφο της λίστας όταν αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών;2. Γιατί δεν την έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα, αφού γινόταν ένας μεγάλος χαμός;3. Τι έκανε στους εννέα μήνες που ήταν υπουργός Οικονομικών με τη συγκεκριμένη υπόθεση;4. Γιατί ο δεν παρέδωσε τη λίστα στον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη ώστε ενδεχομένως να την επεξεργαστεί. ΔιαρροέςΗ Ιπποκράτους επιχείρησε με αγωνιώδεις «διαρροές» να πείσει ότι καλοπροαίρετα ο κ. Βενιζέλος είχε στη διάθεσή του τη λίστα και ότι δεν την είχε χρησιμοποιήσει γιατί υπήρχαν νομικά κωλύματα.Στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν να μετακυλίσουν τις ευθύνες στον Γιάννη Στουρνάρα και τον Ιωάννη Διώτη λέγοντας ότι πίστευε πως ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ είχε στα χέρια του τη λίστα και ότι είχε ενημερώσει τον κ. Στουρνάρα.Στην άτυπη ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ μάλιστα αναφέρονται τα εξής:Σε όσους θέτουν το δήθεν ερώτημα γιατί ο κ. Βενιζέλος δεν παρέδωσε το υλικό που είχε παραλάβει ατύπως από τον κ. Διώτη όταν απεχώρησε από το Υπουργείο Οικονομικών, η απάντηση είναι: Α. Όταν ο κ. Βενιζέλος απεχώρησε από το ΥΠΟΙΚ τον Μάρτιο του 2012, άφησε στη θέση του ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ τον κ. Διώτη που είχε στη διάθεσή του το κρίσιμο υλικό και το είχε αξιολογήσει κάνοντας τη διάκριση ανάμεσα στη νόμιμη επεξεργασία (δηλαδή στη χρήση του με βάση τους κανόνες περί νόμιμων αποδεικτικών μέσων και τους κανόνες περί προστασίας προσωπικών δεδομένων) και την  αξιοποίηση πληροφοριών από το ΣΔΟΕ ως διωκτική αρχή για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής.Β. Υπηρεσία αρμόδια για τον σκοπό αυτό είναι το ΣΔΟΕ που προφανώς ενημερώνει τον εκάστοτε Υπουργό.
Το υλικό που είχε παραδώσει ατύπως ο κ. Διώτης δεν αποτελούσε αντικείμενο επεξεργασίας, ούτε μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατ’ οποιονδήποτε τρόπο από τον εκάστοτε Υπουργό. Ούτε είχε εισαχθεί επισήμως στο γραφείο του Υπουργού, ως υπηρεσιακή μονάδα. Διατηρήθηκε στην κατάσταση που παραδόθηκε στο προσωπικό γραφείο του κ. Βενιζέλου και έτσι η χώρα δεν εκτίθεται με τη θεωρία που κάποιοι φαίνεται να προτιμούν ότι το υλικό αυτό «χάθηκε».
Keywords
Τυχαία Θέματα