«Μας Κορόιδευε ο Παπανδρέου» είπαν οι Εμίρηδες στον Πρωθυπουργό


Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Η ηγεσία του σημαντικού Αραβικού Εμιράτου του Κατάρ πέρασε κάποιες στιγμές καχυποψίας τις πρώτες στιγμές της συνάντησης της με τον Αντώνη Σαμαρά και το πολυμελές υπουργικό, επιχειρηματικό και υπηρεσιακό κλιμάκιο που τον συνόδευσε στο κομβικής σημασίας ταξίδι στη μικρή, αλλά χρυσοφόρα και μυστηριώδη Ντόχα.

Όταν όμως, σύντομα, οι Εμίρηδες κατάλαβαν πως έχουν να κάνουν με έναν σοβαρό άνθρωπο που έχει στο μυαλό του συγκεκριμένη στρατηγική και οργανωμένη ατζέντα, οι

γλώσσες λύθηκαν και ειπώθηκαν πολλές αλήθειες πριν τη σύναψη των σημαντικών συμφωνιών που μέτρησαν, καταμεσής του Αραβικού κόλπου τα πρώτα τους βήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο Εμίρης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Θανί, είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως «ο Παπανδρέου και η κυβέρνηση του μας κορόιδευαν… Εμείς θέλαμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα από χρόνια, του λέγαμε να παλέψει λίγο τη γραφειοκρατία κι αυτός πήγαινε και ερχόταν με ιδέες τύπου fast track που δεν υλοποιούνταν ποτέ…»
Οι πηγές του «Π» αποκαθιστούν και μιαν άλλη αλήθεια. Σύμφωνα με αυτά που λένε λοιπόν οι Καταρινοί ουδέποτε ζήτησαν απευθείας αναθέσεις αλλά συζήτησαν την περιστολή της γραφειοκρατίας και ζήτησαν να μετάσχουν στους διαγωνισμούς.

Το Κατάρ που αναγνωρίσθηκε ως ανεξάρτητο κράτος στις 3 Σεπτεμβρίου του 1971, ως καταλυτική ημερομηνία της από 3 Νοεμβρίου 1916 διμερούς συνθήκης φιλίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κατάρ, συνιστά εμπορικό και επικοινωνιακό κόμβο για τον Αραβικό κόσμο μια και το Ντούκχαν (Dukhan), η δεύτερη πιο μεγάλη πόλη του Εμιράτου, αποτελεί το κέντρο της πετρελαϊκής παραγωγής, το Ουμ Σαΐντ (Umm Said), όπου βρίσκονται και τα μεγάλα διυλιστήρια, γνωστότατος λιμένας εξαγωγής – φόρτωσης δεξαμενόπλοιων, καθώς και οι Γουάκρα (Wakra), Αλ Χουρ (Al Khour) και Ουμ μπαμπ (Umm Bab), όλες πρώην οάσεις που εξελίχθηκαν σε πόλεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Κατάρ, συγκεντρώνει ήδη Ελληνική δραστηριότητα, στις επιχειρήσεις πετρελαίου, την ναυτιλία – ενώ μπήκαν στο τραπέζι προοπτικές επενδύσεων στον τουρισμό.
Υπάρχει, μάλιστα – και εκδηλώθηκε – έντονο ενδιαφέρον για τεράστια επένδυση σε Ελληνικό νησί, στο Αιγαίο, ενώ «ξαναζεστάθηκε» η υπόθεση του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού που είχε παγώσει, όπως λένε οι άραβες, από λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Keywords
Τυχαία Θέματα