Μέγα σκάνδαλο στην Περιηγητική Λέσχη Σητείας – Όργιο διαφθοράς

Του Αλέξη Λυγδιανού

Εχουν σπαταληθεί τόνοι μελάνι και έχουν αναλυθεί χιλιάδες επιχειρήματα για τις αιτίες που η χώρα μας περνά τα δεινά της οικονομικής κρίσης. Είναι, όμως, κάποιες περιπτώσεις που… βγάζουν μάτι. Μία τέτοια φαίνεται να είναι αυτή της Περιηγητικής Λέσχης Σητείας. Πρόκειται για ένα από τα μακροβιότερα σωματεία στον Νομό Λασιθίου, με πλούσια αλλά και ιδιαίτερα αξιόλογη δράση και προσφορά στα τοπικά δρώμενα.

Στα πενήντα και πλέον χρόνια ιστορίας του είναι γνωστός για τον ρόλο του και τη δράση του στην περιοχή, με κορυφαίες στιγμές την πετυχημένη γιορτή της σουλτανίνας και την παρέμβασή του στο θέμα του αεροδρομίου της Σητείας.

Την περίοδο της οικονομικής κρίσης, δηλαδή τώρα που το πάρτι τελείωσε, οι δράσεις του συλλόγου έχουν μειωθεί αρκετά. Ο λόγος; Τα πολλά προβλήματα που συναντούν μπροστά τους οι «νέοι», οι οποίοι πήραν στα χέρια τους το τιμόνι της Λέσχης και βρήκαν σημεία και τέρατα.

Λογιστικά κενά

Απίστευτα ποσά για «άγνωστες» δραστηριότητες διακινούνταν τα τελευταία χρόνια. Στον πρώτο οικονομικό έλεγχο που διενεργήθηκε, κατ’ αρχάς διαπιστώθηκε ότι επί σειρά ετών δεν τηρήθηκαν λογιστικά βιβλία καμίας κατηγορίας, δεν αποδόθηκε ΦΠΑ, δεν συντάχθηκαν φορολογικές καταστάσεις και δεν υπάρχει, τουλάχιστον επίσημα, κανένα λογιστικό στοιχείο.
Την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπως είναι κοινό μυστικό στην περιοχή, ανοίχτηκε λογαριασμός μέσω του οποίου διακινήθηκαν μέχρι και προ διετίας ποσά χωρίς λογιστικά παραστατικά των κινήσεων.
Κάποιες «κακές γλώσσες» λένε ότι αυτοί που είχαν τις τύχες της Λέσχης έμπλεκαν τις επιχειρήσεις τους ως προμηθευτές, έκοβαν τιμολόγια και κέρδιζαν ποσά από την απόδοση του ΦΠΑ. Ολα αυτά μπορούν εύκολα να διασταυρωθούν, όταν οι οικονομικές υπηρεσίες της περιοχής ελέγξουν τους «ψιθύρους» που εσχάτως έχουν γίνει «δυνατές φωνές».

Ακυβέρνητο το καράβι

Είναι αξιοσημείωτο ότι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που δεν υπάρχει ΔΣ. Αν και έχουν γίνει εκλογές, αν και έχουν βγει μέσω των διαδικασιών άνθρωποι που θα πλαισιώσουν το συμβούλιο, εντούτοις με τερτίπια του καταστατικού και με το γνωστό κόλπο των παραιτήσεων δεν έχει επιτευχθεί να συσταθεί σε σώμα. Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, αυτοί που θεωρούνται υπεύθυνοι για την πορεία της Λέσχης φρόντισαν να εκλεγούν δικοί τους άνθρωποι, που στη συνέχεια υπέβαλαν την παραίτησή τους, με αποτέλεσμα να εκπέσει το νέο ΔΣ. Με αυτό το «τέχνασμα» δεν μπορούν να εμφανιστούν, ούτε να εξεταστούν από το νέο Συμβούλιο τα όποια στοιχεία της διαφθοράς και αν υπάρχουν.
«Ο καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» και αν οι παλιοί ήθελαν, πολύ εύκολα θα μπορούσαν να… ξεπλύνουν από πάνω τους τις όποιες εικασίες σκανδάλων ακούγονται από τους συμπολίτες τους. Τώρα, πρέπει να περιμένουν μέχρι το Πρωτοδικείο στις 21 Σεπτεμβρίου να βγάλει νέο ΔΣ που θα αναλάβει ‘‘να ξεκαθαρίσει την ήρα από το στάρι’’».

Τα αεροπλάνα της χαράς

Είναι πολλές οι φορές που διοργανώνονταν εκδρομές, για τις οποίες κάποιοι πλήρωναν μειωμένα εισιτήρια ή δεν έδιναν καθόλου αντίτιμο, είτε για τους ίδιους, είτε για γνωστούς και φίλους.
Μάλιστα, λόγω των αμέτρητων καταγγελιών γι’ αυτό το θέμα, στην τελευταία εκδρομή (Ρουμανία, 17 Ιουλίου), αναγκάστηκαν να βγάλουν ανακοίνωση που έλεγε: «Να διευκρινιστεί προς κάθε κατεύθυνση πως η εκδρομή αυτή έγινε από μέλη και της Περιηγητικής Λέσχης αλλά και απλούς πολίτες χωρίς καμιά ανάμειξη της Περιηγητικής. Η Περιηγητική Λέσχη Σητείας ούτε διοργάνωσε, ούτε πλήρωσε, ούτε πραγματοποίησε καμιά εκδρομή φέτος, καθώς και καμία οικονομική συναλλαγή, αφού υπάρχουν ανοικτά οικονομικά και διαχειριστικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν από τη γενική συνέλευση του Σωματείου άμεσα, μιας και έπειτα από τις παραιτήσεις του νέου ΔΣ η Λέσχη είναι ακέφαλη διοικητικά».
Βέβαια, σε αυτή την ανακοίνωση δεν αναφέρει κανείς τίποτα για τις εκδρομές από τα προηγούμενα χρόνια ούτε γίνεται λόγος για αυτά «τα ανοικτά οικονομικά και διαχειριστικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν»…

Ακίνητη περιουσία – φάντασμα

Οπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της Περιηγητικής Λέσχης Σητείας έχει παραδοθεί έρμαιο στον χρόνο, τη σκουριά και την εγκατάλειψη. Για το συγκεκριμένο κτήριο, που κάποτε υπήρξε στολίδι, δεν έχει πληρωθεί εδώ και χρόνια το ΕΤΑΚ και όλοι οι άλλοι φόροι ακίνητης περιουσίας. Το γεγονός αυτό κάνει ορατό τον κίνδυνο κατάσχεσης και πλειστηριασμού και αν αυτό συμβεί, θα είναι αργά να βρεθούν οι ένοχοι και οι υπαίτιοι. Ακόμη όμως και να βρεθούν, το παιχνίδι θα έχει χαθεί.

Πέρα, όμως, από τις οικονομικές ατασθαλίες, το οίκημα είναι επικίνδυνο εδώ και χρόνια για τη δημόσια ασφάλεια. Δεν έχουν τοποθετηθεί οι απαραίτητες σχάρες στην κυκλοφοριακή σύνδεση του κτηρίου, κάτι που γίνεται με παλέτες. Αν συμβεί, λοιπόν, κάποιο ατύχημα, η αστική ευθύνη που θα διεκδικήσουν τυχόν θύματα, αλλά και η αποζημίωση, θα είναι τεράστια και θα στραφεί εναντίον φυσικών προσώπων που έχουν διατελέσει ή διατελούν μέλη του ΔΣ της Λέσχης.
Στις… φωνές που μιλούν για όλα αυτά υπάρχει και ο συναισθηματικός εκβιασμός της σιωπής «για να μη χαθεί το κτήριο και το ιστορικό σωματείο».

Σπάει το απόστημα

Μετά από αυτά, πλέον, δεν υπάρχει τρόπος να συγκαλυφθούν όλες αυτές οι ατασθαλίες και όσοι σιωπούσαν αυτά τα χρόνια είναι αποφασισμένοι να πάνε τα πράγματα μέχρι τέλους. Μπορεί πολλά από τα αδικήματα να έχουν παραγραφεί ή η νομοθεσία να δίνει το δικαίωμα σε κάποιους να γλυτώσουν τις διώξεις, όμως, τουλάχιστον ο λαός της Σητείας θα μάθει τους πραγματικούς υπευθύνους και θα τους καταδικάσει στη συνείδησή του. Το «Π» θα επανέλθει στην υπόθεση, όταν οδηγηθεί στο ακροατήριο δικαστικής αίθουσας, ενώ ταυτόχρονα συλλέγει και αξιολογεί τις καταγγελίες που καταφθάνουν υπό τη μορφή χιονοστιβάδας στα γραφεία μας…

Περισσότερο κοινωνικό ρεπορτάζ στο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφορεί

Keywords
Τυχαία Θέματα