Κρίσιμες διαβουλεύσεις στο Μέγαρο Μαξίμου- Στουρνάρας: Υπό εξέταση το χαράτσι

Λίγες ημέρες απόμειναν πριν την επιστροφή του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα και οι κρίσιμες διαβουλεύσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης συνεχίζονται.

Ο κ. Σαμαράς είχε σήμερα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και τον διοικητή της Τράπεζας

της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, ενώ θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση το απόγευμα.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη πορεία του κυβερνητικού έργου, τονίζοντας πως η ενδεχόμενη παράταση του ειδικού τέλους μέσω της ΔΕΗ βρίσκεται υπό εξέταση.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στα έσοδα λέγοντας πως δεν υπάρχει καμία «μαύρη τρύπα», ενώ σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει παράταση.

Οι διεργασίες για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων και την προετοιμασία εν όψει του νέου γύρου συζητήσεων με την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα είναι συνεχείς, καθώς χθες πραγματοποιήθηκε ακόμη μία πολύωρη ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Πρωθυπουργό.

Στο τραπέζι είναι και οι επιπτώσεις από την κυπριακή κρίση στον βαθμό που αφορούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει με κάθε τρόπο να ρυθμιστούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες προκειμένου να μην υπάρξει παρέκκλιση από τη μέχρι σήμερα πορεία.

Άλλωστε, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ αλλά και των 6 δισ. ευρώ της επόμενης έχουν μπει στην τελική ευθεία.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, θέλοντας να σηματοδοτήσει την κρισιμότητα των στιγμών και την ανάγκη να ολοκληρωθεί χωρίς απρόοπτα ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών προήδρευσε σε μαραθώνια σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.

Στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η πορεία των εσόδων, η οποία προκαλεί ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο.

Δύο ακόμη ζητήματα που απασχολούν έντονα το κυβερνητικό επιτελείο είναι η είσπραξη των κεφαλαίων από τις τράπεζες στο πλαίσιο της κρατικής βοήθειας που έχει δοθεί με προνομιούχες μετοχές για τη στήριξης του τραπεζικού συστήματος και η καταβολή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, ενώ σε βάθος συζήτηση γίνεται και για την αναδιάρθρωση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι να ζητήσει από την τρόικα να εγκρίνει την αύξηση του αριθμού των δόσεων για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών – οι οποίες το πρώτο δίμηνο έφτασαν τα 1,3 δις ευρώ – σε 48 από 36 που ζητούσαν οι δανειστές στην προηγούμενη επίσκεψή τους.

Ανάλογη αισιοδοξία εκφράζεται και για την τύχη του σχεδίου κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο είχε αναδειχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια κατά την προηγούμενη διαπραγμάτευση.

Προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις της τρόικας που ζητούσε τη ριζική αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης φαίνεται ότι προωθεί αλλαγή του συστήματος τοποθέτησης των διευθυντικών στελεχών, προκρίνοντας πλέον ως βασικό στοιχείο την επαγγελματική κατάρτιση και όχι τον χρόνο προϋπηρεσίας.

Σε ό,τι αφορά το τέλος επί των ακινήτων, δεν αναμένεται πρόβλημα με την τρόϊκα καθώς το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να διατηρήσει τον ΕΕΤΗΔΕ για όλο το 2013, αλλά με κάποιες ελαφρύνσεις. Παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ εμμένουν στην αντίδρασή τους, οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι το εσωτερικό ζήτημα θα υπερβληθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα