ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ: Διεθνές συνέδριο στην Αθήνα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΟΦΙΑ ΝΕΤΑ

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης PARTNER, σύμφωνα με τα οποία η διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των θανάτων κατά 46% συγκριτικά με τη συντηρητική αντιμετώπιση, ή τη βαλβιδοπλαστική. Ταυτόχρονα, οι ασθενείς αυτοί έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και μπορούν ζήσουν την καθημερινότητά τους με πολύ λιγότερα συμπτώματα. Τα αποτελέσματα είναι μέχρι σήμερα ενθαρρυντικά και αν επιβεβαιωθούν, τότε πολλοί ασθενείς με σοβαρού βαθμού στένωση αορτικής βαλβίδας

που δεν είναι δυνατόν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση θα θεραπευθούν, ενώ οι πιο αισιόδοξοι προβλέπουν και την πλήρη αντικατάσταση της χειρουργικής επέμβασης από τη διαδερμική αντικατάσταση των αορτικών βαλβίδων.
Η διαδερμική (μη χειρουργική) αντικατάσταση των βαλβίδων αποτελεί μία από τις νεότερες εξελίξεις της επεμβατικής καρδιολογίας. Στην Α΄ Καρδιολογική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, που διευθύνει ο καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης, πραγματοποιείται η πρωτοποριακή αυτή επέμβαση με απόλυτη επιτυχία. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 230 επεμβάσεις με μηδενικά ποσοστά περιεπεμβατικής θνητότητας.
Τα αποτελέσματα της τεχνικής ανακοινώθηκαν μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου Καρδιαγγειακής Ιατρικής CARDIO ATHENA 2013, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα και διοργανώθηκε από την Α΄ Καρδιολογική Κλινική και το Ομώνυμο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α., υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Εξασθενεί η… ανθεκτική υπέρταση

Η ανθεκτική υπέρταση, η οποία ορίζεται σήμερα ως αρτηριακή πίεση που παραμένει αρρύθμιστη παρά τη λήψη τριών ή περισσότερων αντιυπερτασικών φαρμάκων στις μέγιστες ανεκτές δοσολογίες εκ των οποίων το ένα είναι διουρητικό, αφορά το 5% έως 10% του συνόλου των υπερτασικών ασθενών. Σήμερα γνωρίζουμε ότι κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της ανθεκτικής υπέρτασης παίζει η υπερδραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.
Με σκοπό τον σημαντικό περιορισμό της διέγερσης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος στην ανθεκτική υπέρταση, αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδος, η κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού (renal sympathetic denervation-RSD) με τη διαδερμική εισαγωγή με τοπική αναισθησία ειδικού καθετήρα στις νεφρικές αρτηρίες και χρήση υψίσυχνου ρεύματος. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή, ασφαλής και απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας. Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε απονεύρωση της νεφρικής αρτηρίας παρουσίασαν σημαντική μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά μέσο όρο έως και 32 mmHg σε διάστημα παρακολούθησης έξι μηνών.
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στον ελληνικό χώρο κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού σε επιλεγμένους ασθενείς της Μονάδας Υπέρτασης της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής με ανθεκτική υπέρταση (επίπεδα αρτηριακής πίεσης ιατρείου> 180/100 mmHg, παρά τη λήψη άνω των πέντε αντιυπερτασικών σκευασμάτων). Η θεραπευτική αυτή μέθοδος αντιμετώπισης της σοβαρής αρτηριακής υπέρτασης δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες και ανοίγει νέους θεραπευτικούς δρόμους όχι μόνο για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά και για την αντιμετώπιση συνοδών καταστάσεων που αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ: Ελπιδοφόρα συμπεράσματα για την αντιμετώπισή της

Σημαντικά στοιχεία δημοσιεύονται αυτόν τον μήνα στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Neurology» όσον αφορά την αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης. Πρόκειται για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τριετούς μελέτης Φάσης ΙΙΙ για τη συνδυασμένη χορήγηση των Avonex και Copaxone σε περισσότερους από 1.000 ασθενείς με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας (RRMS) σε 68 ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ και Καναδά.
Η μελέτη CombiRx, που χρηματοδοτήθηκε από το National Institute of Neurological Disorders των ΗΠΑ, σχεδιάστηκε ώστε να προσδιορίσει αν η χορήγηση του Avonex (interferon beta-1a) 30ug IM μια φορά την εβδομάδα, σε συνδυασμό με καθημερινή χορήγηση του Copaxone (glatiramer acetate) 20mg είναι πιο αποτελεσματική από τη χρήση του κάθε φαρμάκου ξεχωριστά για τη θεραπεία της RRMS. Τα δυνητικά οφέλη από τον συνδυασμό των δύο θεραπειών αποτελούν εδώ και χρόνια σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη πάθηση και αυτή η μελέτη αποτελεί την πρώτη προσπάθεια διερεύνησης του δυνητικού οφέλους της χρήσης συνδυασμένης θεραπείας με τα δύο συχνότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα για ασθενείς με RRMS.

Συμφωνία Merck και Samsung Bioepis

Η MSD, γνωστή ως Merck στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, και η Samsung Bioepis Co., Ltd., προχώρησαν σε εμπορική συμφωνία για την ανάπτυξη και τη διάθεση υποψήφιων βιο-ομοειδών φαρμάκων. «Η παγκόσμια παρουσία της MSD, σε συνδυασμό με τις δραστηριότητες ανάπτυξης βιοτεχνολογικών φαρμάκων και τις παραγωγικές δυνατότητες της Samsung Bioepis, προσφέρει πολύ καλές προοπτικές στις δύο εταιρείες για την αύξηση της πρόσβασης σε βιο-ομοειδή, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας» ανέφερε ο Rich Murray, Ph.D., α΄ αντιπρόεδρος του τμήματος Έρευνας Βιολογικών Προϊόντων και Εμβολίων των εργαστηρίων της MSD και Merck. «Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η συνεργασία και οι δυνατότητες που προσφέρει θα ενισχύσουν σημαντικά το διευρυνόμενο χαρτοφυλάκιο βιολογικών προϊόντων μας».
Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η Samsung Bioepis θα είναι υπεύθυνη για την προκλινική και κλινική ανάπτυξη, την παραγωγή, τις κλινικές δοκιμές και την έγκριση των υποψήφιων προϊόντων. Αντίστοιχα, η MSD θα είναι υπεύθυνη για την εμπορική τους διάθεση. Η Samsung Bioepis θα λαμβάνει μια προκαταβολική πληρωμή από τη MSD, έσοδα από την πώληση προϊόντων, ενώ θα δικαιούται επιπλέον πληρωμές που θα συνδέονται με την επίτευξη προκαθορισμένων κλινικών και κανονιστικών δεικτών επίδοσης.

ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔHΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ: Δυνατότητες αποτελεσματικότερης θεραπείας

Επιστημονικά δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» αποδεικνύουν ότι η χορήγηση μονοθεραπείας με τοσιλιζουμάμπη υπερέχει έναντι της μονοθεραπείας με ανταλιμουμαμπη, τόσο στον έλεγχο των σημείων και συμπτωμάτων της νόσου σε ενήλικους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, όσο και στην ποιότητα ζωής των ασθενών.
«Η μελέτη ADACTA έδειξε ξεκάθαρα ότι η μονοθεραπεία με τοσιλιζουμάμπη οδηγεί σε κλινικά σημαντική βελτίωση στην ενεργότητα της νόσου συγκρινόμενη με την ανταλιμουμάμπη» σημείωσε ο καθηγητής Cem Gabay, επικεφαλής του Τμήματος Ρευματολογίας της Πανεπιστημιακής Κλινικής της Γενεύης και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα