Κοινό μέτωπο απέναντι στην Τρόικα θέλει ο Βενιζέλος

Κοινό μέτωπο των κυβερνητικών εταίρων απέναντι στις πιέσεις της τρόικας επιθυμεί να δημιουργηθεί ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία είχε την Κυριακή το απόγευμα με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά προκειμένου να συζητήσουν για τις προτάσεις που θα αντιτάξει η κυβέρνηση στην τρόικα.

Το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις σχετικές συζητήσεις ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επισήμανε ότι κατά την άποψη του υπάρχει τώρα η δυνατότητα να στηρίξει η τρόικα όσο γίνεται πιο προωθημένες πρωτοβουλίες: Για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά χωρίς προβλήματα για το τραπεζικό σύστημα που δεν έχει νόημα να αντιδρά φοβικά, καθώς με τις ρυθμίσεις θα μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για τη μεταφορά πόρων ενός τουλάχιστον δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μια φιλόδοξη παρέμβαση για τη στήριξη 500.000 θέσεων εργασίας και τη δημιουργία 200.000 προσωρινών θέσεων απασχόλησης σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και επιχειρήσεις. Το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε να στείλει στην τρόικα σημείωμα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προγράμματος.

Η ανάσχεση της ανεργίας και η αντοχή των επιχειρήσεων που πιέζονται σε όλους σχεδόν τους κλάδους, πλην του τουρισμού, είναι τα δύο μεγάλα μέτωπα του εξαμήνου αυτού, όπως τονίζει ο κ. Βενιζέλος σε όλους τους συνομιλητές του. Πιστεύει ότι έχει μεγάλη σημασία να απεγκλωβιστούν το ταχύτερο οι τράπεζες από τα τεχνικά ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης, ώστε να στρέψουν πολύ πιο έντονα την προσοχή τους στις ανάγκες της αγοράς (κεφάλαια κίνησης, μείωση επιτοκίων κ.ο.κ.).

Στο μέτωπο της δημόσιας διοίκησης, κύκλοι της Ιπποκράτους υπενθυμίζουν ότι στη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο η τρόικα φάνηκε να δίνει μεγάλη σημασία στους νέους πλήρεις οργανισμούς των υπουργείων, συμπεριλαμβανομένων όμως και των περιφερειακών τους υπηρεσιών. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες που αφορούν την αξιολόγηση υπηρεσιών και προσωπικού, καθώς και την κινητικότητα στη δημόσια διοίκηση γιατί θεωρεί, πρώτον, ότι έτσι προωθείται μια ουσιαστική μεταρρύθμιση και, δεύτερον, ότι με το τρόπο αυτό μπορεί να σταματήσει η ανακύκλωση της συζήτησης για «συμβολικές» απολύσεις που δεν εντάσσονται στο ολοκληρωμένο σχέδιο αλλαγών στη διοίκηση.

Η αντίδραση της Δικαιοσύνης, σημειώνει το ΠαΣοΚ, στην αρχική εκδοχή της εφεδρείας, αλλά και στη νεώτερη εκδοχή της διαθεσιμότητας, ακριβώς επειδή είναι αποσπασματική, δεν βοηθά στην ολοκληρωμένη παρέμβαση που είναι αναγκαία προκειμένου να προσεγγισθεί ο στόχος για ένα «κανονικό κράτος» που αποτελεί πυλώνα του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης.

Σε σχέση με την κυβερνητική ατζέντα της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα, ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι, έστω με καθυστέρηση, έχει γίνει αντιληπτό το περιεχόμενο των προτάσεών του για τη μέθοδο και το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης την περίοδο Ιουλίου-Οκτωβρίου, όταν διαμορφώθηκε το εμπροσθοβαρές (2013-14) πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων. Τότε το ΠΑΣΟΚ επέμενε να προηγηθεί συμφωνία ως προς το μακροοικονομικό πλαίσιο (πρωτογενές πλεόνασμα, μετάβαση σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, βιωσιμότητα χρέους) και ως προς την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και τα δημοσιονομικά μέτρα να ενταχθούν στο πλαίσιο αυτό.

Η πρόσφατη συζήτηση για τα «λάθη» του ΔΝΤ ως προς τους πολλαπλασιαστές, αναδεικνύει τη σημασία της ρήτρας βαθύτερης ύφεσης που έχει περιληφθεί στο δεύτερο πρόγραμμα, όπως αυτό συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012. Στη συνάντησή του με τους επικεφαλείς της τρόικας την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ξεκίνησε από την υπόμνηση αυτής της ρήτρας και της σύγκρουσης του Σεπτεμβρίου του 2011, όταν ως υπουργός Οικονομικών είχε θέσει στην τρόικα ως μείζον ζήτημα τις εσφαλμένες προγνώσεις της ως προς την ύφεση. Το κλίμα τώρα είναι πιο ευνοϊκό, επισημαίνουν στην Ιπποκράτους, ώστε να αντιληφθεί η τρόικα αυτό που τους τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ότι δεν είναι δυνατό να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα. Δεν το αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία, ούτε η πολιτική ζωή του τόπου.

Άρα, πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης ως προς τις δαπάνες και να διευκολυνθεί η επίτευξη των στόχων ως προς τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα με την αποτελεσματική λειτουργία των σχετικών μηχανισμών, αλλά και με ευέλικτες και δίκαιες ρυθμίσεις (δόσεις, μείωση προσαυξήσεων και προστίμων κ.ο.κ.) που αντιλαμβάνονται την κατάσταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και τελικά λειτουργούν και υπέρ των δημοσίων εσόδων και υπέρ της πραγματικής οικονομίας.

πηγή: tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα