ΚΕΠΕ: Υφεση 6,7% το 2012

Ύφεση 6,87% προβλέπει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2012, 9,14%  για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, και 4,25% για το τελευταίο τρίμηνο 2012 . Συνυπολογιζόμενης της συρρίκνωσης 6,54% στο πρώτο τρίμηνο 2012 σε ετήσια βάση η ύφεση υπολογίζεται στο 6,7%, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση Οικονομικών Εξελίξεων του ΚΕΠΕ.

Φάση ανάκαμψης

της ελληνικής οικονομίας το 2014 υπολογίζει το ΚΕΠΕ, ίσως και με έναν οριακά θετικό ρυθμό του ΑΕΠ από το τέταρτο τρίμηνο του 2013 με τη μόνη πηγή θετικής συμβολής στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να είναι η μείωση των εισαγωγών, σύμφωνα με το tovima.gr.

Παράλληλα, η επίτευξη του στόχου για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020 εξαρτάται από μία σειρά κομβικών συνιστωσών με κυριότερες τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ, την δημιουργία δημοσιονομικών πλεονασμάτων και το επιτόκιο δανεισμού.

Για τον πληθωρισμό, αποτιμά θετικά το γεγονός ότι το Φεβρουάριο του 2012 ο εναρμονισμένος δείκτης ήταν 1,7% στην Ελλάδα έναντι 2,8% στην ΕΕ, ενώ ο δομικός πληθωρισμός (χωρίς καύσιμα και οπωροκηπευτικά) ήταν 0,5% σε σχέση με 1,9% στην ΕΕ.

Επίσης, ως προς τις μειώσεις στους μισθούς, επισημαίνεται πως θα πρέπει να οδηγήσει σε μείωση τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών, διαφορετικά το μόνο αποτέλεσμα θα είναι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας σε βάρος των εργαζόμενων, χωρίς κανένα όφελος για την οικονομία στο σύνολό της.

Για παρατηρούμενη αδράνεια των κρατικών και ειδικότερα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, – κάνει λόγο το ΚΕΠΕ -, που αποτελεί οιονεί απειλή, που δύναται να υπονομεύσει τη δυναμική της δημοσιονομικής προσαρμογής και κατ’επέκταση της επίτευξης των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα