Κερδίζει έδαφος το ελαιόλαδο στην Άπω Ανατολή

Ιαπωνική κουζίνα με άρωμα… Κρήτης περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, η επιχειρηματική συνάντηση μεταξύ κρητικών εξαγωγικών επιχειρήσεων παραγωγής τροφίμων και της αντιπροσωπίας της εισαγωγικής ιαπωνικής εταιρείας «First International Corporation», που πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο «Minoa Palace» στον Πλατανιά. Ιάπωνες σεφ παρουσίασαν παραδοσιακές συνταγές από τη χώρα τους χρησιμοποιώντας κρητικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, ενώ παράλληλα ο σεφ

του ξενοδοχείου παρασκεύασε κρητικά πιάτα δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν κι άλλες δυνατότητες αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του υπεύθυνου της «Biolea» Γιώργου Δημητριάδη, ο οποίος συνεργάζεται με τη συγκεκριμένη εταιρεία τα τελευταία 15 χρόνια.

«Οι Ιάπωνες είναι μια από τις καλύτερες αγορές στον κόσμο. Εχουν μεγάλη κουλτούρα στην κουζίνα τους και γι’ αυτό δεν τη φοβούνται και είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν πολλά και διάφορα πράγματα», σημείωσε ο κ. Δημητριάδης και πρόσθεσε: «Όταν δοκίμασαν το λάδι σε γενικές γραμμές δεν τους άρεσε γιατί δεν είναι μέσα στην κουζίνα τους. Προσπαθούμε, λοιπόν, να τους δείξουμε ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ελαιόλαδο αυτοσχεδιάζοντας και χωρίς να αλλάξουν την κουζίνα τους. Κι αυτό γιατί παρότι γνωρίζουν τα οφέλη που έχει το ελαιόλαδο και προσπαθούν να το εντάξουν στη δίαιτά τους δεν έχουν τον τρόπο. Γι’ αυτό είχαμε αυτή την ιδέα και κάναμε αυτή την πρόταση. Γιατί δεν μπορούμε να πάμε ένα μπουκάλι λάδι ή κρασί στην Ιαπωνία. Πρέπει να τους πουλήσουμε και τις οδηγίες χρήσης».

Ο αρχιμάγειρας του ξενοδοχείου “Minoa Palace”, Γιάννης Τσιβουράκης, σημείωσε ότι στο πλαίσιο της συνάντησης παρουσιάστηκαν στην ιαπωνική αντιπροσωπία κρητικές παραδοσιακές συνταγές που περιείχαν τα κυριότερα τοπικά προϊόντα: «Φαίνονται ενθουσιασμένοι και θέλουν να μάθουν αρκετά πράγματα για τα προϊόντα μας», τόνισε ο κ. Τσιβουράκης, ενώ στο ερώτημα, αν οι Ιάπωνες γνωρίζουν την κρητική ή ελληνική κουζίνα, σχολίασε: «Ξέρουν ελάχιστα πράγματα από τη δική μας κουζίνα και τη διατροφή μας και γι’ αυτό μας επισκέφθηκαν, ώστε να μάθουν ορισμένες βασικές πρώτες επεξεργασίες των υλικών. Το ελαιόλαδο πάντως το γνωρίζουν, διότι η συγκεκριμένη εταιρεία εισάγει ελαιόλαδο τώρα και 15 χρόνια από την εταιρεία ‘Biolea’, ενώ ο Ιάπωνας σεφ που μας έχει επισκεφθεί χρησιμοποιεί ωμό ελαιόλαδο στο εστιατόριό του».

Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια στο τμήμα αγορών της ιαπωνικής εταιρείας ‘Firtst International Corporation’, Etsuko Yioshida, δήλωσε ενθουσιασμένη με την Κρήτη, αλλά και το ελαιόλαδο, ενώ τόνισε ότι το ενδιαφέρον της έχουν τραβήξει ακόμα το κρητικό κρασί και το μέλι.

Σε ό,τι αφορά δε το αν υπάρχουν κοινά στοιχεία ανάμεσα στην κρητική και την ιαπωνική κουζίνα η κα Etsuko Yioshida ανέφερε ότι κοινά χαρακτηριστικά τους είναι η ευρεία χρήση ψαριών και λαχανικών.

πηγή: cretalive.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα