Καστοριά: Εικόνες για πρώτη φορά από τον βυθό της υψηλότερης αλπικής λίμνης της Ελλάδας! (ΦΩΤΟ)

Στις 8 Αυγούστου 2013 μαζευτήκε μια ομάδα φυσιολατρών-φυσιοδιφών για την υψηλότερη αλπική λίμνη της Ελλάδας Γκιστόβα, που βρίσκεται στο όρος Γράμμος και σε υψόμετρο 2.350 μέτρα!

Kάνοντας αρκετές στάσεις θαυμάζοντας τις ομορφιές του μαγικού βουνού, οδηγήθηκε ως το χωριό Γράμμος (Γράμμουστα) που είναι χτισμένο στα 1.390 μέτρα. Εκεί συνάντησαν τον Γιώργο( ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης ενός πανέμορφου καταφυγίου Grammos Lodge) και τους μετέφερε με το «τζιπάκι» του ως τα 1950 μ. περίπου ώσπου βρήκανε τον «μουλαρά» που θα τους βοηθούσε

στο ανέβασμα του εξοπλισμού. Φόρτωσαν λοιπόν μερικά από τα πράγματα στο άλογο και αναχώρησαν με κατεύθυνση ΝΝΔ. Στις 16:20 έφτασαν στην καταπληκτική λίμνη Γκιστόβα με τα γαλαζοπράσινα νερά της! Αμέσως φορέσανε τις στολές και τα πέδιλα και ρίξανε μια πρώτη ματιά στο ανεξερεύνητο βυθό! Η θερμοκρασία του νερού στις 18:00 ήταν 19 βαθμοί Κελσίου.

Η παρέα σάρωσε λοιπόν το βυθό, ο οποίος μετά ενάμιση με δύο μέτρα από την στεριά που είναι πετρώδης, γίνεται λασπώδης με «βούρκο» που φτάνει και τα 40-50 εκατοστά. Μερικοί ίσως θα απογοητευτούν αλλά σύμφωνα με τους υποβρύχιους υπολογιστές που είχαν μαζί τους, το βαθύτερο σημείο της λίμνης δεν ξεπερνά τα 3,5 μέτρα, κάτι που συμφωνεί και με μια παλιότερη μέτρηση από την επιφάνεια που είχε πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2002. Βέβαια το βάθος μπορεί να φτάσει και τα 4,5 με 5 μέτρα νωρίτερα το καλοκαίρι όπως μαρτυρούν τα σημάδια περιμετρικά της λίμνης.

Το συνολικό εμβαδόν της, ανάλογα και την εποχή πάντα, είναι περίπου στα 7.000 τ.μ. Το νερό της διατηρείται όλο το χρόνο και εκτός από το λιώσιμο του χιονιού τροφοδοτείται και από τουλάχιστον μία πηγή. Η ζωή μέσα στα κρυστάλλινα νερά είναι άφθονη! Πέρα από την πληθώρα των αλπικών Τριτώνων (triturus alpestris) συναντήσαμε και άλλα είδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα