Κύπρος: Απαντήσεις το συντομότερο για δάνειο

Απαντήσεις το συντομότερο δυνατόν αναμένει η Κυβέρνηση από τη Ρωσία σε σχέση με τη σύναψη διακρατικού δανείου, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τους επόμενους της χειρισμούς, υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το κράτος μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που έχει και δεν πρόκειται να υπάρξει στάση πληρωμών.
Σε σημερινές του δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι τόσο το θέμα του διακρατικού δανείου όσο και το θέμα των συζητήσεων με την Τρόικα

(Ευρ. Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ) τρέχουν παράλληλα, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να τεθεί χρονοδιάγραμμα και ότι ούτε οι δύο διαδικασίες συγκρούονται μεταξύ τους.
«Αυτό που λέμε βεβαίως, είναι ότι το θέμα για μας είναι επείγον, θέλουμε το συντομότερο δυνατόν να έχουμε τις απαντήσεις για να μπορούμε με ξεκάθαρα δεδομένα να δούμε πώς χειριζόμαστε τα πράγματα», υπογράμμισε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι δεν υπάρχει νεότερο σε σχέση με την αίτηση για σύναψη διακρατικού δανείου από τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν απαντήσεις για το ενδεχόμενο σύναψης δανείου με την Κίνα.
Σε ερώτηση αν υπάρχει συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία για να δοθεί απάντηση από πλευράς Ρωσίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «όχι δεν έχουμε τέτοια ημερομηνία. Αυτό που έχουμε ξεκαθαρίσει είναι ότι θέλουμε σύντομα αυτά τα ζητήματα να κλείσουν είτε θετικά είτε αρνητικά».
Σε ερώτηση αν η εξασφάλιση του διακρατικού δανείου θα προηγηθεί της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι αυτό θα φανεί στο τέλος, ως εκ του αποτελέσματος.
Ερωτηθείς αν το διακρατικό δάνειο θα κατευθύνεται αποκλειστικά στις δημοσιονομικές ανάγκες του κράτους και ο Μηχανισμός Στήριξης θα καλύψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτά τα ζητήματα, για να μπορούν να απαντηθούν κατά συγκεκριμένο τρόπο, θα πρέπει να έχουμε και συγκεκριμένες απαντήσεις έτσι ώστε να μπορούμε με πολύ πολύ συγκεκριμένο τρόπο να τα προσμετρήσουμε».
Υπενθύμισε ότι η Λευκωσία επιθυμεί να έχει μπροστά της μερικές επιλογές έτσι ώστε μέσα από την αξιοποίησή τους να ληφθούν οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις για την οικονομία.
«Από τη στιγμή που ακόμη δεν έχουμε απάντηση για το δάνειο, αλλά ταυτόχρονα δεν έχουμε ούτε και την εξέλιξη του θέματος αναφορικά με το Μηχανισμό στήριξης – θα έρθουν την επόμενη βδομάδα, θα συζητήσουμε, θα διαβουλευτούμε, θα ακούσουμε τι θα μας πουν, θα ακούσουν και αυτοί τις δικές μας απόψεις – σιγά σιγά θα διαμορφώνεται κα το τοπίο έτσι ώστε να μπορούμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο να απαντούμε σε αυτά τα ερωτήματα. Τούτη την ώρα δεν είναι ορθό ούτε και απαραίτητο να προσπαθούμε να απαντήσουμε ζητήματα για τα οποία ακόμα δεδομένα δεν έχουμε μπροστά μας», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν οι επιλογές που θα γίνουν από την Κυβέρνηση θα εξαρτώνται από τις προτεινόμενες διαρθρωτικές αλλαγές που θα προταθούν από την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν είναι το ζητούμενο μόνο το τι ενδεχομένως θα ζητήσει η Τρόικα σε ό,τι

Keywords
Τυχαία Θέματα