Μεγάλοι κίνδυνοι και μεγάλες μπίζνες

Του Χρήσου Τριφύλλη

Το πιο ασφαλές όχημα στον κόσμο είναι ο ανελκυστήρας. Αποτελεί μέσο σταθερής τροχιάς, αλλά ακριβώς επειδή το χρησιμοποιούμε δεκάδες φορές την ημέρα αυτή η ασφαλής κίνηση ανάμεσα στους ορόφους των κτηρίων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη πραγματοποιούνται 1 δισεκατομμύριο διαδρομές με ασανσέρ κάθε μέρα!
Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότεροι από 900.000(!) ανελκυστήρες. Επισήμως, το κράτος πιστεύει(!) –γιατί ποτέ δεν έχει μπει στον κόπο να καταγράψει– ότι υπάρχουν 400.000 ανελκυστήρες.

Ακόμη και αυτές οι συντηρητικές εκτιμήσεις του υπουργείου Εμπορίου αναγορεύουν την Ελλάδα σε πρωταθλήτρια Ευρώπης στη χρήση ανελκυστήρων, αφού αντιστοιχούν 28 κάτοικοι ανά ανελκυστήρα, τη στιγμή που στην Ισπανία αντιστοιχούν 58, στην Ιταλία 66, στη Γαλλία 120 και στη Γερμανία 124 κάτοικοι ανά ανελκυστήρα.
Το πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι μόνο ότι δεν έχει καταγραφεί επισήμως πόσους ανελκυστήρες χρησιμοποιούμε, αλλά κυρίως δεν γνωρίζουμε τους κινδύνους που εγκυμονεί η παλαιότητά τους, η μη τακτική συντήρησή τους και, κυρίως, η μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας.
Το 2012 στην Ευρώπη καταγράφηκαν 1.247 ατυχήματα σε ασανσέρ, εκ των οποίων 13 ήταν θανατηφόρα. Επιπλέον, καταγράφηκαν 1.011 ατυχήματα σε τεχνικούς ανελκυστήρων από τα οποία 12 ήταν θανατηφόρα. Στην Ελλάδα οι στατιστικές είναι πιο ενθαρρυντικές. Στη δεκαετία 1999-2009 έχουν καταγραφεί, από τις εφημερίδες και όχι από το κράτος, 37 σοβαρά ατυχήματα από τα οποία 17 ήταν θανατηφόρα. Στην Αθήνα υπάρχουν δημόσια κτήρια με παμπάλαιους ανελκυστήρες που δεν έχουν πιστοποιηθεί ποτέ ως προς την ασφάλειά τους και όμως χρησιμοποιούνται καθημερινά από χιλιάδες παιδιά, ηλικιωμένους και ανύποπτους ενήλικες…

Οι κανόνες
Είναι ανεπίτρεπτο να χάνονται ζωές στην πιο ασφαλή και κοινότοπη διαδικασία της καθημερινότητάς μας. Υπάρχουν ορισμένοι, διεθνώς αναγνωρισμένοι κανόνες ασφαλείας, που πρέπει οπωσδήποτε να τηρούνται. Σε πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Τεχνολογίας Ανελκυστήρων και Κυλιόμενων Κλιμάκων (Π.Ε.Τ.Α.Κ), με επίκεντρο την ασφάλεια στους ανελκυστήρες, συζητήθηκαν οι κανόνες και οι διαδικασίες διασφάλισης της ποιότητας των μηχανικών αυτών μέσων μεταφοράς.
Τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας και την ευρωπαϊκή πρακτική παρουσίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ανελκυστήρων, κ. Luc Rivet. «Ατυχήματα, μερικές φορές θανατηφόρα, συμβαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη, όπου λειτουργούν περισσότεροι από 5 εκατ. ανελκυστήρες, κυρίως στις χώρες όπου η νομοθεσία δεν είναι επαρκής ή εφαρμόζεται πλημμελώς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Rivet και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο να υπάρχουν πρότυπα ασφάλειας, αλλά και να εφαρμόζονται. Με μερικές μικρές κινήσεις μπορούμε να σώσουμε πολλές ζωές».
«Ακόμα και σήμερα και παρά την κρίση πιστεύουμε ότι, υιοθετώντας ένα ρεαλιστικό πλάνο, μπορούμε να πετύχουμε αναβάθμιση της ασφάλειας του ανελκυστήρα, αλλά και της προσβασιμότητας, της ενεργειακής εξοικονόμησης και της συνολικής αξίας του κάθε κτηρίου γενικότερα» σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνος Κουκούντζος, πρόεδρος της Π.Ε.Τ.Α.Κ και διευθύνων σύμβουλος της KLEEMANN.

Οι προτάσεις
Η ΠΕΤΑΚ προτείνει ότι σε αρχικό στάδιο πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά τουλάχιστον τα σημεία που επιδρούν δραματικά στην ασφάλεια, όπως:
- Υποχρέωση για πόρτα θαλάμου.
- Υποχρέωση για συστήματα αμφίδρομης επικοινωνίας στον θάλαμο.
- Υποχρέωση για ακρίβεια στάσης.
- Να γίνει σαφής ορισμός κατάλληλης συντήρησης (προδιαγραφές, συχνότητα) και να καθοριστούν οι προθεσμίες συμμόρφωσης στις διατάξεις με βάση την ηλικία του ανελκυστήρα και τη συχνότητα χρήσης του.
- Να θεσπιστεί ένα σύστημα επιτήρησης – ελέγχου από την πολιτεία.

Τι πρέπει να προσέχουμε, όταν μπαίνουμε σε ασανσέρ

Οταν μπαίνουμε σε ανελκυστήρα φροντίζουμε να μην είμαστε μόνοι στο κτήριο, ελέγχουμε αν υπάρχει συσκευή επικοινωνίας και αν δεν υπάρχει ελέγχουμε αν έχει σήμα το κινητό μας. Οταν ο ανελκυστήρας δεν έχει πόρτα θαλάμου, πάντα στεκόμαστε με την πλάτη στο πίσω μέρος του θαλάμου ώστε να μπορούμε να κοιτάμε – ελέγχουμε το «κινούμενο φρεάτιο» και να παραμένουμε μακριά του.
Απομακρύνουμε παιδιά και κατοικίδια από το κινούμενο φρεάτιο και αποφεύγουμε να μπαίνουμε με καρότσια/ βαριά αντικείμενα. Προσέχουμε όταν μπαίνουμε/ βγαίνουμε ώστε να μη σκοντάψουμε σε τυχόν υπάρχον σκαλοπάτι. Σε περίπτωση εγκλωβισμού, δεν επιχειρούμε να απεγκλωβιστούμε μόνοι, παραβιάζοντας την πόρτα, απλώς χρησιμοποιούμε τα μέσα ειδοποίησης και περιμένουμε.

Οριζόντια μείωση 15% έως 20% στις αντικειμενικές αξίες!

Απόφαση-σταθμό που θα πυροδοτήσει θεαματικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ηδη, η σχετική εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει στο γραφείο του πρωθυπουργού από τον οποίο αναμένεται η τελική έγκριση, ώστε να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις. Απόφαση του Γιάννη Στουρνάρα είναι να μειωθούν αμέσως, με ειδική νομοθετική ρύθμιση, όλες οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κατά 15% έως 20% σε σχέση με τις τιμές που ισχύουν σήμερα και έχουν καθιερωθεί από το 2007.
Το σκεπτικό της εισήγησης προς τον πρωθυπουργό είναι απλό. Για να ισχύσει και να λειτουργήσει το νέο σύστημα αυξομείωσης των αντικειμενικών αξιών με βάση τις τιμές της αγοράς, δηλαδή με τις τιμές που γίνονται συναλλαγές, πρέπει πρώτα απ’ όλα… να γίνονται συναλλαγές.
Με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά ακινήτων όχι μόνο δεν πραγματοποιείται αριθμός συναλλαγών ικανός για να χρησιμοποιηθεί ως στατιστική βάση, αλλά και όσες –ελάχιστες– αγοραπωλησίες καταγράφονται σε συμβόλαια μεταβίβασης αναφέρουν πλασματικές τιμές που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα της αγοράς. Γι’ αυτό το υπουργείο Οικονομικών εισηγείται την οριζόντια –«διά νόμου»– μείωση των αντικειμενικών τιμών κατά 15% έως 20% κατά μέσο όρο, στα πρότυπα του ΕΕΤΗΔΕ, ειδικά για τα ακίνητα των επιχειρήσεων και τα σπίτια στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Εχει ήδη συσταθεί η Ειδική Επιτροπή που πρέπει έως τις 8 Ιουλίου να εισηγηθεί τις νέες αντικειμενικές αξίες. Αξιόπιστες πληροφορίες του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψαν πως η Ειδική Επιτροπή δεν πρόκειται να αλλάξει τις τιμές της Εφορίας από φέτος. Εως τον Ιούλιο θα προταθεί μόνο ο νέος μηχανισμός αυξομείωσης των αντικειμενικών τιμών, αλλά όχι οι τιμές «βάσης» για τον υπολογισμό τους.

Από το 2014
Ο νέος μηχανισμός αυτόματης αυξομείωσης των αντικειμενικών τιμών θα ισχύσει πιθανότατα από το 2014, αλλά για να λειτουργήσει χρειάζεται στοιχεία, δηλαδή συναλλαγές, τη στιγμή που η ελληνική κτηματαγορά είναι πάρα πολύ ρηχή. Σήμερα στην αγορά ακινήτων υπάρχει τεχνική στρέβλωση. Το πόρισμα της Επιτροπής θα χρησιμοποιούσε υποχρεωτικά τιμές που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν.
Σε ακριβές περιοχές οι αντικειμενικές αξίες είναι σήμερα αδικαιολόγητα υψηλά και θα έπρεπε να πέσουν. Κάτι τέτοιο, όμως, θα οδηγούσε σε ελάφρυνση των υψηλών εισοδημάτων που ακόμη και σήμερα μπορούν μέσα στην κρίση να αγοράζουν ακίνητα στις περιοχές-«φιλέτα».
Αντιθέτως, στις λαϊκές και υποβαθμισμένες περιοχές με τις χαμηλές εμπορικές και αντικειμενικές τιμές γίνονται κάποιες μικρές συναλλαγές και εκεί θα έπρεπε να ανέβουν. Αυτό θα επιβάρυνε τα λαϊκά νοικοκυριά.

Θέμα αξιοπιστίας
Το πιο σημαντικό, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, είναι πως ένας νέος μηχανισμός αλλαγής των τιμών με βάση τις ελάχιστες εμπορικές συναλλαγές που πραγματοποιούνται σήμερα θα ήταν αναξιόπιστος. Ειδικά οι συντελεστές εμπορικότητας είναι εκτός πραγματικότητας. Δεν υπάρχουν στοιχεία καν για τα έτη 2011-2012 και, άρα, η βάση δεδομένων που δημιουργείται δεν θα δίνει αξιόπιστα νούμερα. «Από το καλοκαίρι ο νέος μηχανισμός υπολογισμού των αντικειμενικών θα υπάρχει, αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να υπάρχουν πραγματικά στοιχεία, που θα αντανακλούν τις αξίες στην αγορά» λένε στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτό το ξέρει και η τρόικα και για αυτό έδωσε ήδη τρίμηνη παράταση στην εκπλήρωση της υποχρέωσης του μνημονίου…

ΔΕΗ: Μην ξεχάσετε το νέο νυκτερινό ωράριο
Ισχύει πλέον το θερινό νυκτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Η επιχείρηση υπενθυμίζει στους πελάτες της που κάνουν χρήση του οικιακού τιμολογίου με χρονοχρέωση (μειωμένο νυχτερινό), με συνεχές ωράριο (23:00 έως 07:00), ότι η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει και φέτος από 1ης Μαΐου έως 31ης Οκτωβρίου 2013. Καταναλωτές που επιθυμούν περαιτέρω πληροφορίες μπορούν να ζητήσουν τα σχετικά ενημερωτικά έντυπα από τα αρμόδια γραφεία της ΔΕΗ της περιοχής τους ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της ΔΕΗ, www.dei.com.gr/ Σπίτι/ Οικιακά Τιμολόγια/ Οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση (μειωμένο νυχτερινό) – Γ1Ν.

Φθηνό χρήμα σε μικρομεσαίους
Ξεκίνησε από τη Μεγάλη Τρίτη το πρόγραμμα «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση», το οποίο προσφέρει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κεφάλαιο κίνησης και επενδυτικά δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν δάνειο για κεφάλαιο κίνησης τετραετούς διάρκειας έως 300.000 ευρώ και δάνειο για επενδύσεις πενταετούς – δεκαετούς διάρκειας έως 800.000 ευρώ με επιτόκιο 4,5%.
Το νέο Ταμείο έχει κεφάλαια 550 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τη συνεπένδυση μεταξύ ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) και τραπεζών (σε λόγο 1:1). Δηλαδή, 275 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή του ΕΤΕΑΝ, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικών πόρων και άλλα 275 εκατ. ευρώ από τις 14 τράπεζες που θα συμμετάσχουν.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ θα μπορούν να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί σε άλλα προγράμματα και τον επενδυτικό νόμο.

Απεργούν οι… λαϊκές αγορές
Απεργία διαρκείας, από την Τετάρτη 8 Μαΐου 2013, εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών, έως ότου ανατραπεί ο νέος νόμος που αλλάζει το καθεστώς αδειοδότησης των Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Το νέο καθεστώς καταργεί την ισοβιότητα της άδειας και εισάγει την ισχύ της για τρία χρόνια και, στη συνέχεια, τη διεκδίκηση εναπαναδειοδότησης των πωλητών, μαζί με τους υπόλοιπους που αιτούνται αδείας. Ουσιαστικά, καταργείται:
- Κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας των πωλητών, αφού τα τρία χρόνια δεν είναι ικανός χρόνος απόσβεσης οποιασδήποτε επένδυσης εκ μέρους τους.
- Την υιοθέτηση και την εξυπηρέτηση οποιουδήποτε οικογενειακού και προσωπικού στόχου, αφού δεν θα γνωρίζουν αν μετά από τρία χρόνια θα έχουν εργασία ή όχι.
- Τη λαϊκότητα, την αμεσότητα, την ανάπτυξη προσωπικής επαφής στο πιο ζωντανό τμήμα του εμπορίου στη χώρα, αφού οι πωλητές θα εναλλάσσονται ανά τριετία.
«Εχουμε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι, σύντομα και πάντως πριν από την 31/10/2014 που αυτοδικαίως λήγει η άδειά μας, θα έχουν νομοθετήσει και την είσοδο των εταιρειών στον χώρο των λαϊκών αγορών, έτσι ώστε και το υπαίθριο εμπόριο να αλωθεί από τα ολιγοπώλια. Η απεργία αποφασίστηκε διότι η όλη πολιτική, επειδή εφαρμόζεται αιφνιδιαστικά, χωρίς κανένα διάλογο και αντιδημοκρατικά, καταστρέφει τις ζωές μας, τις οικογένειές μας, το παρόν και το μέλλον μας, μαζί με όλα τα άλλα μέτρα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Ανοιχτά μαγαζιά θέλει στην Αθήνα
Την άποψή του ότι τα καταστήματα πρέπει να λειτουργούν όσο περισσότερες ημέρες γίνεται επανέλαβε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. «Επτά Κυριακές τις θεωρώ πολύ λίγες» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Καμίνης στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 και προσέθεσε: «Εγώ έχω υπόψη μου την Αθήνα και το ιστορικό κέντρο. Θέλει τόνωση. Θέλει ανοιχτά μαγαζιά. Να κάνει ο άλλος βόλτα με τα παιδιά του κι ας μην ψωνίσει κιόλας. Οπότε, μιλώ για περισσότερες Κυριακές. Θα είναι ένα πολύ ξαφνικό σοκ να πάμε σε τέσσερις με πέντε Κυριακές. Θέλει συζήτηση αυτό, για να ζωντανέψει το κέντρο της Αθήνας. Και αν θέλουμε να την κάνουμε τουριστικό προορισμό, πρέπει να είναι ανοιχτά τα καταστήματά της». Ο Γιώργος Καμίνης ξεκαθάρισε επίσης ότι τα δημοτικά τέλη θα παραμείνουν ως έχουν. «Δεν πρόκειται να τα ανεβάσω. Δημοτικά τέλη αναπροσαρμόσαμε στα τραπεζοκαθίσματα. Κατεβάσαμε σε γειτονιές που ήταν υψηλά, όπως στην Κυψέλη, και ανεβάσαμε όπου ήταν χαμηλά, όπως στο Γκάζι. Ούτε τον πρώτο χρόνο έκανα αύξηση στα τέλη. Τον δήμο τον κρατάμε κάνοντας οικονομίες» εξήγησε.

Keywords
έως ότου, βημα fm, ελλαδα, γαλλια, αθηνα, ενωση, kleemann, στουρναρας, εετηδε, καλοκαιρι, τροικα, δεη, μαΐου, dei, ετεαν, τραπεζες, συμμετοχή, χατζηδακης, συγκεκριμένο, ισχύ, απεργια, βημα, σοκ, κινηση στους δρομους, εφημεριδες, καμινης, μνημονιο, απεργια μμμ, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες σημερα, ωραριο καταστηματων, αλλαγη ωρας, απεργια μμε, παραταση φορολογικων δηλωσεων, πανελληνιες 2011, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απεργια ταξι, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, εετηδε, αντικειμενικες αξιες, υιοθετηση, kleemann, χωρες, αδεια, ακινητα, βημα, βημα fm, γερμανια, γκαζι, δανεια, εργασια, ετεαν, ισπανια, ιταλια, προγραμμα, υπουργειο οικονομικων, dei, αγορα, αυξηση, ασανσερ, ατυχηματα, γινει, γινεται, γινονται, γραφεια, δανειο, ευρω, ειπε, υπαρχει, ενημεροτητα, εντυπα, εξυπηρετηση, επενδυσεις, επρεπε, ετη, ευρωπη, έως ότου, ηλικια, ιστορικο, κεφαλαιο, κυβερνηση, κινητο, κινηση, κυψελη, λογο, μαΐου, μακρια, μειωση, παντα, οπωσδηποτε, ουσιαστικα, οχημα, παιδια, παμε, πολιτεια, προγραμματα, πορτα, ρυθμιση, σαφης, συγκεκριμένο, συζητηση, συνεχεια, συντομα, συντηρηση, συμμετοχή, σοκ, σπιτια, συχνοτητα, τμημα, τρια, τριτη, ισχύ, φορολογικη, χρημα, χρονος, κωνσταντινος, ασφαλεια, δημοτικα, ενωση, χωρα, υπουργειο, πληροφοριες, σημα
Τυχαία Θέματα