Λευκός καπνός για… μαύρο Πάπα;

Του ΧΑΡΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Λένε πως ο κεραυνός δεν χτυπά ποτέ δύο φορές στο ίδιο μέρος. Δεν μπορούμε, όμως, να ισχυριστούμε πως αυτό ισχύει και για τον τρούλο της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, το αλεξικέραυνο της οποίας χτυπήθηκε δις από κεραυνό, όπως αποδεικνύεται σε φωτογραφίες και βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας!
Το εντυπωσιακό είναι πως αυτό συνέβη λίγες μόλις ώρες μετά τη γνωστοποίηση της παραίτησης του Πάπα

Βενέδικτου ΙΣτ’, που είναι και η πρώτη παραίτηση Ποντίφικα μετά από σχεδόν 600 χρόνια! Δεν είναι λίγοι αυτοί που έσπευσαν να ερμηνεύσουν το φυσικό φαινόμενο ως θεϊκό σημάδι, ενώ τα σενάρια για την καταστροφή του κόσμου δίνουν και παίρνουν!
Μετά την αποτυχία, λοιπόν, των Μάγια να προβλέψουν το τέλος του κόσμου, μια νέα θεωρία για τον αφανισμό της ανθρωπότητας έρχεται στο προσκήνιο! Γίνεται λόγος για μια προφητεία του Ιρλανδού Αρχιεπισκόπου Αγίου Μαλαχία, ο οποίος από τον 12ο μ.Χ. αιώνα είχε προβλέψει όχι μόνο το τέλος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αλλά και τη Δευτέρα Παρουσία.
Σύμφωνα με την προφητεία αυτή, ο Ιρλανδός άγιος είχε δει ένα όραμα με τους 111 Πάπες που θα εκλέγονταν μέχρι την καταστροφή της Γης και μάλιστα ο προτελευταίος θα λεγόταν Βενέδικτος, ενώ ο διάδοχός του, κατά τη διάρκεια της θητείας του οποίου θα έρθει η Τελική Κρίση, θα είναι ο Πέτρους Ρομάνους. Να σημειωθεί πως το έγγραφο αυτό με την προφητεία του Αγίου Μαλαχία αμφισβητείται έντονα από τους καθολικούς, κάνοντας λόγο για παραποίηση αρχείων ή πλαστό πάπυρο. Άλλοι πάλι περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, λέγοντας πως η προφητεία ανήκει στον Νοστράδαμο.
Ένα άλλο δημοφιλές σενάριο συνωμοσιολογίας αναφέρει πως υπάρχει και μια άλλη προφητεία (πάλι διίστανται οι απόψεις για το αν ήταν του Μαλαχία ή του Νοστράδαμου) που λέει πως όταν ο Πάπας που θα εκλεγεί θα είναι έγχρωμος, αυτός θα είναι και ο τελευταίος. Η αλήθεια είναι πως όντως ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει εκλεγεί «μαύρος» Ποντίφικας και το γεγονός ότι υπάρχουν δύο έγχρωμοι υποψήφιοι, φερόμενοι μάλιστα ως εκ των επικρατέστερων για τη διαδοχή, ενισχύει έτι περαιτέρω τις εικασίες γύρω από την καταστροφολογία! Μεγάλο μέρος των προληπτικών πιστών, λοιπόν, δεν επιθυμεί την εκλογή ούτε του 81χρονου Νιγηριανού Φράνσις Αρίντζε, αλλά ούτε και του 63χρονου Γκανέζου Καρδιναλίου, Πίτερ Κόντβο Απία Τουρκσόν, κάτι που δεν πτοεί ωστόσο τα στοιχηματικά πρακτορεία που τους εμφανίζουν ως «φαβορί».

Σκορπίζουν τρόμο…
Το μυστηριώδες πέπλο που περιβάλλει το Βατικανό ανέκαθεν ιντρίγκαρε και συνάρπαζε τις μάζες, γι’ αυτό και δεν πρέπει να προκαλεί καμία εντύπωση το γεγονός ότι οι συνωμοσιολόγοι έχουν κατορθώσει με τόση ευκολία να σκορπίσουν τον τρόμο. Όμως, άλλο είναι αυτό που θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε με σκεπτικισμό. Μπορεί ο Πάπας, που θα παραιτηθεί επίσημα στις 28 Φεβρουαρίου, να επικαλέστηκε την κούραση, τα προβλήματα υγείας, καθώς και την προχωρημένη ηλικία του (85 ετών), αλλά όσα ακούγονται γύρω από το όνομά του είναι ακόμα πιο σκοτεινά και μυστηριώδη κι απ’ τον Κώδικα Ντα Βίντσι του Νταν Μπράουν. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε πως την Πέμπτη η Μητρόπολη Πειραιώς με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε ως αναμενόμενη την παραίτηση του Ποντίφικα, κάνοντας μάλιστα λόγο για μια «αντικανονική αρχηγεσία στην αιρετική θρησκευτική κοινωνία του Ρωμαιοκαθολικισμού» και στη συνέχεια αναφέρθηκε καυστικά στον βίο και τα έργα του θρησκευτικού ηγέτη των καθολικών.
Στη σχεδόν οκταετή θητεία του, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’ ήρθε αντιμέτωπος με πολλές δυσμενείς καταστάσεις για πολλές από τις οποίες έφερε ευθύνη, ενώ για άλλες όχι. Πρώτο απ’ όλα, είχε «σκάσει» το σκάνδαλο με την παιδεραστία στο οποίο εμπλέκονταν δεκάδες καθολικοί κληρικοί, ενώ ο ίδιος εκτέθηκε ανεπανόρθωτα όταν ανακαλύφθηκε πως είχε επιτρέψει σε ιερέα, γνωστό για τις παιδοφιλικές του προτιμήσεις, να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του και να επιστρέψει στο αξίωμά του. Έπειτα, ήταν ο 46χρονος Πάολο Γκαμπριέλε, γνωστός και ως «μπάτλερ» του Πάπα, ο οποίος κατηγορήθηκε για παράνομη κατοχή απόρρητων εγγράφων που αφορούσαν τις διπλωματικές ενέργειες του Βατικανό, κάποιες απόρρητες εκκλησιαστικές επιστολές της Αγίας Έδρας, καθώς ακόμα και τις ιατρικές εξετάσεις του Πάπα! Όμως, τα σκάνδαλα δεν σταμάτησαν εκεί! Λίγο καιρό αργότερα, το Βατικανό κατηγορήθηκε για «ξέπλυμα» βρόμικου χρήματος και καταργήθηκε κάθε χρήση πιστωτικής κάρτας, κάρτας αναλήψεως ή γενικά οποιασδήποτε οικονομικής συναλλαγής στο κρατίδιο.

Η… προϊστορία των σκανδάλων
Οι εμπλοκές των Παπών πάντως σε σκάνδαλα δεν είναι κάτι ασυνήθιστο κι αν ο κάθε ένας που είχε κατηγορηθεί παραιτείτο, τότε κανείς τους δεν θα είχε κάνει ισόβια θητεία. Η λογική λέει πως πρέπει να υπάρχει κάποιος πολύ σοβαρός λόγος για να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια ένας Πάπας, γιατί… είναι μαθημένα τα βουνά στα χιόνια! Πιθανότατα να είναι κάτι που ακόμα δεν γνωρίζουμε ή που δεν θα μάθουμε ποτέ· κάτι που έκανε τον Βενέδικτο να βιαστεί να παραιτηθεί, προτού αυτό να γίνει γνωστό ή να προκαλέσει αίσθηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα