Καταργούνται τα δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλια

Στην κατάργηση των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων για τις περιπτώσεις που πειθαρχικά ελεγκτέοι δημόσιοι υπάλληλοι καταδικάζονται σε πρώτο βαθμό με οριστική παύση – απόλυση από την υπηρεσία τους καταλήγει η κυβέρνηση προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία εκκαθάρισης του Δημοσίου.

Σε αυτή τη θέση έχουν συμφωνήσει η τρόικα αλλά και οι τρεις της κυβέρνησης, καθώς εκτιμάται ότι θα ανεβάσει ταχύτητες στις διαδικασίες ελέγχου και απομάκρυνσης των επιόρκων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμού του κ. Μανιτάκη, με τον οποίο συμφωνούν

και τα τρία κόμματα της συμπολίτευσης, οι τιμωρούμενοι με απόλυση θα μπορούν, εφεξής, να προσφεύγουν απευθείας στο ΣτΕ το οποίο και θα κρίνει σε δεύτερο και τελικό βαθμό την υπόθεσή τους. Σε περίπτωση δικαίωσής τους, μάλιστα, θα μπορούν να επιστρέφουν στην υπηρεσία τους.

Με την κυβερνητική πρωτοβουλία, η οποία απαιτεί πάντως κάποιας μορφής νομοθετική ρύθμισης, εκτιμάται ότι απελευθερώνεται από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας η προσπάθεια αποπομπής δημοσίων υπαλλήλων που βαρύνονται με κακουργηματικές πράξεις ή επέδειξαν προφανή αδιαφορία ή αδυναμία για την άσκηση των καθηκόντων τους. Τα δευτεροβάθμια πειθαρχικά θα κρίνουν, εφεξής, μόνον μικρότερης βαρύτητας υποθέσεις και, πάντως, ποινές που δεν συνεπάγονται την απομάκρυνση του δημοσίου υπαλλήλου από τη θέση του.

Keywords
Τυχαία Θέματα